Review: Riverside

In Riverside ben je de kapitein van een cruiseschip en ga je op mooie excursies in een exotisch winterland.

Uitgever

Chilifox Games

15-25
minuten

€34
prijs

1-6
spelers

Speloverzicht

Riverside is een roll & write spel waarbij je de kapitein bent van een cruiseschip en op prachtige excursies gaat in een exotisch winterland.

Het speelbord is modulair en bestaat uit 12 tegels met daarop een route die het cruiseschip gaat varen. Je begint elke ronde door alle dobbelstenen te dobbelen. De groene dobbelsteen leg je in de ‘heating area’ boven de kapiteintegel. Vervolgens leg je de andere 5 dobbelstenen op volgorde en leg je alle dobbelstenen die hoger zijn dan de middelste waarde ook boven de kapiteintegel. Het is dus ook mogelijk dat alle dobbelstenen onder de kapiteintegel komen te liggen. 

Nu mogen alle spelers tegelijkertijd een dobbelsteen kiezen en daar eventueel nog de groene dobbelsteen bij optellen. Als je een dobbelsteen kiest die boven de kapiteintegel ligt moet je de waarde hiervan afkruisen op de vlammetjes links bovenaan je vel. Als je geen open vlammetjes hebt kan je deze dobbelstenen niet meer gebruiken. Je mag nu excursieboten gaan vullen door bolletjes van links naar rechts in te kleuren ter waarde van je gekozen dobbelsteen. Het maakt niet uit in welke rij je gaat vullen en je mag ook 1 bolletje in verschillende rijen kleuren. Als je een rij vol hebt in een boot krijg je een ticket en mag je gelijk een of meerdere bolletjes inkleuren in een andere boot. Op die manier kan je dus een hoop kettingreacties krijgen!

Na het invullen van de vakjes mag je met een boot op excursie. Je mag een excursie van maximaal 3 vakjes van het cruiseschip kiezen. Als je een excursie hebt gekozen vermenigvuldig je de waarde van de excursie met het aantal tickets van de kleur boot die je hebt. De uitkomst schrijf je in een excursievakje aan de rechterkant van je boot. De volgende keer dat je op die kleur excursie gaat moet je een hoger getal in het volgende vakje invullen. Als het cruiseschip op of verder dan het eindvakje na de eerste fase eindigt het spel gelijk en tel je alle punten bij elkaar op. Degene met de meeste punten wint uiteraard het spel!

Beoordeling

Als je net als wij groot fan bent van roll & writes, dan vind je het vast ook leuk om telkens weer nieuwe spellen met dit mechanisme voorbij te zien komen. Wij in ieder geval wel! De afgelopen tijd zagen we Riverside veel voorbij komen. Het spel zag er niet alleen leuk uit, het bevat ook een van onze favoriete mechanismen. Een nieuwe roll & write kunnen wij zeker niet overslaan. Gelukkig maar, want Riverside is een spelletje dat je niet wilt missen!

Riverside is een spel dat veel mensen aan zal spreken vanwege verschillende redenen. Het spel is makkelijk te leren, speelt lekker weg in minder dan een half uur, maar is ook voor de ervaren spelers verrassend leuk en vernieuwend. Het modulaire speelbord dat je bij deze roll & write gebruikt voegt een leuk element toe en maakt de herspeelbaarheid iets hoger. Toch doe je wel veel hetzelfde, alleen zitten dorpjes waar je punten kan krijgen op een andere plek. Daardoor is de herspeelbaarheid van dit spel niet enorm hoog, maar dat zit ons zeker niet dwars. Een uniek element vinden wij het kiezen van de dobbelstenen, waarin je steeds het gemiddelde van alle gerolde dobbelstenen vaststelt. Voor de dobbelstenen hoger dan het gemiddelde moet je vakjes aankruisen waardoor je dat maar een aantal keer kan doen. Dit zorgt er voor dat het spel altijd ongeveer eerlijk uitkomt en je ongeveer evenveel beurten hebt.

Het thema deed ons in het begin vermoeden dat Riverside een beetje op Fleet: The Dice Game zou lijken. Maar dit is niet helemaal waar. Een spel waar wij wel aan moesten denken tijdens het spelen is Clever. Niet meteen vanwege de acties, maar voornamelijk vanwege de leuke kettingreacties. Als je even goed oplet, kun je zo een kettingreactie van 3 of 4 acties lang ontketenen. Als je hier fan van bent, dan ga je dit in Riverside ook waarderen. De kettingreacties zijn namelijk erg aanwezig. 

Wij vinden Riverside ontzettend leuk om te spelen. We spelen gemakkelijk 3 potjes op een avond. Dankzij de korte speelduur en de simpele acties is het spel super toegankelijk. Zelfs als je moe bent na een drukke dag  kun je prima een potje Riverside spelen. Het enige wat wij minder vinden is dat het thema niet helemaal tot zijn recht komt. Het is een erg leuk thema waarin je op een riviertocht gaat langs allemaal mooie bezienswaardigheden. Naast het feit dat het bootje dat je over het speelbord beweegt een leuke toevoeging is, hadden wij graag iets meer van het thema teruggezien. Alhoewel dit natuurlijk lastig is in een roll & write, hadden wij er iets meer van verwacht. Op de doos staat namelijk specifiek benoemd dat het een thematisch spel is. 

Als je van roll & writes houdt en gek bent op kettingreacties dan mag je Riverside niet missen. Het is opnieuw een leuk en toegankelijk spel. Perfect om aan je collectie toe te voegen, zeker ook wanneer je vaak met wat minder ervaren spelers speelt. Je zal met deze ongetwijfeld succes hebben en het zelf ook nog eens ontzettend leuk vinden! 

Plus- en minpunten

+ Unieke gameplay
+ Vrolijk thema
+ Spannend tot het einde

– Tegels moet je zelf nog in elkaar zetten

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Chilifox Games.