Review: Rival Restaurants

In dit chaotische bordspel ben jij de chef van een restaurant. Heeft jouw restaurant de meeste populariteit? Dan ben jij de ‘Wiener’!

Uitgever

Gap Closer Games

45-60
minuten

€50
prijs

 2-6
spelers

Speluitleg

In Rival Restaurants is het doel om met je restaurant als eerste 20 populariteitspunten te scoren. Spelers verdienen populariteitspunten door ingrediënten te kopen en ruilen en die vervolgens te gebruiken om recepten te koken. Hoe complexer het recept, hoe meer punten je krijgt.

Ieder restaurant is anders, met eigen bonussen en bijpassende recepten waar je meer punten voor krijgt. In jouw restaurant gaat een chef aan het werk! Jouw chef heeft zijn eigen specialiteit en ‘chef power’. In het basisspel zitten 12 verschillende chefs en 8 restaurants.

Elke dag bestaat uit 3 fases:

Money and Move: Spelers ontvangen hun inkomen voor de dag en beslissen aan de hand van het bewegingswiel waar ze heen willen bewegen. De ingrediënten die je nodig hebt voor je recepten kun je op verschillende locaties kopen. Iedereen laat het bewegingswiel zien en beweegt met zijn chef naar de locatie die ze gekozen hebben. Kijk uit, er kunnen dus ook meerdere chefs op dezelfde locatie komen te staan!

Buy and Barter: Spelers hebben 1 minuut om zo veel mogelijk ingrediënten van hun locatie te kopen. Als er meerdere chefs op 1 ingrediënt staan begint er een ‘bidding war’. Hierbij kunnen spelers tegen elkaar opbieden en zo voor een vaak hogere prijs dat ingrediënt kopen. Spelers kunnen nu ook met andere spelers ruilen, niet alleen met spelers in hun locatie. Je kan vrijwel alles ruilen, waaronder ingrediënten, geld, afval, actiekaarten, recepten en nog veel meer. Let echter wel op de tijd want als de minuut op is stopt de fase direct!

Cook and Counter: Als je alle ingrediënten hebt voor je recept dan kun je tijdens de laatste fase van de dag gaan koken! Wanneer je een recept kookt krijg je meteen populariteitspunten. Helaas krijg je vaak ook afval bij het koken van een recept. Hier wil je vanaf, want afval levert minpunten op! Afval kan weggegooid worden op een speciale locatie voor $100. Ook wordt de toonbank in deze fase doorgeschoven. De achterste ‘langst liggende’ ingrediënten uit elke locatie gaan over datum en worden afgelegd. De overige ingrediënten schuiven op en er komt een nieuw ingrediënt op het schap. Na het verversen van de ingrediënten begint er een nieuwe dag!

Iedere dag doorloop je dezelfde fases. Maar vergis je niet. Niet iedere dag is hetzelfde! Spelers hebben namelijk allemaal een actiekaart waarmee ze de boel flink op stelten kunnen zetten. Met actiekaarten kun je bijvoorbeeld geld stelen van andere chefs of extra ingrediënten verzamelen. Spelers kunnen ook nieuwe actiekaarten kopen tijdens het spel.

rivalrestaurant2

Beoordeling

 Rival Restaurants is een prachtige toevoeging aan je spellencollectie. De doos heeft bij ons een ereplekje op onze spellenplank. Daarnaast biedt Rival Restaurants een unieke spelervaring.

Gap Closer Games heeft veel aandacht besteed aan de details van Rival Restaurants. De artwork is doorgevoerd in alle componenten van het spel en past ontzettend goed bij het thema. Tijdens het spelen van Rival Restaurants waan je jezelf echt even weg in een wereld waar jij de chef bent van je eigen restaurant!

Rival Restaurants is een hectisch, stressvol, maar ontzettend leuk spel! Je kunt het spel als je wil ook wat minder stressvol maken door het tijdselement eruit te halen. Het spel biedt een unieke en snelle spelervaring. Dit komt onder andere omdat iedereen tegelijkertijd aan het spelen is. Niemand hoeft op elkaar te wachten. Samen met de hoge mate van interactie zorgt dit ervoor dat Rival Restaurants een gezellig spel is waarbij iedereen tijdens de gehele speelduur betrokken blijft.

Tijdens het spelen heb je genoeg te doen en zijn er genoeg mogelijkheden. Je kunt allerlei deals sluiten met je tegenstanders, upgrades kopen en actiekaarten gebruiken. Daarnaast zit er veel variatie in het spel door de verschillende restaurants, chefs en grote hoeveelheid recepten. Je hebt tijdens ieder spel weer andere dingen waar je over na moet denken. Dit zorgt ervoor dat je er nooit helemaal makkelijk vanaf komt tijdens het runnen van je eigen restaurant.

Het kan wel voorkomen dat de ene speler het aanzienlijk makkelijker heeft dan de andere spelers. De restaurants en chefs hebben allemaal hun eigen bonussen en powers. Helaas heb je aan sommige bonussen en powers minder dan aan anderen. Daarnaast zijn sommige actiekaarten ook behoorlijk overpowered. Dit is aan de ene kant een nadeel, maar aan de andere kant zorgt het inzetten van deze kaarten ook voor wat meer spanning en variatie tijdens het spelen.

Spelen met 2 spelers

We hebben het spel inmiddels zowel met 2 spelers als met 4 spelers gespeeld en vinden dit allebei erg vermakelijk. We zijn van mening dat Rival Restaurants een erg leuk party spel is en inderdaad erg goed werkt met een grote groep, maar ook met 2 spelers kun je ontzettend veel plezier beleven. In de spelregels zijn speciale regels opgenomen voor een spel met 2 spelers. Deze regels zijn iets anders en wat ons betreft net iets (met de nadruk op iets) minder leuk dan de standaard spelregels. Bij een spel met 2 spelers controleer je allebei verschillende chefs in je eigen ‘kitchen squad’. Deze aparte regels maken het net iets lastiger.

Wat wij al wel gemerkt hebben tijdens onze potjes met 2 spelers is dat het erg makkelijk is om de regels een beetje aan te passen. Zo hebben wij ook al een keer een potje gespeeld waarbij we allebei 2 restaurants hadden. Door verschillende dingen uit te proberen kun je een potje met 2 spelers net zo leuk maken als een potje met een grotere groep.

 Plus- en minpunten

+ Leuk thema dat goed is uitgewerkt
+ Mooie afgewerkte kaarten en onderdelen
+ Unieke spelervaring waarbij iedereen tegelijkertijd aan de beurt is
+ Veel variatie
+ Fijne opbergmogelijkheid in de doos

Veel spelregels (maar niet moeilijk)
Voor 2 spelers zijn er aparte spelregels die iets ingewikkelder zijn
Sommige chefs, restaurants en actiekaarten zijn te sterk
Het bewegingswiel vertraagt het spel (daarom gebruiken wij deze niet)