Review: Regenwormen

In Regenwormen ga jij door middel van dobbelen regenwormen van de grill proberen te pakken. Als dit niet lukt kan je ze altijd nog van je tegenstander pakken!

Uitgever

999 Games

20
minuten

€13
prijs

2-7
spelers

Speluitleg

Regenwormen is een simpel dobbelspel waarin je zoveel mogelijk wormen probeert te verzamelen. 

Je begint het spel door alle tegels op oplopende volgorde neer te leggen. De startspeler gooit alle dobbelstenen en mag een cijfer of de regenwormen kiezen. Alle dobbelstenen met dit cijfer of regenwormen zet je dan opzij. Daarna gooi je nog een keer en kies je weer een cijfer of regenwormen. Je mag alleen niet kiezen wat je al opzij hebt gelegd. Na het kiezen van dobbelstenen mag je altijd stoppen. Als je stopt moet je een steen van die waarde uit de rij pakken. Ligt deze waarde er niet, dan mag je de eerstvolgende waarde lager pakken. Je mag ook een steen van een tegenstander afpakken, als je exact dat nummer weet te krijgen. Het kan zijn dat je tijdens het dobbelen vastloopt, namelijk als je alleen maar cijfers gooit die je al opzij hebt gelegd. Als dit gebeurt moet je de bovenste steen die je hebt terugleggen in de rij. Elke keer als je een steen terug moet leggen draai je de hoogste steen in de rij om.

Regenwormen is afgelopen als de laatste niet omgedraaide steen uit de rij is gepakt. Elke speler telt dan het aantal wormen op de stenen die ze verzameld hebben. Degene met de meeste wormen wint het spel!

Beoordeling

Regenwormen is een enorm simpel spelletje, maar het is echt super leuk voor iedereen! Het is echt een spelletje wat je overal mee naar toe kan nemen en waar je altijd tijd voor hebt. Daarnaast is het ook nog eens heel toegankelijk spel. Je kan het met kinderen en ouders spelen, maar zelfs voor de ervaren spelers kan het nog heel leuk zijn.

Zoals we zeiden kan je Regenwormen echt overal spelen doordat het spel maar weinig componenten heeft. De stenen zijn van goede kwaliteit maar de dobbelstenen zijn net iets te licht waardoor ze soms op de rand blijven liggen, ook komt er snel vuil op de dobbelstenen. Dit doet echter niks af aan de spelervaring. Doordat het zo makkelijk mee te nemen is hebben wij het al in een restaurant, zwembad en op een picknickkleed gespeeld. Er zijn maar weinig spellen die je zo makkelijk tevoorschijn tovert en die ook nog zo leuk zijn om te spelen. 

Regenwormen een super leuk toegankelijk spel wat je heel makkelijk uit de kast pakt. Iedereen waarmee wij Regenwormen hebben gespeeld was super enthousiast en wilde meteen nog een keer spelen. Wij spelen Regenwormen regelmatig met 2 spelers, maar vinden het toch leuker met meerdere spelers. Wij zouden het niet aanraden met meer dan 4 of 5, omdat je dan wel erg lang op je beurt moet wachten. De directe interactie en het stelen van de regenwormen zorgt voor een leuke dynamiek aan tafel en een hoop gelach. Wij hebben aan Regenwormen al heel veel plezier beleefd.

Je moet niet verwachten dat het uitgebreid is of veel diepgang biedt, maar het haalt juist de kracht uit de eenvoud. Regenwormen is een klein spelletje waar iedereen er wel een paar van in zijn collectie moet hebben. Gewoon leuk voor wanneer je even weinig tijd hebt, een spelletje mee wil nemen of speelt met onervaren spelers. Ondanks de eenvoud kan een spelletje nog vrij competitief worden, je moet namelijk echt goed nadenken welke steen je gaat pakken en of je na elke worp het risico wilt nemen om nog een keer te werpen. Het kan ook van belang zijn welke tegel je boven hebt liggen omdat deze gestolen kan worden. Regenwormen lijkt simpel, maar kan nog verrassend tactisch zijn! Wij kunnen in ieder geval niet meer zonder.

Omdat we regenwormen zo leuk vinden hebben we ook de uitbreiding toegevoegd aan de collectie. Deze uitbreiding voegt een aantal extra dingetjes toe. Zo zijn er specialisten die je kan krijgen als je een bepaalde steen pakt. Deze specialisten geven je een speciale kracht, zoals 1 keer opnieuw dobbelen of een extra dobbelsteen. Maar kijk uit, want deze specialisten kunnen ook afgepakt worden! Voor wat meer ervaren spelers is deze uitbreiding misschien net het beetje wat dit spel nodig had. Het geeft Regenwormen net dat beetje diepgang, maar het kan voor sommige mensen ook zijn dat de uitbreiding het alleen maar onnodig lastig maakt. Je kan altijd kiezen of je met de uitbreiding speelt of niet, dus als je zin hebt in net dat beetje meer diepgang is deze uitbreiding het zeker waard!

Plus- en minpunten

+ Toegankelijk
+ Makkelijk en snel
+ Overal te spelen

– Slechte kwaliteit dobbelstenen