Review: Red Rising

In het dystopische Red Rising kruip je in de huid van een van de grote huizen en speel je kaarten om de macht te grijpen!

Uitgever

Stonemaier Games

45-60
minuten

€40
prijs

1-6
spelers

Speloverzicht

Red Rising is een hand management spel dat zich afspeelt in het dystopische universum van de Red Rising boeken. In dit spel ga je kaarten verzamelen en inzetten om bepaalde acties te nemen om zo de beste hand te krijgen.

Om het spel te beginnen krijgt elke speler willekeurig een huis. Dit huis geeft je bepaalde bonussen en is dus voor iedereen anders. Zo kan het ene huis je een extra startkaart geven en mag je bij het andere huis altijd het spel beginnen en eindigen. Als iedereen een huis heeft leg je bij elke locatie 2 kaarten boven elkaar en krijgt elke speler 5 kaarten.

Nu je klaar bent om te beginnen heb je elke keer als je aan de beurt bent een keuze uit 2 acties. Je mag een kaart bij een locatie neerleggen en de actie op die kaart gebruiken. Elke kaart heeft een unieke actie die kan verschillen van het pakken van een kaart of dat je tegenstander een kaart af moet leggen. Soms kan je ook bonussen krijgen zoals verder bewegen op het ruimteschip spoor of je invloed vergroten bij de academie. Na het spelen van een kaart en de actie gedaan te hebben mag je de bovenste kaart van een andere locatie of gedekte stapel pakken. Je krijgt dan gelijk de bonus die bij die locatie hoort, of als je van de gedekte stapel hebt gepakt krijg je de bonus van een dobbelsteen. Er zijn 4 verschillende locaties; bij Jupiter mag je een veld vooruit op het ruimteschip spoor, bij Mars krijg je een helium, bij Luna krijg je het soverein token en bij het instituut mag je een invloedsblokje op de academie leggen. Elk huis heeft een andere actie die je mag gebruiken als je het soevereintoken krijgt, ook is deze aan het einde van het spel punten waard.

Het spel is afgelopen als je 2 van de 3 einde spel voorwaarden hebt. Dit zijn 7 helium of invloedblokjes of op veld 7 zijn van het ruimteschip spoor. Ook is het spel afgelopen als alle spelers samen aan alle 3 de voorwaarden voldoen. Je krijgt aan het einde onder andere punten voor kaarten in je hand. Deze hebben een basiswaarde en geven je nog extra punten als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo kan je voor sommige kaarten punten scoren als je daarnaast ook nog een rode kaart hebt of juist als je het soevereintoken hebt. Je moet dus zorgen dat je een goede combinatie hebt aan het einde van het spel. Daarnaast krijg je ook nog punten voor de positie van je ruimteschip, helium en invloed. De speler met de meeste punten wint natuurlijk het spel!

Beoordeling

Red Rising is zo’n spel waar we ontzettend veel over getwijfeld hebben. We vroegen ons namelijk af of wij dit spel wel leuk zouden vinden. Het enthousiasme begon bij ons toen we de prachtige kaarten aan het bekijken waren, maar is tijdens het spelen niet meer weggegaan. Wij vinden Red Rising namelijk ontzettend tof!

Wij hebben de collector’s edition en de productiekwaliteit daarvan is geweldig. De kaartenhouders die erbij zitten zijn handig, het gouden folie op de kaarten is mooi en de componenten zijn van goede kwaliteit. Het enige minpuntje aan de collector’s edition is het feit dat de kleuren van de componenten veel op elkaar lijken, maar aangezien ze zo mooi zijn storen wij ons daar niet aan. Wij spelen vaak met 2 en meestal kun je dat goed uit elkaar houden.

Het is lang geleden dat wij meteen zo enthousiast waren over een spel. Ben je benieuwd hoe enthousiast? We hebben Red Rising de eerste avond dat we hem in huis hadden meteen 5 keer gespeeld. De spelregels waren super snel te leren, een potje speelt met 2 spelers in ongeveer een half uurtje en de tactische keuzes en de verschillende soorten kaarten zorgde ervoor dat we telkens weer opnieuw wilden spelen. Het spel biedt verschillende manieren om te winnen en wij vinden het ontzettend leuk om telkens weer iets nieuws te proberen. Omdat je telkens met een ander huis en andere kaarten speelt, is je tactiek iedere keer weer anders. Dit zorgt ervoor dat het spelen van Red Rising altijd spannend blijft.

Normaal vinden wij de meeste tactische spellen leuker met 2 personen. Meestal duurt een spel met meerdere spelers al snel iets te lang voor ons. Red Rising is ook leuk met meerdere personen. Omdat het spel in een redelijk korte tijd gespeeld kan worden, is de downtime met 3 of 4 spelers niet te groot. Het voordeel aan spelen met meer spelers is dat je meer kaarten te zien krijgt en dat sommige effecten van kaarten leuker zijn, simpelweg omdat je meer tegenstanders hebt. Dit zorgt voor een leuke dynamiek. Red Rising is daarom een spel dat we graag met 2, maar ook met 3 of 4 spelers spelen.

Een veelgehoorde opmerking over Red Rising is dat je weinig kaarten te zien krijgt in een spel met 2 spelers. Hierdoor zou het spel voornamelijk op geluk gebaseerd zijn en kun je weinig terugdoen als je tegenstander een kaart speelt die je dwarszit. Het kan aan onze speelstijl liggen, maar zelf hebben wij hier geen last van gehad. Een kaart die gespeeld wordt, kun je namelijk ook weer oppakken om je tegenstander terug te pakken. Daarnaast zie je wel minder kaarten in een spel met 2 spelers, maar hadden wij altijd genoeg keuze. Wij kunnen ons in de meeste kritiek op het spel, niet echt vinden. 

 Als je houdt van tactische kaartspellen, hand-management en uitdagende spellen die leuk zijn met zowel 2 als 3 of 4 spelers, dan is Red Rising zeker een aanrader. Laat je niet tegenhouden door de wisselende reviews. Wij zouden willen dat we dit spel veel eerder hadden ontdekt. 

Plus- en minpunten

+ Prachtig artwork
+ Simpele spelregels
+ Snel te spelen

– In een 2 speler spel zie je niet veel verschillende kaarten

Gebruik de actiecode ‘SPELLENPLANK’ voor 10% korting op je bestelling!

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Stonemaier Games.