Review: Red Outpost

In Red Outpost spelen jij en je medespelers als communistische kolonisten die moeten samenleven op een verre planeet.

Uitgever

Geronimo Games

45
minuten

€37
prijs

1-4
spelers

Speluitleg

In Red Outpost kruip je in de huid van communistische kolonisten die op een geheime missie naar een verre planeet gestuurd zijn. Het spel werkt net ietsje anders dan andere worker placement spellen. Alle goederen en workers zijn namelijk gedeeld. Je hebt geen eigen voorraad. Het gaat namelijk om een communistische nederzetting!

Het spel opzetten is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad waar je op speelt, we leggen hier alleen de basis uit. Je begint zoals gewoonlijk met het speelbord midden op tafel te leggen. Alle workers zet je op het kazerneveld. Je legt 1 invloedfiche van alle spelers op het scorespoor en 1 op het bonuspunten spoor. Ook leg je de rondemarker op het rondespoor en de geluksmarker op alle workersporen. Alle spelers krijgen 1 kristal en de rest van de invloedfiches.

Het spel speelt zich af over 2 dagen. Elke dag is opgedeeld in 5 fases: Ochtend, voormiddag, lunch, namiddag en avond. Je kan in elke fases steeds workers verplaatsen. Als je een worker verplaatst hebt leg je hem plat neer. Aan het begin van elke fase worden alle workers weer overeind gezet geef je de startspelermarker door. Liggende workers kunnen die fase niet meer gebruikt worden. Zoals eerder gezegd mag je alle workers gebruiken. Als je een worker verplaatst moet je een invloedfiche op de afbeelding van die worker leggen, als jij de meeste invloedfiches op die worker hebt aan het eind van de dag, krijg jij de punten. Hoe gelukkiger je worker, hoe meer punten! 

Er zijn een aantal locaties waar je je workers heen kan sturen. 3 van de locaties zijn echter in de ochtend geblokkeerd en 3 andere in de avond. In de voor- en namiddag mag je alle locaties bezoeken. Deze locaties geven je op andere manieren goederen of andere bonussen. Goederen worden in het warenhuis gelegd, die vanaf daar verkocht kunnen worden in ruil voor blijdschap. Voor elk goed wat jij maakt mag je 1 plek verder op het bonusspoor, als je hierbij over het  bonusveld gaat krijg je gelijk 2 punten.

De dagfases worden hier onder uitgelegd.

Morgen: In deze fase mag elke speler 1 worker naar een locatie sturen. Daarbij legt die speler de worker neer op die locatie. Elke locatie kan maar 1 keer bezocht worden en sommige locaties zijn geblokkeerd. 

Voormiddag: Alle workers worden overeind gezet. In deze fase mag elke speler steeds een worker verplaatsen naar een onbezette locatie. Als je met zijn 4en speelt mogen sommige spelers dus meer workers verplaatsen. Als alle workers gebruikt zijn en dus liggen begint de lunchfase.

Lunch: Tijdens de lunch kiest elke speler een worker uit die lunch mag gaan eten. Hiervoor krijgt de worker blijdschap. 

Namiddag: In de namiddag zet je alle workers weer aan het werk. Deze fase werkt hetzelfde als de voormiddag. Alle spelers mogen weer een worker verplaatsen tot alle workers liggen.

Avond: Net als in de ochtend mag elke speler nog 1 worker verplaatsen naar een locatie naar keuze, behalve naar de geblokkeerde locaties. In de avond mag je ook een worker naar de kazerne verplaatsen, hiervoor krijgt de worker blijdschap.

Einde van de dag: Als alle fases doorlopen zijn krijgt elke speler punten voor de worker waar hij of zij het meeste invloedfiches op heeft liggen. Je krijgt afhankelijk van hoe blij de worker is punten. Een worker kan ook ongelukkig zijn waardoor je minpunten krijgt. Als meerdere spelers evenveel invloedsfiches hebben krijgen ze allebei de punten. 

Het spel eindigt als er 2 dagen voorbij zijn. De 2e dag speelt zich op dezelfde manier af als de eerste. De speler met de meeste punten aan het eind van de 2e dag wint het spel!

Het spel komt met een versie voor gevorderden en een solo mode. De gevorderde versie voegt extra locatie- en workerkaarten toe. Deze kaarten bieden extra acties. Iedere speler heeft daardoor een andere extra ‘power’. Dit zorgt voor meer variatie in de gameplay. Wij spelen niet meer zonder deze kaarten. 

Beoordeling

Red Outpost is een heel uniek worker placement spel. Wij kennen geen ander spel waarbij je alle workers gezamenlijk gebruikt. Het is hierdoor heel belangrijk om ook bij te houden wat de andere spelers aan het doen zijn. Als een andere speler veel punten aan het verzamelen is voor een bepaalde worker, kan jij deze ook gaan verplaatsen waardoor je later misschien beide de punten krijgt. Dit zorgt er ook voor dat er veel interactie in het spel zit. Je kan er zelf voor kiezen of je elkaar veel dwars wilt zitten of juist je eigen spel wilt spelen. 

Het spel ziet er erg mooi uit en thematisch uit. Het thema draagt daarnaast erg goed bij aan de gameplay. De samenleving is natuurlijk communistisch dus je zult alles moeten delen. Voor sommige mensen kan het thema misschien wat vaag zijn. Maar wanneer je het verhaal begrijpt spreken de meeste acties voor zich en begrijp je ook waarom de workers en goederen bijvoorbeeld gedeeld zijn. Wij vinden dit een erg sterke en interessante vertaling van het verhaal naar de gameplay.

De herspeelbaarheid van Red Outpost ligt erg hoog. Je kunt ieder spel anders maken door de blokkeerfiches op andere locaties neer te leggen en de locatie- en workerkaarten uit de gevorderde versie te gebruiken. Daarnaast is ieder spel anders doordat je telkens moet inspelen op de keuzes van je tegenstanders. 

Wij vinden het tijdens het spel soms lastig om te zien waar je punten kunt scoren. Er zijn heel veel plekken waar je heen kan, maar je weet vaak niet waar je het meeste aantal punten mee gaat scoren. Dit maakt het natuurlijk wel heel uitdagend. Er zijn een hoop handelingen die je steeds moet uitvoeren in een beurt. Je moet je worker verplaatsen, een invloedfiche erop leggen, de actie uitvoeren, je bonusmarker verplaatsen en de fasemarker verplaatsen. Wij vergeten regelmatig wel een van deze dingen omdat het er zoveel zijn. Een player aid zou bij dit spel erg goed van pas komen!

Red Outpost is een uniek spel qua thema en spelmechanisme! Als je van worker placement spellen houdt, gek bent op interactie tussen spelers en toe bent aan een nieuw en uitdagend spel, dan is Red Outpost een perfect spel voor jou! 

Spelen met 2 spelers

Je kan dit spel vanaf 1 tot en met 4 personen spelen. Omdat je 6 workers hebt heb je niet altijd evenveel beurten met 4 spelers. Met 2 en 3 spelers is dit wel zo. Hier moet je dus nog extra rekening mee houden als je met 4 speelt. Met 2 spelers is het ook net iets makkelijker om overzicht te houden en speel je natuurlijk met een iets hoger tempo. Red Outpost biedt ook veel interactie in een 2 speler spel en dat kunnen wij erg waarderen. 

 Plus- en minpunten

+ Unieke gameplay
Thema ondersteunt de gameplay
+ Gevorderde en solo versies

– Veel handelingen tijdens een beurt
– Soms weet je niet goed waar je punten mee scoort

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Geronimo Games.