Review: Recto Verso

In Recto Verso ga je zo snel mogelijk huizen bouwen met andere spelers terwijl je allebei maar één aanzicht van de kaart ziet!

Uitgever

Geronimo Games

30
minuten

€20
prijs

2-6
spelers

Speloverzicht

Recto Verso is een bouwspel waarin je met andere spelers zo snel mogelijk huizen probeert te bouwen.

Het opzetten van Recto Verso is erg makkelijk. Als je de blokken klaar hebt gelegd en een bouwkaart in de gleuf van het speelbord hebt gedaan kan je eigenlijk gelijk beginnen. Mocht je met meer dan 2 spelers spelen dan leg je ook nog de munten klaar.

Je speelt steeds in teams van 2, maar deze teams veranderen steeds. Als je aan de beurt bent leg je een bouwkaart in de gleuf op het speelbord. Hier kan je ‘jouw’ kant van het bouwplan op zien. De andere speler in je team ziet het tegenovergestelde aanzicht, maar dit kan dus anders zijn. Samen moet je met behulp van de blokken allebei de kanten van de kaart namaken. Je mag hierbij overleggen en dingen aanwijzen, je mag alleen niet de andere kant van de kaart zien. Ondertussen houden de andere spelers te tijd bij en stoppen dit als de ene speler recto en de andere speler verso heeft geroepen. Afhankelijk van de tijd die het jullie kostte krijg je een aantal muntjes.

Met wie je elke ronde speelt hangt af van de tokens die je aan het begin van het spel krijgt, deze draait elke speler steeds open. Aan het eind van het spel ben je met iedereen een keer in een team geweest. De speler die aan het einde de meeste punten heeft wint het spel!

Bij een spel met 2 spelers speel je heel anders, het spel is dan namelijk coöperatief. Je hebt geen muntjes nodig en je speelt samen 7 levels door. Elk level heeft daarbij een tijdslimiet. Als je het niet haalt mag je een level opnieuw spelen tot je level 7 gehaald hebt!

Beoordeling

Recto Verso is een verrassend nieuw spel van Geronimo Games. Een spel als dit hadden we namelijk nog niet in onze collectie! Naast de uitgebreide eurogames en tactische kaartspellen, is de toevoeging van Recto Verso aan onze collectie daarom meer dan welkom. 

Je zou Recto Verso gerust het zonnetje in huis kunnen noemen. Het spel is kleurrijk, ziet er leuk uit en de spelregels zijn dat ook. Je kunt namelijk binnen 5 minuten gaan spelen. Omdat wij niet de beste zijn in het leren van spelregels, is dat voor ons altijd een opluchting. Recto Verso is een vrolijk en simpel spelletje. 

Recto Verso heeft ons positief verrast. Voor ons is het spel namelijk erg vernieuwend. Recto Verso heeft daarnaast letterlijk 2 kanten. Aan de ene kant voel je je weer als een kind dat met blokken aan het spelen is. Toch vinden wij Recto Verso erg uitdagend. Hoe hoger het level namelijk is, hoe sneller je de blokken op de juiste plek moet zetten. Dat is nog best lastig! Daarom is Recto Verso zeker niet alleen een kinderspel. Maar heb je kinderen? Dan is dit ook een erg leuke titel. Het is niet alleen leuk om te spelen, maar zeker ook leerzaam voor je ruimtelijk inzicht. Wij hebben zelfs een aantal keer samen met de oplossing in onze handen gezeten, terwijl we de blokken nog steeds niet op de juiste plek kregen. Dit bewijst dat Recto Verso echt niet altijd even makkelijk is. 

Een ander leuk element, is het feit dat Recto Verso coöperatief is als je met 2 spelers speelt. Even geen rivaliteit aan tafel, maar samen bouwen. Je hebt hiervoor echt teamwork nodig. Wij vinden deze modus het leukst. In de multiplayer variant strijd je in teams tegen elkaar. Wij vinden deze modus iets minder leuk, persoonlijk spelen wij Recto Verso het liefst met 2 spelers.

Recto Verso is een grappig spel dat je snel op tafel legt. Ondanks dat wij niet weten of wij dit spel vaak zullen spelen, heeft het zeker potentie om nog op tafel te blijven komen. Wij vergelijken Recto Verso namelijk een beetje met het dexterity spel Dice Flick. Een spel dat je niet op tafel legt als je zin hebt in een tactisch bordspel. Het is juist een spelletje dat je op tafel legt als je je verveelt en even nergens zin in hebt. Dan is Recto Verso het spel dat je een half uur plezier bezorgt. 

Plus- en minpunten

+ Uitdagend
+ Je moet echt goed samenwerken
+ 2 speler modus

– Weinig herspeelbaarheid
– Op de lange termijn kan het gaan vervelen

Gebruik de actiecode ‘SPELLENPLANK’ voor 10% korting op je bestelling!

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Geronimo Games.