Review: Ramen Ink

In Ramen Ink help je chef Sango om de beste Japanse ramen te maken. Om dit voor elkaar te krijgen moet je goed nadenken over de ingrediënten die je in de noedelsoep tekent.

Uitgever

Jumbo Games

+/- 20
minuten

€20
prijs

2-5
spelers

Speluitleg

In Ramen Ink help je chef Sango om de beste Japanse ramen te maken. Om dit voor elkaar te krijgen moet je goed nadenken over de ingrediënten die je kiest. Je tekent de ingrediënten vervolgens in de verschillende kommetjes om zo de bestellingen van je gasten te voltooien. 

Voordat je kunt gaan spelen draai je het deksel om en leg je deze in het midden van de tafel neer. Nu zie je chef Sango en zijn 8 tentakels. Vervolgens leg je bij elk van deze tentakels een bestelling. Er zijn 4 verschillende soorten bestellingen: uitgesproken smaak, smaakcombinatie, lust ik niet en foodstylist. Zo wil een gast die een bestelling doorgeeft met een uitgesproken smaak maar 1 soort topping in zijn of haar ramen. Nadat je de bestellingen op tafel hebt gelegd leg je de toppingkaarten klaar. Er zijn 2 verschillende toppingkaarten: kaarten met 2 toppings (geel) en kaarten met 3 toppings (blauw). De toppings van de gele kaarten moet je altijd in twee verschillende (niet aangrenzende) kommen tekenen. De toppings van de blauwe kaarten moet je in 3 verschillende aangrenzende kommen tekenen. Liggen alle bestellingen en toppingkaarten klaar? Dan kun je beginnen. Iedere speler krijgt een scoreblad en een potlood en dan ben je klaar om de beste ramen te gaan maken. 

Het spel wordt gespeeld in 6 rondes. Als je aan de beurt bent kies je een van de toppingkaarten die open op tafel liggen. Je tekent vervolgens de toppings in je kommen. Vervolgens is de volgende speler aan de beurt om een kaart te kiezen. Er blijft altijd 1 toppingkaart over. Iedereen moet de toppings van deze kaart in zijn kommen tekenen. Een ronde is voorbij als alle toppingkaarten zijn getekend. Door de toppings in de juiste kommen te tekenen kun je punten verzamelen. Daarnaast kun je ook een bonus verdienen voor een volle kom. Maar let op! De klanten zijn ongeduldig. Na ronde 3 wordt de 1e bestelling uitgeserveerd, na ronde 4 de 2e, na ronde 5 de 3e en na de 6e ronde verlaten alle bestellingen de keuken. Je moet dus zorgen dat je zoveel mogelijk bestellingen op tijd klaar hebt. De speler die de meeste en lekkerste ramen heeft gemaakt voor zijn gasten, wint het spel! 

 

Beoordeling 

Ramen Ink is een leuk, snel spelletje met een verfrissend element. Het tekenen van de ingrediënten in je kommen zorgt ervoor dat dit spel even iets anders te bieden heeft dan de meeste kaartspellen. Dit zorgt er bij ons voor dat het spel vaak op tafel komt. De spelregels van Ramen Ink zijn makkelijk te begrijpen en uit te leggen. Het spel zelf is echter uitdagend genoeg. De rondes vliegen voorbij en voor je het weet moet je je eerste bestellingen al uitserveren. Wat ons betreft gaat dit soms zelf te snel. We verbazen ons er soms over dat het spel al voorbij is. Het blijkt nog best lastig om bijvoorbeeld extra punten te verdienen door een voorkeur dubbel in een kom te tekenen. Meestal heb je hier namelijk echt niet genoeg beurten voor. Dit zorgt er wel voor dat ieder spelletje weer een nieuwe uitdaging biedt. 

We denken dat je het spel zelfs nog wat moeilijker kunt maken door minpunten te geven voor het tekenen van ingrediënten die niet op de bestellingskaarten staan. Er is namelijk ook een bestellingskaart ‘lust ik niet’. Een klant met deze bestelling lust een bepaald ingrediënt niet, maar toch krijg je geen minpunten als je deze topping in zijn of haar ramen tekent. Dit is wat ons betreft een gemiste kans. Het lijkt ons erg leuk om ook een keer met deze nieuwe spelregel te spelen. Zo blijft het spel ook op langere termijn een uitdaging. 

Een ander positief puntje is de scoreblokken. Er zitten genoeg scorevellen in de doos, maar wanneer je verslaafd bent geraakt aan ramen en het spel ontelbare keren gespeeld hebt dan kun je op de website van Jumbo gratis nieuwe vellen printen

Spelen met 2 spelers

Ramen Ink speelt erg leuk met 2 spelers. Je hebt geen speciale spelregels nodig dus het spel werkt gewoon hetzelfde. Waarschijnlijk is het met 2 spelers iets makkelijker om het overzicht te houden en vooruit te plannen. Wanneer je met meerdere spelers bent is het weer een grotere uitdaging om de juiste ingrediënten te verzamelen.

 Plus- en minpunten

+ Leuk thema
Makkelijk te leren spelregels

+ Snel op te zetten
+ Leuk dat je moet tekenen

Sommige toppings lijken op elkaar met tekenen
Het spel is erg snel voorbij 

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door de uitgever.