Review: Rajas van de Ganges

In dit bordspel van Rajas van de Ganges strijd je met anderen om geld en roem te sparen. Zo word je wellicht de meest invloedrijke Indiase leider!

Uitgever

999games

60
minuten

€38
prijs

2-4
spelers

Speluitleg

In Rajas van de Ganges ga je als Indiase nobele aan het werk om delen van je keizerrijk te ontwikkelen naar schitterende en welvarende provincies. Je maakt daarbij slim gebruik van je dobbelstenen en workers om zo roem en geld binnen te slepen.

Het spel speelt zich af op het speelbord, dat in het midden van alle spelers ligt. Daarnaast heb je ook een eigen provincietableau, hier kan je uiteindelijk je provincie op gaan bouwen met behulp van provincietegels. Acties voer je met workers uit op het speelbord. Je betaalt voor deze acties met dobbelstenen, er staat altijd aangegeven hoeveel van elke kleur dobbelsteen je nodig hebt.

Bij het opzetten van het spel leg je alle markers op hun beginposities, deze kan je met behulp van acties verder schuiven. Je krijgt in het begin 1 dobbelsteen van elke kleur en 3 workers, meer workers kan je later vrijspelen. Voor sommige acties krijg je roem of geld. Je moet uiteindelijk zo veel mogelijk roem en geld verzamelen om het spel te winnen. Je wint het spel namelijk als jouw roem- en geldspoor als eerst kruisen. Geld en roem verdienen kan op allerlei verschillende secties van het bord. De secties en wat ze doen staan hier onder uitgelegd.

Steengroeve: Om provincietegels op je eigen bord te krijgen moet je naar de steengroeve om de bouwactie uit te voeren. Je plaatst een worker op het laagst beschikbare veld en betaalt het geld wat daar op staat. Vervolgens mag je een provincietegel pakken, mits je daar genoeg dobbelstenen in die kleur voor hebt. Een tegel kan bijvoorbeeld 11 blauwe ogen kosten. De tegel die je koopt mag je op je provinciebord gaan leggen, hier zijn wel regels aan verbonden. Op een provincietegel staan wegen afgebeeld. Deze wegen moeten altijd aan je paleis (bovenop je bord) verbonden zijn. Op de provincietegels staan gebouwen of goederen. Als je een tegel legt krijg je gelijk roem voor gebouwen of geld voor de goederen. Het aantal roem hangt af van waar je marker op het gebouwenspoor staat. Het uitbreiden van je provincie is een van de belangrijkste manieren van punten scoren!

Marktplein: Op het marktplein kan je workers neerzetten om goederen te verkopen. Dit zijn de goederen die op je provinciebord liggen. Als je nog geen provincietegels hebt kan je dus geen goederen verkopen.

Haven: Door het speelbord loopt een rivier met bonusvelden. Je kan met behulp van acties in de haven je boot de rivier op varen. Je krijgt direct de bonus van het veld waar je boot stopt met varen. Als je dus 3 velden vooruit mag krijg je dus de bonus van dat 3e veld. De bonussen die je krijgt verschillen van roem tot een actie in het paleis uitvoeren.

Paleis: In het paleis kan je hulp van invloedrijke mensen vragen. Je moet hierbij een dobbelsteen afleggen met exact het aantal ogen wat bij de persoon staat. Elke invloedrijke persoon geeft een andere bonus, zo mag je bij sommige personen 2 dobbelstenen pakken en bij de ander weer een gebouw opwaarderen.

Onderaan het paleis zijn er velden beschikbaar waar je een dobbelsteen kan omwisselen voor 2 dobbelstenen met een andere kleur of waar je gewoon een worker in kan leveren voor een dobbelsteen. 

Hoe meer acties je ondernomen hebt hoe meer roem en geld je op een gegeven moment zal krijgen. Als het roemspoor en geldspoor elkaar kruisen eindigt het spel als beide spelers evenveel beurten hebben gehad. De speler die het verst gekruist is wint het spel!

Beoordeling

Wij zijn fan van Rajas van de Ganges! Zowel het dobbelspel als het bordspel hebben een plekje veroverd tussen onze favoriete spellen. Mocht er ooit nog een kaartspel komen dan staan wij zeker vooraan in de rij om die ook aan te schaffen! 

Na het spelen van het dobbelspel waren wij zo enthousiast over Rajas dat ook het bordspel niet in onze collectie kon ontbreken. Nu we beide spellen gespeeld hebben kunnen we ze ook goed vergelijken. Allereerst willen we nog even zeggen hoe goed de dobbel versie van Rajas wel niet is! De dobbel variant is echt de perfecte vertaling van de gameplay en de strategische keuzes uit het bordspel. 

Rajas van de Ganges is een super strategisch en spannend spel. Je voelt tijdens het spel constant de druk om de juiste keuzes te maken en je tegenstander voor te blijven op het scorespoor. Dit is nog niet zo gemakkelijk. Je kunt namelijk ontzettend veel keuzes maken en dus ook heel veel verschillende strategieën uitproberen. Dit zorgt ervoor dat geen enkel potje hetzelfde. Deze variant is perfect als je zin hebt in een uitdagend bordspel waarbij je ook nog goed na moet denken. Wij spelen de dobbel variant vaker omdat deze makkelijker op te zetten is en natuurlijk ook sneller speelt, maar we spelen het bordspel even graag! 

Dit is zeker een bordspel waarop we niet snel uitgekeken zullen raken. Je kunt het spel namelijk zelf vernieuwend houden door verschillende strategieën en tactieken uit te proberen, maar het spel biedt ook een extra variant die weer nieuwe elementen in het spel brengt. Daarnaast is Rajas ook geschikt om te spelen met nieuwe bordspelspelers. In de spelregels staat de tip om in dit geval zelf met de andere variant te spelen aangezien deze wat lastiger is. Dit zou ervoor zorgen dat ook de minder ervaren spelers een kans hebben om te winnen. Dit vinden wij een erg leuke toevoeging! 

Wij zijn erg enthousiast over zowel het bordspel als het dobbelspel van Rajas van de Ganges en zouden zeker beide spellen aanraden. Bij ons blijven beide spellen zeker voor lange tijd in onze collectie. 

Spelen met 2 spelers

Zoals gewoonlijk wacht je minder lang op je beurt met 2 spelers. Dit is vrijwel altijd positief als je houdt van een beetje tempo. Je kan ook wat beter overzicht houden en in de gaten houden wat andere spelers aan het doen zijn.

 Plus- en minpunten

+ Prachtig speelbord
Extra varianten
+ Geen enkel spel is hetzelfde

– Voor sommigen voegt het bordspel niet genoeg toe tegenover het dobbelspel

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door 999games.