Review: Rajas of the Ganges The Dice Charmers

Rajas of The Ganges: The Dice Charmers is de roll&write versie van het grotere, originele spel. Verzamel goederen, bezoek het paleis en vaar over de rivier de Ganges in de strijd om roem en rijkdom.

Uitgever

Huch!

30 – 45 
minuten

€19,95
prijs

2-5
spelers

Speluitleg

Rajas of The Ganges: The Dice Charmers is de roll&write versie van het grotere, originele spel. In Rajas of The Ganges gebruiken de spelers 8 dobbelstenen. Met deze dobbelstenen kun je je gebieden ontwikkelen, goederen verzamelen en verkopen, hulp vragen van invloedrijke personen en over de rivier de Ganges varen. Net zoals in het originele spel ga je de strijd aan om rijkdom en roem. 

Rajas of the Ganges: The Dice Charmers is een dobbelspel waarbij je 8 dobbelstenen met daarop symbolen in plaats van getallen gebruikt. Er zijn 2 dobbelstenen van 4 verschillende categorieën. Net zoals in dobbelspellen als Clever, scoor je in deze verschillende categorieën op diverse manieren punten. 

De speler die aan de beurt is werpt alle 8 de dobbelstenen. De startspeler kiest de 1e dobbelsteen. Deze legt hij voor zich neer op de daarvoor bedoelde dobbelsteen-tegel. De 2e dobbelsteen met dezelfde kleur plaatst hij op de olifant. Pakt de startspeler dus in zijn eerste beurt een blauwe dobbelsteen? Dan is de andere dobbelsteen voor de andere spelers niet beschikbaar tijdens deze ronde. De startspeler voert vervolgens de actie uit die op zijn dobbelsteen staat. Dit kunnen verschillende acties zijn. De kleur van de dobbelsteen bepaalt waar je die actie kunt uitvoeren. Scoor je roempunten of geld door je actie? Dan noteer je die meteen. 

Er zijn 4 verschillende kleuren dobbelstenen en dus 4 verschillende categorieën: 

Met paarse dobbelstenen kun je nieuwe goederen verzamelen
Wanneer je de paarse dobbelsteen kiest krijg je twee nieuwe goederen (thee, zijde en/of specerijen). Deze goederen omcirkel je in je marktveld (het paarse veld op je papier). Je omcirckelt altijd de vrije goederen het meest links op het marktveld. De goederen die je omcirkeld hebt heb je op voorraad. Deze kun je later verkopen om er geld voor te krijgen.

Met groene dobbelstenen bouw je wegen 
Als je een groene dobbelsteen kiest, kun je wegen in je provincie aanleggen. Deze wegen verbinden je residentie met gebouwen en markten. De eerste weg die je tekent moet altijd vanuit de residentie uit gaan. De wegen die je daarna tekent moeten of aansluiten op de residentie of een eerder getekende weg. De dobbelsteen heeft kromme wegen, rechte wegen of 2 halve wegen. Met deze opties kun je het wegennet in je provincie uitbreiden. 

In de groene categorie kun je op verschillende manieren scoren. Wanneer je het wegennet met gebouwen verbindt kun je roempunten scoren. Daarnaast zijn er verschillende bonussen te verdienen in de groene categorie. Zo kun je uitkomen op de bonus waarmee je verder mag varen op de rivier, maar kun je ook uitkomen bij de paarse tent waardoor je goederen mag verkopen. 

Met de blauwe dobbelsteen vaar je verder op de rivier de Ganges
Als je een blauwe dobbelsteen kiest vaar je direct verder naar het eerste vrije rivierveld met daarop het aangegeven symbool. Je krijgt dan meteen de bonus die op dit veld staat. Je mag niet meer terugvaren op de rivier tenzij je deze actie verdient in het paleis of door een bepaalde bonus. 

Met de oranje dobbelsteen voer je een paleisactie uit
Wanneer je de oranje dobbelsteen kiest mag je het paleis bezoeken. Je voert daar de aangegeven paleisactie uit. Dit zijn gunsten van invloedrijke personen. Er zijn 6 verschillende personen en dus 6 verschillende paleisacties. 

De Grootmogol: Voer 1 van de 5 andere paleisacties uit.
De Maharani: Vaar direct 1 of 2 velden verder op de rivier en ontvang de bonus. 
De Handelaar: Verkoop direct 1 of 2 goederen naar keuze. 
Raja Man Singh: Je krijgt direct 1 geld en mag een gebouw opwaarderen. 
De Bouwmeester: Teken 2 halve wegen in je wegennet.
De Portugees: Vaar vanuit je huidige positie 1 of 2 velden terug op de rivier en ontvang de bonus. 

Er zijn in de verschillende categorieën heel veel verschillende bonussen te verdienen. Daarnaast kun je ook nog andere acties tegenkomen zoals het opwaarderen van gebouwen of het ontvangen van karma. Wanneer je een gebouw mag opwaarderen geef je dit aan op de perkamentrol. Dit betekent dat je meer roempunten krijgt wanneer je wegennet aansluit op het gebouw dat je zojuist opgewaardeerd hebt. Karma noteer je aan de bovenkant van je scorevel. Karma zorgt ervoor dat je nog een keer mag gooien. 

Het spel eindigt als het een speler lukt om het geldspoor en het roemspoor met elkaar te laten kruisen. Vervolgens wordt de ronde afgespeeld. Lukt het dan ook een andere speler nog om de 2 sporen met elkaar te kruisen? Dan wint de speler waarbij de sporen elkaar het verse gepasseerd hebben. 

Beoordeling

Rajas of The Ganges: The Dice Charmers is een erg bijzonder en uitgebreid dobbelspel. Wij zijn erg enthousiast! In eerste instantie vonden we het scoreblok er wat intimiderend uitzien. Als je roll&writes zoals Qwixx en Clever gewend bent dan is Rajas of the Ganges wel even schrikken. Maar na het eerste potje waren we meteen overtuigt. Wij zijn erg blij dat we ons niet hebben laten afschrikken. Als je van roll&writes houdt en op zoek bent naar wat meer uitdaging en diepgang dan is dit zeker een aanrader!

De roll&writes die wij hiervoor gespeeld hebben draaide voornamelijk om getallen. We vinden het erg leuk dat Rajas of the Ganges dit anders aanpakt. Je dobbelt hier geen getallen maar symbolen. Dit spel draait echt om het thema. Wij hebben het originele bordspel nog niet gespeeld, maar zoals wij gehoord hebben komen het thema en de tactiek uit het origineel goed terug in de dobbelversie. Wij kunnen ons hier wel iets bij voorstellen aangezien het thema goed uitgewerkt is en er flink wat tactische keuzes komen kijken bij het spel. Na het spelen van de dobbelversie zijn we in ieder geval overtuigd. We willen het originele bordspel zeker ook in onze collectie! 

Dit is echt het perfecte spel als je op zoek bent naar een kleiner en sneller spelletje dat wel een hoop uitdaging en tactiek biedt. Sommige roll&writes zijn wellicht wat simpel voor je of bieden op de lange termijn niet genoeg uitdaging. In dat geval is Rajas of the Ganges een perfecte toevoeging aan je collectie. Je speelt een roll&write maar hebt toch het gevoel dat je een mini bordspel aan het spelen bent. Perfect voor wanneer je zin hebt in een spel, maar geen zin of tijd hebt om een groot spel op te zetten. 

Daarnaast biedt Rajas of the Ganges nog meer uitdaging door het 2e scoreblok dat toegevoegd is aan het spel. Er zijn namelijk 2 verschillende scoreblokken: een makkelijkere en een moeilijkere versie. Wij vinden dit top! Dit verhoogt de herspeelbaarheid van het spel. Het is erg fijn dat dit scoreblok al in het basisspel zit en dat je het niet los hoeft te kopen. 

Wat ons betreft is Rajas of the Ganges: The Dice Charmers perfect voor iedereen die van roll&writes houdt en op zoek is naar een wat uitdagender en uitgebreider spel. Rajas biedt veel tactiek, leuke kettingreacties en uitdagende keuzes. Als je houdt van de kettingreacties in Clever dan moet je zeker dit spel eens proberen. Voor iedere fan van roll&writes en originele, uitdagende spellen een mooie toevoeging aan de collectie! 

Spelen met 2 spelers

Rajas of The Ganges is een perfect spel voor 2 spelers. Het spel met 2 spelers heeft namelijk aangepaste spelregels. Wanneer je met 2 spelers speelt mag je niet 1, maar 2 dobbelstenen per ronde kiezen. Dit verhoogd het tempo. Als je er niet van houdt om lang te wachten of om lang met hetzelfde spel bezig te zijn dan is dit perfect! Met meer spelers kan Rajas of the Ganges misschien langer duren dan je gewend bent. We zijn zelf wel benieuwd of wij hem met meer spelers ook nog leuk zouden vinden.

 Plus- en minpunten

Uitgebreide en originele roll&write
+ Uitdagend en tactisch 
+ Veel leuke kettingreacties
+ Extra scoreblok in het basisspel 

– Moeilijk voor beginnende spelers
– Foutgevoelig