Review: Railroad Ink

In Railroad Ink ga jij aan de slag als spoor- en snelwegbeheerder. Het is jouw taak om er voor te zorgen dat het netwerk zo efficiënt mogelijk in elkaar zit.

Uitgever

White Goblin Games

20
minuten

€14
prijs

1-6
spelers

Speluitleg

In dit snelle roll&write spel, Railroad Ink, ga je aan de slag als spoor- en snelweg beheerder. Je moet er voor zorgen dat je netwerk zo efficiënt mogelijk in elkaar zit en alle wegen op de juiste manier op elkaar aansluiten. Als jij het beste netwerk hebt gebouwd ben jij de winnaar!

Bij Railroad Ink heb je je eigen soort whiteboardje waar je je netwerk op tekent. Dit doe je met een inbegrepen marker. Aan de marker zit ook een wisser vast, waardoor je gemakkelijk fouten uit kan wissen. Op je spelersbord staan ter referentie ook alle verschillende soorten wegen die je kan rollen met de dobbelstenen.

Het spel begint met het bepalen van een startspeler die de 4 dobbelstenen dobbelt. De (spoor)wegen die staan afgebeeld op de dobbelstenen moet je tekenen op je bordje. Hier zijn natuurlijk regels aan verbonden. Zo mogen wegen alleen aan wegen getekend worden en spoorwegen alleen aan spoorwegen. Om spoorwegen en wegen aan te sluiten zijn er ook zijdes van de dobbelstenen met een station erop. Dit is een zwart vierkantje tussen een weg en een spoorweg. Het doel van het spel is om punten te scoren door zoveel mogelijk uitgangen aan elkaar te verbinden. Hoe meer verbonden uitgangen, hoe meer punten je voor dat netwerk scoort.

Het spel bestaat uit 7 beurten waarin je steeds 4 soorten routes tekent. Je mag routes in dezelfde beurt ook nog uitwissen als je toch een betere plaats ziet. Als de beurt over is mag dit niet meer. Om overzicht te houden teken je boven elke route ook het nummer van de ronde. Aan het eind zal je dus 28 routes hebben getekend. Echter mag je ook nog kruispunten tekenen. Deze staan weergegeven op je spelersbord, je mag er hier maximaal 3 van tekenen en niet meer dan 1 in elke beurt.

Als iedere speler alle routes hebben getekend bereken je de eindscore. Je krijgt punten voor alle netwerken die je hebt, dus alle verbonden uitgangen. Ook krijg je punten voor je langste spoorweg en je langste snelweg. In het midden van je spelersbord staat een rood vierkant waarvoor je 1 punt krijgt voor elke route die je daar in tekent. Vervolgens krijg je minpunten voor elke route die doodloopt. Degene met de meeste punten wint uiteraard het spel!

Beoordeling

Wij houden van roll&writes, daarom viel ons oog op Railroad Ink. Dit spel is erg simpel in opzet en uitvoering. Het voelt voor ons als een perfecte introductie in het roll&write genre.

Inzicht is zeker iets wat belangrijk is bij Railroad Ink. Je moet zo tactisch mogelijk alle routes verbinden om de meeste punten te scoren. Als de route die jij zoekt niet komt, zal je daar op een andere een oplossing voor moeten zoeken. In deze versie van het spel zijn ook nog 2 uitbreidingen aanwezig, de rivieren en de meren. Wij vinden dit zeker nodig omdat je vrij snel uitgekeken kan zijn op het basisspel. Dit komt omdat er in dit basisspel maar 9 verschillende soorten wegen zijn. De herspeelbaarheid is hierin dus wat lager.

Omdat je steeds alle dobbelstenen tekent die gerold zijn, heb je eigenlijk geen interactie. Dit maakt het spel wel een stuk sneller en je bent ook niet steeds op elkaar aan het wachten. Het voelt meer alsof je beide een solospel aan het spelen bent en vervolgens de score vergelijkt. Wij vinden dat in dit spel iets minder erg omdat dat het spel ook een stuk sneller maakt, je zit namelijk nooit niks te doen.

Wij vinden het erg leuk dat je in dit spel ook je keuzes uit kan wissen. Dit zorgt er ook voor dat je het oneindig kan spelen en niet steeds nieuwe scorevellen nodig hebt. Wat ons betreft kunnen andere roll&writes hier van leren.

Als je op zoek bent naar een spel wat het roll&write genre goed introduceert en die je snel tussen andere spellen door kan spelen, dan is Railroad Ink echt een aanrader. Als je echter op zoek bent naar een uitgebreider dobbelspel, is dit misschien niet helemaal jouw ding. In dat geval kan je beter voor een ander spel gaan, zoals Rajas van de Ganges: The Dice Chamers. Voor ons is dit spel juist wat wij zochten. Een simpel en snel spelletje voor tussendoor!

Spelen met 2 spelers

Omdat iedereen met zijn eigen spelersbordje bezig is en iedereen alle dobbelstenen moet tekenen, heb je eigenlijk geen interactie. Het maakt voor jou niet uit wat je tegenspeler doet. Daarom verandert dit spel dus ook niet naarmate je met meer speelt.

 Plus- en minpunten

+ Simpel en snel
+ Herbruikbaar spelersbord
+ Veel inzicht
+ Basisspel komt inclusief 2 mini uitbreidingen

– Geen interactie
– Basisspel heeft lage herspeelbaarheid