Review: Raiders of Scythia

In Raiders of Scythia ga je workers plaatsen en daarmee grondstoffen verzamelen om vijandelijke gebieden te plunderen.

60-80
minuten

€56
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Raiders of Scythia is een worker-placement spel waarin je grondstoffen gaat verzamelen en vijandelijke landen gaat plunderen.

Een beurt van Raiders of Scythia bestaat altijd uit het plaatsen van een worker en vervolgens weer een andere worker van het bord pakken. Je begint het spel met 2 blauwe workers. Workers kun je op een veld in het grondstoffengebied plaatsen of gebruiken om mee te gaan plunderen. In het begin zul je eerst grondstoffen en strijdgenoten nodig hebben. Je mag een worker op een open veld zetten en de grondstoffen die erbij staan uitvoeren. Daarna mag je een andere worker van een veld afpakken en die actie ook nog eens uitvoeren. In het grondstoffengebied krijg je dus altijd de acties van 2 velden.

Als je wilt gaan plunderen zet je een worker op een van de lege plundervelden. Hierbij is het van belang dat je genoeg manschappen hebt om succesvol te kunnen plunderen. Je telt de kracht van elke krijger in jouw leger en telt hierbij de geworpen dobbelstenen bij op. Als de totale kracht hoger is dan een bepaalde waarde die aangegeven staat op het bord krijg je dat aantal grondstoffen of punten. Ook krijg je natuurlijk weer een worker terug. Als het de eerste keer is dat iemand plundert komt de rode worker in het spel die je nodig hebt voor uitagendere plundertochten.

Naast het plunderen kan je ook nog quests voltooien, dit zijn tegels waar een bepaalde voorwaarde op staat. Als je de voorwaarde kan betalen en een questactie neemt in het grondstoffengebied mag je de tegel pakken. Deze tegels zijn op het einde veel punten waard. Het spel is afgelopen als er nog maar 2 open plundervelden zijn of als er nog 2 quests liggen. De speler met de meeste punten wint dan het spel!

Beoordeling

Als je ons al langer volgt of al meerdere reviews van ons gelezen hebt, dan weet je dat we graag onze collectie Garphill Games spellen compleet willen maken. Een van de spellen die wij nog niet hadden was Raiders of Scythia. Inmiddels is daar verandering in gekomen (en daar zijn we erg blij mee)! 

Raiders of Scythia is een worker placement spel met een unieke twist. Je plaatst een worker, voert de bijbehorende actie uit, maar pakt ook een nieuwe worker terug waardoor je ook die actie uit mag voeren. Wij hadden dit nog niet eerder gezien. Als je Rovers van de Noordzee gespeeld hebt, dan ken je deze twist ongetwijfeld wel! Raiders of Scythia lijkt namelijk erg op Rovers van de Noordzee, maar daarover later meer. Wij vinden de manier van workers plaatsen en acties uitvoeren in Raiders, ontzettend leuk gedaan. 

De eerste spellen in onze collectie van Garphill Games waren Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk en Burggraven van het Westelijk Koninkrijk. Deze 2 spellen bevatten best veel spelregels en hebben een redelijk grote learning curve. Raiders of Scythia daarentegen, is erg goed te doen qua spelregels! Wij vonden het spel verrassend simpel. De spelregels zijn niet al te moeilijk en zijn goed te leren. Wij hebben zelf geen ervaring met Rovers van de Noordzee en vonden Raiders alsnog goed te volgen.

De uitdaging zit hem bij Raiders in het kiezen van de juiste strategie en of tactiek. Dankzij de unieke twist in worker placement, is dit stiekem toch een leuke hersenkraker. Het is een interessant en vermakelijk spel. Wij hebben Raiders of Scythia alleen nog maar met 2 spelers gespeeld en vonden dit erg leuk. Je hebt weinig interactie, behalve dat je soms locaties voor elkaar blokkeert. In tegenstelling tot sommige worker placements is het een spel met relatief weinig confrontatie. Wij vinden dat zeker niet erg, aangezien we er sowieso niet van houden om elkaar continu dwars te zitten. Wij missen dit element zeker niet in Raiders. Het is een uitdagend spel dat spannend blijft tot het einde. 

Zoals we in het begin al zeiden, willen wij graag alle spellen van Garphill Games aan onze collectie toevoegen. Nu we Raiders of Scythia gespeeld hebben, zijn we wel tot de conclusie gekomen tot we Rovers van de Noordzee (en de bijbehorende uitbreidingen) zullen overslaan. Na het lezen van informatie en reviews, zien we dat Raiders of Scythia en Rovers van de Noordzee wel erg op elkaar lijken. In onze ogen is het zeker niet nodig om beide spellen te hebben. Wat ons betreft is Raiders of Scythia een uitstekende keuze. Een uitdagend, maar goed te volgen worker placement spel met leuk artwork! 

Plus- en minpunten

+ Mooi artwork
+ Unieke worker placement
+ Spelregels zijn relatief simpel

– Je moet de kracht van je troepen telkens bij elkaar optellen

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Renegade Games.