Review: Radlands

In het post-apocalyptische Radlands probeer je als bendeleider de basis van je tegenstander te vernietigen en de macht over de Radlands te veroveren!

Uitgever

Roxley Games

20-40
minuten

€28
prijs

2
spelers

Speloverzicht

Radlands is een duelspel waarin je als bendeleider probeert de 3 kampen van de andere bende te vernietigen!

Je begint het spel met 3 kampen en een aantal kaarten in je hand. Aan het begin van een ronde heb je altijd 3 water om te besteden, dit is namelijk het betaalmiddel geworden in deze post-apocalyptische wereld. Daarnaast mag je je evenementen omhoog schuiven en een kaart pakken. Je hebt altijd keuze uit een aantal acties die je zovaak mag doen als je wilt zolang je er water voor hebt. Een kaart in je hand kan een bendelid zijn of een evenement. Een bendelid speel je boven een van je kampen. Deze bendeleden stellen je vaak in staat om andere acties uit te voeren zoals schade doen aan de tegenstander. Daarnaast zorgt een gespeelde kaart ervoor dat de kaart er onder niet direct aangevallen kan worden, de tegenstander zal dan eerst de bovenste kaart moeten vernietigen. Dit is dus een manier om je kampen te verdedigen. Een ander type kaart wat je kan spelen is een evenement, deze speel je in de aangegeven rij en triggert zodra de kaart aan het begin van je beurt op de eerste plek ligt.

Met behulp van acties op kaarten kan je vaak schade doen aan de tegenstander. Elk bendelid zal eerst gewond zijn voordat deze vernietigd wordt. Je moet een bendelid dus 2 schade doen om het te vernietigen. Er zijn ook kaarten die gelijk een bendelid vernietigen.

Zodra een kamp niet verdedigd wordt door een bendelid kan je daar schade aan gaan doen of het gelijk vernietigen. Als je alle 3 kampen van de tegenstander vernietigd hebt eindigt het spel en win je direct!

Beoordeling

Radlands is een kaartspel in een genre dat wij normaal overslaan. Het is namelijk een head to head, duelling kaartspel. Meestal zijn wij niet zo’n fan van spellen met dit soort negatieve interactie. Vanwege alle positieve reacties op Radlands waren we toch ontzettend benieuwd. We zijn namelijk altijd op zoek naar nieuwe 2 speler spellen!

Ondanks dat het thema van Radlands niet helemaal in ons straatje past, vinden we de artwork wel passend en aansprekend. De kaarten zien er mooi uit. Heb je de Super Deluxe versie? Dan heb je ook de prachtige playmats die de table presence al helemaal compleet maken. Wij vinden de playmats overigens wel echt een waardevolle toevoeging, het helpt je namelijk ook om overzicht te houden bij het spelen.

De regels van Radlands zijn simpel. Binnen een kwartiertje kun je beginnen met spelen. De eerste paar potjes is het nog even zoeken naar de juiste strategie en tactiek. Gelukkig kun je door te oefenen wel stukken beter worden! Radlands is namelijk een spelletje in een klein doosje met simpele regels, maar veel diepgang. Het spel zit boordevol herspeelbaarheid, strategie en tactiek. 

Geluk kan je strategie en tactiek helaas wel in de weg zitten. Er komt namelijk redelijk wat geluk kijken bij het trekken van de juiste kaarten. Sommige kaarten zijn daarnaast ook veel sterker dan andere. Dit zorgt ervoor dat sommige potjes een beetje ongebalanceerd voelen. 

Wij vinden Radlands een vermakelijk kaartspel, ondanks dat het nooit ons favoriete genre zal worden. Het spel speelt vlot en er zit genoeg uitdaging in het leren van de juiste strategie en tactiek. Persoonlijk vonden we het richting het einde soms een beetje langdurig getrouwtrek worden. Aan de andere kant blijft het hierdoor wel spannend. 

Als je fan bent van duelling kaartspellen, dan is Radlands echt een aanrader. Ben je geen fan van negatieve interactie? Dan kun je beter op zoek gaan naar een ander 2 speler spel. 

Plus- en minpunten

+ Simpele regels, maar veel diepgang
+ Vlotte gameplay

– Onoverzichtelijk zonder playmat
– Sommige kaarten zijn unbalanced

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Roxley Games.