Review: Queensland

In Queensland ga je je eigen boerderij uitbreiden, maar kijk uit voor de paddenplaag die het land teistert!

Uitgever

999Games

45
minuten

€29
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

In Queensland ga je je Australische boerderij zo ver mogelijk uitbreiden. Maar kijk uit, je land word namelijk geteisterd door een paddenplaag!

Je begint het spel met een boerderij van 4 tegels. Deze mag je uitbreiden met tegels uit het aanbod. Je pakt steeds om de beurt één van deze tegels. Die tegel mag je vervolgens aan je andere tegels leggen, maar je mag graan alleen maar aan graan leggen en suikerriet aan ander  suikerriet. Je mag dus nooit verschillende gebieden aan elkaar leggen. Als je een tegel pakt moet je ook gelijk 1, 2 of 3 padden op die tegel leggen. Afhankelijk van de windrichting op de zojuist geplaatste tegel bewegen alle padden op je boerderij die kant op. Dit gebeurt steeds totdat je padden in een vijver liggen, dan bewegen ze niet meer. Zodra je 5 padden op een vijver hebt liggen mag je ze inleveren voor 5 punten of 3 punten als het meer dan 5 padden zijn.

Het spel eindigt als alle tegels op zijn. Als je nog tegels in je boerderij hebt met padden erop, moet je deze eruit halen. Je krijgt dan nog punten voor afgemaakte suikerrietgebieden of graangebieden. Als laatste krijg je nog punten voor het aantal koe, vogelverschrikker of tractor symbolen. De speler die daarna de meeste punten heeft wint het spel!

Beoordeling

Wij zijn gek op tegellegspellen zoals Cascadia, maar zeker ook Isle of Skye en Carcassonne. Queensland past mooi in dat laatste rijtje. Dit is namelijk een nieuw tegellegspel uitgegeven door 999games. Fans van Isle of Skye en Carcassonne hebben er met dit spel een mooie nieuwe toevoeging aan hun collectie bij!

Queensland is net als Carcassonne een ontspannen tegellegspel. Je kunt lekker puzzelen met de tegels. Zo probeer je bijvoorbeeld ook de grootste gebieden te maken. Deze keer met suikerriet en graan. De kikkers zorgen voor een extra laagje diepgang en leuke tactische keuzes. Dit element brengt wat extra uitdaging in het spel. Je moet de kikkers bij iedere actie in acht nemen. Dit is een leuke puzzel, maar je hoeft je hersens er ook niet bij te kraken.

Tegen het einde van het spel kan dat soms wel zo zijn. Naarmate het spel eindigt worden je acties namelijk steeds belangrijker. Want je wil je gebieden afmaken, maar ook je kikkers van het speelveld af krijgen. Lukt dit niet? Dan kost dit je namelijk allemaal punten. Daarom kan het tegen het einde van het spel nog best wel spannend worden. Met die spanning kan ook frustratie de hoek om komen kijken. Want zit die ene tegel die jij nodig hebt net niet meer in het spel? Dan kan dat je flink wat punten kosten.

De spelregels van Queensland zijn simpel. De player aid is daarnaast ook erg handig. Het spel speelt vloeiend weg en is makkelijk te begrijpen, ook voor nieuwe spelers. Soms kan je best wat upkeep vergeten. Wij vergaten regelmatig om de kikkers op de tegels te leggen en ze te verschuiven. Wel even goed op blijven letten dus!

Wij vinden Queensland een leuke, nieuwe variant op de al bestaande tegellegspellen. Het is niet het eerste tegellegspel dat we aan zouden raden, maar het is zeker een leuke variant. Mocht jij toe zijn aan een nieuw, ontspannen puzzel? Dan is Queensland echt een aanrader! 

Plus- en minpunten

+ Makkelijk te leren
+ Leuke, ontspannen puzzel
+ Spannend tegen het einde 

– Weinig herspeelbaarheid

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door 999Games.