Review: Paper Dungeons

In Paper Dungeons ga je met verschillende helden op een episch avontuur en versla je onderweg monsters en eindbazen!

Uitgever

Geronimo Games

30
minuten

€27
prijs

1-8
spelers

Speloverzicht

Paper Dungeons is een roll & write spel waarin je met helden op avontuur gaat in een kerker vol gevaarlijke monsters.

Je begint het spel met het trekken van een verhaalkaart. Hierop staat een verhaaltje over de dungeon en waar welke monsters zich bevinden. Elke speler krijgt 2 persoonlijke doel- en krachtkaarten waarvan je er 1 mag kiezen. Krachtkaarten verschillen maar kunnen je bijvoorbeeld voordelen geven zoals dat je geen leven verliest bij vallen.

Het spel is opgedeeld in 8 rondes. Na ronde 3, 6 en 8 kan je steeds met een eindbaas vechten, of juist wegrennen! Aan het begin van elke ronde dobbelt iemand alle dobbelstenen. Als je schedels gooit verlies je gelijk levens, dit markeer je links onder op je vel. Je kan tijdens het spel ook toverdranken brouwen waarmee je schade op kan vangen in plaat van op jezelf kan laten gaan. Hierna mag iedereen 3 dobbelstenen gebruiken. Je kan dobbelstenen gebruiken om je helden sterker te maken, maar ook om te bewegen over de kaart of artefacten te maken. Sterke helden heb je nodig om monsters te kunnen verslaan, artefacten kan je gebruiken voor voordelen tijdens of aan het einde van het spel. Je mag een willekeurige dobbelsteen gebruiken om 2 stappen te bewegen, je tekent dan vanaf het startpunt onderaan de kaart een lijn door alle kamers waar je doorheen beweegt. Elke keer als je een kamer binnenkomt voltooi je de actie die erop staat. Zo kan het zijn dat je een klein monster moet verslaan of dat je schade krijgt van een val, maar soms krijg je ook een toverdrank!

Eindbazen kan je alleen verslaan als je al in de kamer waar de eindbaas is bent geweest. Je kijkt dan op de kaart van de eindbaas hoeveel punten je wint of hoeveel schade je krijgt, afhankelijk van hoe sterk je team met helden is! 

Aan het einde van het spel versla je de laatste eindbaas en tel je alle punten bij elkar op, de speler met de meeste punten wint dan het spel!

Beoordeling

Als je ons al langer kent, dan weet je dat wij gek zijn op roll- & flip & writes. Onze collectie bevat er maar genoeg! Toch zijn wij altijd nog heel enthousiast als er nieuwe roll & writes uitkomen. Soms zitten daar namelijk nog steeds behoorlijk originele spellen bij. Paper Dungeons is zo’n spel! Een Dungeon Scrawler spel, een Dungeon Crawler, verpakt in een roll & write. 

Paper Dungeons is een roll & write die je niet vaak ziet. Naast het feit dat het thema sterk terugkomt in het spel, bijvoorbeeld door middel van de verhaaltjes op de kaarten, is het spel ook erg uitgebreid. Ieder spel maakt gebruik van een andere startkaart, doelkaarten en krachtkaarten. Dit zorgt ervoor dat ieder potje weer net een beetje anders is. Je zou dus van te voren zeggen dat de herspeelbaarheid van Paper Dungeons erg hoog is. Dit dachten wij in eerste instantie ook. Maar, als je reviews gaat lezen op BGG zie je dat veel mensen juist klagen over de herspeelbaarheid. Aan de ene kant begrijpen we dat niet, omdat er in tegenstelling tot andere roll & writes, juist variatie mogelijk is. Je kunt Paper Dungeons zelfs in campagne vorm spelen. 

We hebben Paper Dungeons inmiddels een aantal keer gespeeld en begrijpen nu wel wat beter wat mensen bedoelen. Ondanks dat het spel iedere keer andere kaarten bevat, voelt het spel na een aantal potjes toch een beetje hetzelfde aan. Heb je een goede strategie gevonden? Dan is de kans groot dat je die vaker toe gaat passen. Toch zouden wij niet zeggen dat de herspeelbaarheid slecht is. De herspeelbaarheid is wat ons betreft vergelijkbaar met andere roll & writes zoals bijvoorbeeld Trails of Tucana. De kritiek hierover is wat ons betreft niet terecht.

Paper Dungeons is een super originele roll & write met een hele toffe productie. Het spel ziet er leuk uit op tafel en geeft je echt een beetje het gevoel van een dungeon crawler. Je moet natuurlijk geen pocket Gloomhaven verwachten, maar als je gek bent op spellen zoals Gloomhaven dan zul je Paper Dungeons erg leuk vinden. Hoe leuk is het om dit spel dan bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie? 

Voor fans van roll & writes kan er weinig mis gaan bij Paper Dungeons. Je legt het spel makkelijk op tafel en hebt daarmee minstens een half uur speelplezier. Wij zouden Paper Dungeons zeker aanraden. Ben je geen fan van dungeon crawlers maar wel van roll & writes zoals Railroad Ink en Trails of Tucana? Geef dan Paper Dungeons zeker ook eens een kans. Het spel is makkelijk en toegankelijk genoeg voor iedereen!

Plus- en minpunten

+ Thematisch 
+ Mooie productie
+ Variatie in kaarten 

– Voelt na een paar potjes snel hetzelfde

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Geronimo Games.