Review: Paleo

Paleo is een coöperatief avonturenspel waarin je je stam levend moet houden in het gevaarlijke stenen tijdperk.

Uitgever

999Games

60
minuten

€43
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Paleo is een coöperatief avonturenspel wat zich afspeelt in de steentijd. Je probeert je stam levend te houden en ondertussen gevaarlijke missies  te voltooien.

Je begint het spel met 2 stamleden en allemaal een ongeveer even grote stapel avonturenkaarten. Van deze stapel pak je steeds 3 kaarten waarvan je er 1 mag omdraaien en gebruiken. Iedereen doet dit op hetzelfde moment dus je weet nooit wat de andere spelers gaan krijgen. Vervolgens staat op deze kaart wat je allemaal kan doen. Zo kan je dieren jagen voor eten, bomen hakken voor hout of ben je in gevaar en beland je onder een lawine. De achterkant van de kaart geeft je wel een indicatie van wat voor soort avontuur je tegenkomt, maar dit geeft zeker geen garantie! Als je stapel avonturenkaarten op is ga je slapen en breekt de nacht aan.

Het spel speelt zich af in een campagne vorm waarin je steeds verschillende modules bij elkaar samenvoegt. Deze modules bestaan uit een aantal kaarten, waaronder missiekaarten en avonturenkaarten. Missiekaarten moet je ’s nachts kunnen voltooien anders krijg je een doodshoofd. Een missiekaart kan bijvoorbeeld zijn dat je een hout, steen of een tent nodig hebt. Als je dit niet kan voltooien krijg je een doodshoofd en bij 5 doodshoofden verlies je het spel. Je stamleden hebben ’s nachts elk 1 voedsel nodig. Voor elk niet gevoed stamlid krijg je dus ook een doodshoofd, dat kan dus snel gaan! Op sommige avonturenkaarten krijg je als beloning een grottekening, als je er daar 5 van hebt win je het spel en kan je door naar het volgende avontuur!

Beoordeling

Paleo was een van de eerste bordspellen die we aan onze collectie toevoegden. Daarmee was Paleo ook meteen ons eerste coöperatieve spel met een campaign. Inmiddels zijn we al heel wat van dit soort spellen rijker, maar blijven we toch nog fan van Paleo. Voor ons was dit namelijk de perfecte introductie in dit genre bordspellen!

Laten we beginnen met een groot nadeel aan Paleo, het spelregelboekje. De spelregels zijn namelijk niet duidelijk. Wij liepen regelmatig aan tegen het feit dat bepaalde situaties niet omschreven stonden in het spelregelboekje. In dat geval moesten we contact opnemen met 999games om erachter te komen hoe we een bepaald scenario moesten spelen. Vooral wanneer je graag alle acties goed en eerlijk uitvoert, kan dit vervelend zijn. In het spelregelboekje van Paleo worden namelijk veel dingen opengelaten voor eigen interpretatie. Gelukkig hebben wij de hele campagne met succes kunnen doorlopen. We kunnen niet beloven dat we geen fouten gemaakt hebben, maar we hebben ontzettend genoten van de ervaring!

Paleo is een redelijk simpel campagne spel. De acties die je kunt uitvoeren spreken na een paar potjes voor zich. Het is nog een behoorlijke uitdaging om alle scenarios met succes te behalen. In ons geval moesten we de meeste scenarios altijd 2 keer spelen. Tijdens de 1e keer leer je namelijk waar je rekening mee moet houden. Zo weet je na je 1e potje bijvoorbeeld dat je moet zorgen voor genoeg vlees of hout. Bij je herkansing kun je hier vervolgens op focussen. Lukt het je dan nog steeds niet? Er zijn ook speciale spelregels om het spel makkelijker of juist moeilijker te maken. 

Het thema van het spel is leuk doorgevoerd in de extra componenten zoals de kaartenhouder. Je voelt je wel alsof je in de steentijd aan het overleven bent met elkaar. Helaas zit er zit niet echt een doorlopend verhaal in het spel. Wat ons betreft is dit een gemiste kans. Vaak vinden wij dit namelijk het leukste aan campagne spellen. We kunnen ons wel voorstellen dat het voor beginners fijn is dat er bij Paleo niet veel poespas omheen zit. Je hebt het spel met bepaalde acties, verschillende scenarios en wat leuke componenten voor het thema. Vooral als dit je eerste ervaring is met een campagne spel kan dat wellicht voldoende zijn.

Het feit dat Paleo coöperatief is, is een van de redenen dat we groot fan zijn van het spel. Wij houden er namelijk van om samen te werken in spellen. Daarnaast kun je dit soort spellen ook makkelijk uitleggen aan nieuwe en minder ervaren spelers. Wij kunnen ons voorstellen dat Paleo met een beetje hulp ook erg leuk is om te spelen met kinderen. Dit maakt het een veelzijdig spel.

Ondanks dat de regels misschien niet even goed omschreven zijn, is Paleo gewoon een erg goed en vermakelijk spel. We kunnen ons voorstellen dat veel nieuwe en ervaren bordspelspelers veel plezier zouden hebben met het spelen van Paleo. Wij zouden dit spel dan ook zeker aanraden als je houdt van coöperatieve spellen met een campagne. 

Plus- en minpunten

+ Leuk en origineel thema
+ Mooie en thematische componenten

+ Verschillende moeilijkheidsgraden

– Spelregels zijn onduidelijk
– Geen verhaal aansluitend aan de campagne

Gebruik de actiecode ‘SPELLENPLANK’ voor 10% korting op je bestelling!

of: