Review: Paladins of the West Kingdom

In Paladins of the West Kingdom verzamel je workers, bouw je verdedigingen en verspreid je het geloof om zo de meeste punten te scoren.

Uitgever

Garphill Games

90
minuten

€55
prijs

1-4
spelers

Speluitleg

In Paladins of the West Kingdom probeer je als nobelman of vrouw workers te verzamelen, verdedigingen te bouwen en het geloof te verspreiden. Het koninkrijk is in gevaar en wordt bedreigd door volken van buitenaf, zoals Saracenen of Vikingen. Je bent niet alleen want de koning heeft de beste paladijnen gestuurd om je te helpen!

Paladins of the West Kingdom is een nieuwer spel in de ‘of the’ serie. Je speelt een nobelman of vrouw in de middeleeuwen. In elke van de 7 speelrondes krijg je in totaal 6 workers, 4 van de stad en 2 van je paladijnen. De workers stuur je op pad om verschillende acties uit te voeren. De kracht van deze actie wordt bepaald door je voortgang op je Strength, Faith en Influence track. Er zijn 6 verschillende kleuren workers die elk hun eigen specialiteit hebben.

Aan het begin van elke ronde raapt elke speler 3 paladins van zijn of haar deck. Op deze paladins staat een bepaalde bonus voor de attributen, een speciale kracht en 2 kleuren workers die je mag pakken. Je mag maar 1 van de 3 paladins die je gepakt hebt gebruiken. Van de andere 2 kies je er een om bovenop je stapel te leggen en een onderop, een uniek mechanisme. Hierna krijg je nog 4 workers van de kroegkaarten. Met deze workers kan je nu om de beurt een actie nemen op je eigen speelbord. Op het speelbord staat aangegeven welke kleur workers de actie nodig heeft en hoeveel. De workers leg je op het speelbord en je voert de actie uit. Met deze acties kan je onder andere attributen of andere bonussen krijgen. Op het linkerdeel van je bord kan je bijvoorbeeld jagen voor voorraad of handelen voor geld. Op het rechterdeel kan je acties nemen zoals huizen bouwen, monniken eropuit sturen of aanvallers verslaan. Voor acties op het rechterveld heb je attributen nodig om weer andere attributen vrij te spelen. Zo heb je voor het uitsturen van monniken een bepaald aantal geloof nodig, maar krijg je hier invloed voor terug. Tijdens het nemen van acties krijg je soms ook bonussen die je gelijk kan pakken, zoals een worker of geld.

Naast het plaatsen van workers en het verzamelen van goederen krijg je tijdens het spelen wantrouwen en schuld. Als je een crimineel (paars) pakt krijg je ook een wantrouwenkaart. Je pakt het geld wat hierop staat uit de belasting voorraad. Als het geld in deze voorraad op is krijgt de speler met de meeste wantrouwenskaarten schuld. Onbetaalde schuld kost je 3 punten aan het einde van het spel. Je kan schulden betalen of vernietigen met bepaalde acties.

Er zijn enorm veel acties die je uit kan voeren en de sterkte van deze acties wordt bepaald door de voortgang van je attributen. Als je bijvoorbeeld veel geloof hebt en je wilt een monnik eropuit sturen kan je deze monnik verder op het gedeelde bord zetten waardoor je een betere bonus kan krijgen. Met de invloed die je hiervoor krijgt kan je bijvoorbeeld weer meer muren bouwen. Al deze acties zijn op bepaalde manieren afhankelijk van elkaar, hierdoor kan je nooit alleen maar op 1 attribuut spelen en zal je ook andere attributen vrij moeten spelen. 

Aan het eind van de 7e ronde tel je alle punten bij elkaar op. Je krijgt op heel veel verschillende manieren punten. Je krijgt onder andere punten voor attributen, bekeerde aanvallers, schulden, goederen en koningskaarten. Dit laatste zijn een soort doelen die je kan voltooien. Degene die aan het einde de meeste punten heeft wint het spel!

Beoordeling

Wij waren aan het begin overweldigd door de inhoud van de doos. Alle componenten passen er maar net in, er is niet eens passende ruimte voor een insert. Het spelregelboekje is heel uitgebreid en erg duidelijk. We waren de eerste keer wel heel lang bezig met opzetten en het duurde even voordat we ons eerste spelletje gespeeld hadden. Het opzetten zal lang blijven duren omdat je enorm veel componenten hebt. 

We kwamen er vrij snel achter dat je enorm veel tactische keuzes kan maken in dit spel. Je zal aan het begin overweldigd zijn met alle keuzes die je kan maken en het duurt ook even voordat je alle mogelijkheden kent. Als je zoekt naar een spel met veel diepte is dit echt een aanrader. Je moet er echter wel even voor gaan zitten. Wij willen een spel vaak zonder fouten spelen, maar de grote keuze aan mogelijkheden en acties zorgt er wel voor dat je snel dingen vergeet. Zo geven stadskaarten je een bonus als je een bepaalde actie uitvoert, maar je moet wel onthouden dat je deze hebt. Omdat acties vaak al bestaan uit meerdere handelingen vergeet je dit snel. Er is eigenlijk gewoon teveel waar je op moet letten, maar dit maakt het spel ook ontzettend uitdagend.

De artwork in Paladins of the West Kingdom is vergelijkbaar aan zijn voorgangers en ziet er mooi uit. Je herkent het spel ook gelijk door de art. Je moet natuurlijk wel van de tekenstijl en het historische thema houden, dit blijft altijd subjectief. Wij vinden het goed dat er veel vrouwen in het spel gerepresenteerd zijn, maar er zijn in je stadskaarten en paladin kaarten geen gekleurde mensen aanwezig. De aanvallerskaarten hebben deze wel met als reden dat die uit dat bepaalde gebied komen (saracenen). De middeleeuwen was echter een enorm diverse tijd met mensen van verschillende kleuren in alle hoeken van de samenleving. Statistisch gezien waren er misschien wel minder gekleurde mensen in westerse landen, maar dit is geen reden om dit niet in het spel op te nemen. Het zou mooi zijn als hier wat meer aandacht naar uit zou gaan. 

Als je op zoek bent naar een spel met enorm veel keuzemogelijkheid en strategie is dit een must-have. We hebben een aantal strategieën geprobeerd en tot nu toe voelt geen enkele strategie beter dan een andere, waardoor het spel heel goed gebalanceerd is. Het opzetten van het spel duurt wel even en kan je misschien tegenhouden als je weinig tijd hebt. Het resetten van het speelbord na rondes kost weinig tijd, waardoor je als je eenmaal bezig bent wel lekker door kan spelen.

Wij zijn ontzettend fan van de spellen van Garphill Games. Het is dan ons ook doel om alle spelen van deze toffe uitgever aan onze collectie toe te voegen. Paladins is ons 2e spel van Garphill Games. Ons 1e spel was Hadrian’s Wall. Paladins is vergelijkbaar met Hadrian’s Wall, maar is tegelijkertijd ook een totaal ander spel. Beide mogen wat ons betreft niet in je collectie ontbreken. Wij houden ontzettend van deze uitdagende en strategische spellen. Het spelen van Paladins is telkens weer een echte hersenkraker. Wij raken er niet snel op uitgekeken! Paladins of the West Kingdom zal zeker voor lange tijd een plekje in beslag nemen op onze Spellenplank. 

Spelen met 2 spelers

Paladins speelt erg fijn met 2 spelers. Je speelt net wat sneller dan met meerdere spelers. Er is wel gedacht aan alle spelersaantallen wat wij altijd positief vinden. Zo heb je met meer spelers wat meer keuze op het gedeelde bord. Wij kunnen ons voorstellen dat het een beetje lang kan duren voordat je weer aan de beurt komt met meer spelers, dit geeft je natuurlijk wel wat meer tijd om na te denken over je toekomstige acties. Voor een solospel kan je de achterkant van het speelbord gebruiken en speel je tegen een ‘AI’, een soort zelfsturende speler.

Plus- en minpunten

+ Goed gebalanceerd
+ Mooie artwork
+ Enorm veel keuzemogelijkheden
+ Erg tactisch en strategisch

– Doos is klein voor de inhoud, er is geen ruimte over
– Geen kleurdiversiteit in je stad- en paladinkaarten
– Kost veel tijd om op te zetten en neemt veel plek in op de tafel

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Garphill Games.