Uitgever
HappyMeepleGames
30-60
minuten
€40
prijs
2
spelers

Speloverzicht
P’achakuna is een 2 speler spel waar in je kleurstoffen gaat ophalen in dorpen om ze vervolgens te verhandelen. In dit pick up and deliver spel ga je met behulp van je lama’s op pad door de bergen of valleien van de Andes. Je haalt bepaalde kleurstoffen bij het ene dorp op en ruilt deze bij een ander dorp weer in.
Het spel speelt zich af op een speelbord waarop tegels liggen met bergen en valleien. De witte lama mag zich alleen door de valleien bewegen terwijl de zwarte lama alleen maar over de bergen mag. Je begint allebei in het witte dorp in het midden. Daarbij krijg je gelijk een witte kleurstof op je lama. Je mag in je beurt steeds 1 tegel draaien in een oriëntatie naar keuze. Daarna mag je je lama bewegen langs een ononderbroken weg van bergen of valleien, afhankelijk van je kleur. Elk dorp heeft een bepaalde vraag naar kleurstoffen. Dit kan een grote of kleine vraag zijn. Als het een grote vraag is krijg je in ruil voor de verhandelde kleurstof 2 van die kleurstoffen. Bij een kleine vraag is dat 1. Als de kleurstof anders is dan de kleurstof van het dorp zelf maar het dorp er geen vraag naar heeft, mag je de kleurstof alsnog verkopen en de vraagvlag vervangen. Als je lama aan het einde van een beurt leeg is en op een dorp staat krijg je de kleurstof in de kleur van dat dorp op je lama om weer bij een ander dorp te gaan verhandelen.
Het doel is om 7 verschillende kleurstoffen te verzamelen. Elke keer als je dus een kleurstof krijgt die je nog niet had leg je deze apart. Tijdens het handelen krijg je steeds meer kleurstoffen in je persoonlijke voorraad. Als je 4 kleurstoffen hebt mag je een extra lama kopen. Lama’s bewegen steeds onafhankelijk van elkaar maar je mag nog steeds maar 1 tegel draaien, tenzij je 2 kleurstoffen inlevert, dan mag je nog een tegel draaien! De speler die als eerste 7 verschillende kleurstoffen heeft verzameld wint het spel.


Beoordeling
P’achakuna is een 2 speler spel en als je ons een beetje kent dan weet je wat dat betekent. Wij spelen eigenlijk altijd met 2 spelers dus dat maakt ons altijd enthousiast! Wat ons betreft mogen er zeker wat meer toffe spellen, speciaal voor 2 spelers op de markt komen. P’achakuna heeft er voor gezorgd dat er weer een heel bijzonder en leuk spel bij is voor 2 spelers!
P’achakuna heeft een modulair bord. Voordat je kunt gaan spelen moet je meer dan 50 hexagon tegels punchen en hierop ga je met dubbelzijdige stickers een extra laag plakken. Je bent hier wel even mee bezig, vooral als je het netjes wil doen. Dit had misschien wel iets handiger gekund, maar waarschijnlijk hadden de tegels dan niet meer in de doos gepast dus we begrijpen het wel. In principe hoef je dit natuurlijk alleen de eerste keer dat je gaat spelen te doen. Daarna moet je nog wel telkens het bord zelf samenstellen door de tegels te plaatsen, maar hier ben je zo mee klaar.
Het thema van P’achakuna is supervrolijk en past heel goed bij de gameplay. Het voelt echt alsof je routes aan het maken bent naar verschillende dorpen in de bergen. Wij vonden het wel vreemd dat je de verhandelde kleurstoffen in je persoonlijke voorraad krijgt in plaats van de kleurstof van dat dorp zelf. Je zou toch denken dat het dorp je betaalt met kleurstoffen die ze in overvloed hebben en juist niet met de kleurstoffen waar ze naar vroegen. Dit vonden wij niet helemaal logisch maar het doet niks af aan de gameplay zelf, die blijft namelijk ijzersterk!
Na ons 1e potje van P’achakuna waren wij verbaasd over hoe soepel, maar vooral vernieuwend het spel aanvoelt. Aan het begin heb je nog redelijk veel keuzevrijheid, maar naarmate het spel vordert moet je steeds beter na gaan denken. Doordat het bord en de dorpen telkens veranderen, kan er ook richting het einde van het spel nog van alles gebeuren. De laatste beurten van P’achakuna zijn bij ons altijd ontzettend spannend! Je begint dit spel door ontspannen je lama over het speelbord te verplaatsen, maar richting het einde kom je op het puntje van je stoel te zitten.
De mate van interactie die je tijdens het spelen hebt met je tegenstander is eigenlijk altijd anders. Het ligt er namelijk aan in hoeverre jij en je tegenstander op dezelfde plekken moeten zijn en hoe actief je probeert om je tegenstander in de weg te zitten. Wij zijn positief verrast door de interactie tussen spelers. Voor ons is het namelijk precies genoeg! Je hoeft elkaar niet bewust dwars te zitten, maar houdt elkaar wel in de gaten. Daarnaast ontkom je er vooral op het laatst niet aan om elkaar voor de voeten te lopen. Dit zorgt voor ontzettend grappige en frustrerende situaties. Want door een misstap van je tegenstander, kan het zo maar zijn dat jij toch net weet te winnen!
Wij zijn super blij met P’achakuna! Wat ons betreft mag dit spel meer aandacht krijgen als ontzettend leuk en uniek 2 speler spel. P’achakuna verdient in onze ogen een plekje tussen de klassiekers als Patchwork. Wij zullen dit spel nog vaak aan gaan raden als mensen ons vragen om tips voor 2 spelers. Iedereen die vaak met 2 spelers speelt, zal geen spijt krijgen van P’achakuna!

Plus- en minpunten
+ Unieke gameplay
+ Vrolijk thema
+ Spannend tot het einde
– Tegels moet je zelf nog in elkaar zetten