Review: Overboss

In Overboss kruipen gevaarlijke Boss Monsters uit hun kerkers om de Overworld te veroveren. Wie bouwt de krachtigste Overworld en wordt de ultieme Overboss?

Uitgever

Brotherwisegames

+/- 25
minuten

€40
prijs

1-5
spelers

Speluitleg

Als je zin hebt om met monsters te gaan spelen, dan heb je geluk! Het spel opzetten kan vrij snel, je pakt 5 verschillende soorten tegels inclusief de bijbehorende monster tokens. Ook pak je de portalen en mini-bosses. Alle tokens gaan in het zakje en alle tegels worden geschud en gedekt op een trekstapel gelegd. Vervolgens leg je 4 tegels open op een rij en leg je hier 4 willekeurige monster tokens bij. Als elke speler een spelersbord voor zich heeft ben je klaar om te beginnen. 

De regels van Overboss zijn vrij simpel. In jouw beurt kies je een setje van een tegel en een monster token. Er zijn enorm veel manieren om te scoren in Overboss en daarom kun je altijd wel een setje kiezen waar je wat aan hebt. Je plaatst de tegel en de monster token ergens op je spelersbord. Je moet goed nadenken over de plaatsing van je tegels! Zo krijg je voor een grot extra punten als het naast een berggebied op je bord ligt. Er zijn 12 verschillende soorten tegels met bijbehorende monster tokens. Je kunt hierdoor eindeloos variëren!

Je kunt niet alleen punten scoren in Overboss door je tegels op de juiste plek te leggen. Je krijgt ook punten voor matching monsters. Dit zijn monsters die op een tegel van hun eigen soort liggen. Het is nog best lastig om dit voor elkaar te krijgen, tenzij je geluk hebt. Er is een kleine kans dat je in de markt een setje kan pakken van een tegel met een bijbehorend monster. Wanneer je dit geluk niet hebt kun je nog een matching monster krijgen door een portaal in te zetten. Portalen zijn tokens die je niet op een tegel legt maar gelijk in je ‘lair’. Deze kan je vervolgens 1 keer gebruiken om 2 monsters te wisselen van plek. Daarnaast krijg je ook nog punten voor kristallen. Dit zijn tokens die ook gelijk in je lair gaan, hiervoor krijg je 1 punt per bijbehorende tegel. 

Voor de meer ervaren spelers zijn er nog een paar extra’s waardoor je het spel moeilijker kan maken. Iedere speler kan bijvoorbeeld een Boss uitkiezen, deze geven je allemaal een verschillende vaardigheid en doel. Ook zijn er Command Cards waarmee je door bepaalde patronen te maken een actie kan krijgen om de andere speler dwars te zitten. Daarnaast kun je voor een langer spel kiezen door het 4×4 bord op de achterkant te gebruiken. Is dit allemaal nog steeds niet genoeg? Dan zijn er nog 2 verschillende solo modes, namelijk een High Score mode en een Campaign mode die je uit kan spelen.

Ten slotte zijn er mooie scoreblokken waarop de eindscore berekend kan worden. Dit wordt gedaan als de spelersborden vol zijn en de Overworld gebouwd is. Degene met de hoogste score wint het spel en krijgt de titel Overboss!

Beoordeling 

Wij vinden Overboss een enorm leuk en goed gevarieerd spel. Het is redelijk makkelijk op te zetten en er zijn enorm veel verschillende mogelijkheden. Het is aan het begin wat uitzoekwerk, maar de regels zijn heel duidelijk en vrij simpel. Je kunt (ook met minder ervaren spelers) zo aan de slag. Hoewel de basisregels simpel zijn, zijn er veel manieren om het je moeilijker te maken. Denk hierbij aan de Boss kaarten, de Command kaarten en de 2 zijdes van het bord. Wij waren na het eerste potje een beetje sceptisch, maar dit werd snel goedgemaakt nadat we achter alle mogelijkheden kwamen! Inmiddels heeft Overboss hier al erg vaak op tafel gelegen en zijn we groot fan van het spel. 

Overboss heeft een prachtige doos met daarop hele mooie uitgewerkte artwork. In de doos zit een hele handige inlay van Gametrayz waar je alles netjes in kan plaatsen. Wij vinden het erg fijn dat alles goed geordend zit. Er zijn enorm veel verschillende soorten tegeltjes en monster tokens, waardoor het uitzoeken flink wat werk kan zijn. Het is daarom ook fijn dat je het netjes op kan bergen in de doos. 

Voor solo spelers biedt Overboss ook mogelijkheden. In onze ogen zijn dit erg leuke en originele mogelijkheden! Er is een High Score Mode waarin je gewoon de hoogste score mogelijk moet halen. Daarnaast is er ook een hele leuke campaign mode waarin je bepaalde levels met bijbehorende doelen moet behalen. Je vecht hier door 8 levels heen die allemaal hun eigen thema hebben. Een doel in level 2 is bijvoorbeeld om een woestijn van 4 of meer tegels te bouwen, maar dit is niet het enige wat je moet doen. Om naar het volgende level te kunnen moet je minimaal 2 doelen behalen en dit kan nog best een uitdaging zijn! Als dit nog niet genoeg is, zijn er ook nog sidequests die je kan voltooien voor extra punten. De solo mode vinden wij ook erg leuk om met zijn 2en te spelen, het geeft je echt een leuk doel om naartoe te werken! Wat ons betreft zouden meer spellen een solo mode op deze manier uit kunnen werken. Deze campaign mode is zo leuk dat wij er zelfs ontzettend van genieten met 2 spelers. 

Je kan aan alles echt merken dat Brotherwisegames het onderste uit de kan heeft gehaald wat dit spel betreft. Er zijn zoveel mogelijkheden dat er voor iedere speler wel wat leuks in zit. Er zijn maar weinig spellen op de markt waarin er zoveel extra mogelijkheden zijn toegevoegd. De campagne is een relatief simpele toevoeging maar brengt wel een extra dimensie in het spel! Deze had wat ons betreft echt niet mogen ontbreken.

Spelen met 2 spelers

Met 2 spelers is Overboss enorm leuk om te spelen. Hoewel je het spel met maximaal 5 kan spelen, denken wij dat Overboss het leukste is met 1 tot 3 spelers. Bij minder spelers heb je wat directer invloed op je tegenstander en kan je wat beter vooruit kijken. Bij 5 spelers zijn alle tegels bijvoorbeeld alweer ververst als jij aan de beurt komt. Hierdoor kan je wat minder goed plannen, maar dit kan juist ook weer leuk zijn. Daarnaast kun je er met 2 spelers ook voor kiezen om samen de solo campaign mode te spellen. Dit vinden wij erg leuk! 

 Plus- en minpunten

+ Eindeloze mogelijkheden
+ Leuk thema

+ Originele solo modes
+ Fijne inlay in de doos

Veel uitzoekwerk
 Monster tokens glijden soms door de inlay

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door de uitgever.