40-90
minuten
€65
prijs
1-4
spelers

Speloverzicht
In Obsession ga je een landgoed beheren ten tijde van Victoriaans Engeland. Je doet dit door het te renoveren en evenementen te organiseren voor gasten om zo geld te verdienen en je reputatie te verhogen!
Obsession bestaat uit 16 rondes waarin iedereen een beurt heeft en je kan kiezen uit een aantal acties. Je begint het spel met een aantal standaardlocaties op je landgoed, deze zijn voor iedereen hetzelfde. Tijdens een beurt volg je de acties die op je spelersbordje aangegeven staan. Meestal komt dit er op neer dat je een van je locatietegels in mag zetten om een evenement te hosten. Op deze tegel staat wat je hiervoor nodig hebt en wat je er voor terug krijgt. 2 ‘gentry’ betekent dat je zowel mannelijke als vrouwelijke kaarten in mag zetten om het evenement te voltooien. Obsession is namelijk ook een deck-builder, bij elk evenement wil je namelijk gasten trekken! Deze gasten moeten bediend worden door een bepaalde soort worker die in je voorraad aanwezig moet zijn. Voldoe je voor elke gast aan de voorwaarden? Dan krijg je alle beloningen van de gasten en van de locatietegel en zet je alle workers in de ‘expended service’. Hierdoor kan je deze workers de volgende ronde niet gebruiken.
Beloningen komen in verschillende vormen, zo kan je namelijk nieuwe kaarten rapen, je reputatie verhogen of geld verdienen. Nieuwe kaarten kan je bij toekomstige evenementen inzetten. Reputatie heb je nodig om bepaalde locaties en gasten te gebruiken, deze komen namelijk niet opdagen als je reputatie te laag is! Met geld kan je nieuwe tegels kopen voor je landgoed, waarmee je in de toekomst nieuwe en betere acties kan doen. Gasten, reputatie en locatietegels zijn aan het einde van het spel ook allemaal overwinningspunten waard.
Naast een standaardronde mag je er ook voor kiezen om je aflegstapel terug in je hand te nemen en al je workers te ‘refreshen’. Dit is vaak noodzakelijk als je kaarten meer in je hand hebt of geen workers meer om aan de kaarten te voldoen.
Aan het einde van de 16e ronde tel je alle punten bij elkaar op en wint de speler met de meeste!


Beoordeling
Obsession is een origineel spel met een uniek thema en een toffe combinatie van mechanismen. Tijdens het spelen waan je je helemaal in Victorian England terwijl je aan de slag gaat met deckbuilding, hand management, drafting en worker placement. Klinkt tof? Dat is het ook!
Dit spel is super thematisch en de kwaliteit van de productie is erg hoog. Het openen van Obsession is een feestje. Het spel komt namelijk met speciale bakjes voor de componenten en de kaarten. Dit alles ziet er prachtig uit en maakt het organiseren van de doos een stuk makkelijker. Je ziet aan alles dat er veel aandacht is besteed aan het spel.
Obsession combineert flink wat mechanismen. De eerste keer dat je de spelregels gaat leren ben je ook wel even bezig. Wij merkte daarnaast tijdens ons eerste potje van Obsession dat het nog niet zo soepel speelde als gehoopt. Je moet er namelijk echt even inkomen voordat je doorhebt welke acties goed zijn. Tegenstanders moeten daardoor best wel even nadenken. Dit kan ervoor zorgen dat je redelijk lang op je beurt moet wachten. Dit bleef bij ons ook zo bij de latere potjes. Wij zouden Obsession daarom zelf niet met meer dan 2 spelers spelen.
Het spel daagt je uit om goed na te denken en slim vooruit te plannen. Gelukkig krijg je hier de kans wel voor, je tegenstander kan je namelijk niet heel erg veel dwarszitten. Behalve door net die ene tegel die jij wilde, voor je neus weg te kapen. Verder is er weinig interactie in het spel, maar wij hebben dit niet als gemis ervaren.
Tussen alle spellen weet Obsession zeker op te vallen. Het spel weet weer iets nieuws te brengen en voelt daardoor vernieuwend aan. Wat ons betreft is het een prachtige aanvulling op je collectie, helemaal als het thema je aanspreekt. Spreekt het thema je niet aan? Overweeg dan toch eens om het spel een kans te geven. Je wil dit spel namelijk zeker een keer gespeeld hebben.

Plus- en minpunten
+ Erg thematisch
+ Hoge kwaliteit productie
+ Originele combinatie van mechanismen
– Veel downtime
– Voelt de eerste keren niet ontzettend soepel, je moet er echt even inkomen