Review: Next Station London

In Next Station London ga je het metronetwerk van London zo goed mogelijk aanleggen door lijnen te trekken langs de verschillende stations.

Uitgever

Geronimo Games

25
minuten

€15
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Next Station: London is een flip & write spel waarin je routes door middel van stations aan elkaar gaat verbinden.

Het spel is opgedeeld in 4 fases waarin je steeds een andere kleur gebruikt. Je begint elke beurt steeds met het omdraaien van een stationskaart, waarop staat naar welk station je toe mag tekenen. Je mag daarbij alleen vanuit de stations aan het uiteinde van een route tekenen, je mag dus niet zomaar gaan opsplitsen. De eerste lijn teken je vanaf het beginstation in de kleur van jouw potlood. Een ronde is afgelopen als er 5 roze geel gekleurde kaarten getrokken zijn. Dan tel je hoeveel gebieden je route doorheen is gegaan en vermenigvuldig je dit met het aantal stations in het gebied met het meeste aantal stations. Als laatste krijg je nog 2 punten voor elke keer dat je route de Thames over gaat. 

Na een ronde draaien alle potloden met de klok mee en krijg je een nieuwe kleur. Je schudt alle kaarten en begint weer opnieuw met de nieuwe kleur. Na de 4e ronde is het spel afgelopen en tel je voor de laatste keer de punten bij elkaar op. Je krijgt ook nog punten voor wisselstations, dat zijn stations waar 2 of meer kleuren vanuit lopen. De speler met de meeste punten wint dan het spel!

Er zijn 2 mini-uitbreidingen in het spel, de een voegt doelkaarten toe en de andere voegt een kracht toe bij elke kleur die je eenmaal per ronde mag gebruiken. 

Beoordeling

Next Station London is een van de vele roll & writes in onze collectie. In eerste instantie hadden we geen hoge verwachtingen van dit spel. Het vrolijke, kleurrijke artwork sprak ons niet meteen aan. Het spel deed ons daarnaast een beetje denken aan Railroad Ink, een roll & write waar wij niet de grootste fans van zijn. 

Ons eerste potje van Next Station London wist ons ook niet meteen te overtuigen. Op advies van de spelregels, speelden we ons 1e potje zonder de mini uitbreidingen. Achteraf hadden we niet meteen het idee ‘we willen nog een keer spelen’! Uiteraard deden we dit wel, maar nu met beide mini uitbreidingen. Dit was al een stuk leuker! We hebben geleerd dat Next Station London echt een roll & write is die moet opbloeien. Dit spel wordt namelijk met ieder potje leuker.

In de 1e potjes van Next Station, hadden we nog geen idee wat de beste tactiek was. Maar naar mate je dit spel vaker speelt, word je er steeds beter in. Onze highscores blijven maar hoger worden! Inmiddels willen we het spel keer op keer spelen. Meestal spelen we nu meerdere potjes achter elkaar. Het is een erg leuke en bevredigende puzzel. Er komt zeker ook wat geluk bij kijken. Soms krijg je net de verkeerde kaart waardoor je geen kant op kan, maar over het algemeen zijn je eigen keuzes en tactiek erg belangrijk. Je score heb je grotendeels zelf in de hand. Het blijft leuk om deze puzzel op te lossen.

Next Station London is niet bijzonder origineel, maar heeft wel een paar vernieuwende elementen. De verschillende kleuren potloden bijvoorbeeld. Het feit dat je de potloden doorgeeft en dat ieder potlood een andere ‘kracht’ heeft, geeft een leuke dynamiek aan het spel. Plus, het ziet er aan het einde van een potje ook nog eens leuk uit op je scorevel!

Wij zouden Next Station London zeker aanraden aan fans van flip & writes. Het spel speelt snel, biedt een leuke en uitdagende puzzel en wordt zeker niet saai na een paar potjes. 

Plus- en minpunten

+ Leuke mini uitbreidingen in de doos 
+ Verschillende kleurpotloden met eigen ‘kracht’

– Weinig variatie in de kaarten 

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Geronimo Games.