Review: Namiji

In Namiji ga je als visser langs de kust van Japan varen om kleurrijke vissen te vangen of panorama's te maken om de meeste punten te scoren!

Uitgever

FunForge

30-45
minuten

€35
prijs

2-5
spelers

Speloverzicht

In Namiji ga je als visser langs de Japanse kust varen om onder andere vissen en schaaldieren te vangen, panorama’s te maken en offers te brengen.

Je begint het spel allemaal in de haven. De speler wiens boot achteraan staat is altijd aan zet en mag zijn boot naar een volgende plek verplaatsen. Dit mag elke plek zijn tot de volgende haven. Je zou dus in theorie je boot van de beginhaven gelijk op de eerstvolgende haven mogen zetten, maar dit is natuurlijk niet slim. Je voert gelijk de actie uit van de plek waarop je belandt. Er zijn een aantal acties. Zo kan je namelijk vissen vangen en in je kooi leggen. Vissen vang je door een token uit de vissenpoel te pakken. Er ligt altijd minstens 1 token open, maar je mag ook een dichte token pakken. Na het pakken van een token draai je altijd een dicht token open. Je krijgt aan het einde van het spel punten als je kolommen of rijen van dezelfde kleur of soort vissen hebt. Naast vissen kan je ook schaaldieren vangen. Je mag hierbij maximaal 5 keer uit de zak graaien, maar als je 2 krabben pakt ben je af en moet je alles terug in de zak doen. Een andere belangrijke actie is het maken van panorama’s. Je kan een octopus, dolfijn of walvis maken welke allemaal een verschillende lengte hebben. Je begint altijd bij de kaart met 1 punt erop en je kan het panorama daarop uitbreiden, zo is elke volgende kaart steeds meer punten waard. Naast deze acties kan je ook nog een Sacred Rock kaart krijgen, hierop staan bonussen waar je aan kan voldoen om aan het einde van het spel punten te scoren.

Als elke boot bij de volgende haven is krijg je bonuskaarten waarop bonuskrachten staan die het hele spel actief zijn of gewoon punten. Zijn alle boten bij de laatste haven aangekomen? Dan is het spel afgelopen en tel je alle punten bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

We kunnen alvast verklappen dat wij Namiji een geweldig familiespel vinden. Op het moment van schrijven hebben we het spel al met verschillende aantallen en soorten mensen gespeeld. Het spel klopte met elke combinatie. We vonden zelfs de 2 speler variant leuk terwijl daar een 3e speler bij komt kijken. Dit mechanisme vinden wij normaal nooit zo leuk maar dit gaf het 2 speler spel toch veel meer diepte. In Namiji zul je een hoop spelmechanismes terugvinden, zoals set collection en push your luck.

Namiji is een simpel spel om te spelen en heeft simpele regels. Je legt het dan ook zo uit aan nieuwe mensen, en zelfs aan mensen die niet vaak bordspellen spelen. De enige hoofdactie die je altijd doet is je bootje naar voren bewegen op het spoor. Dit is een simpele actie maar het kan nog knap lastig zijn om dit tactisch te doen! Je moet namelijk echt goed kijken naar welk vakje je wilt bewegen en wat je met die beweging open laat voor de rest van de spelers. Zelfs als je bij een haven aankomt moet je een keuze maken of je als eerste een bonuskaart wilt kiezen, of als eerste weg wilt (maar dan als laatste een bonuskaart kiest). Tactische keuzes heb je vrijwel overal in dit spel.

Naast dat het spel tactisch is, zijn er ook een hele hoop strategieën die je kan volgen. Zo kan je er voor kiezen om juist veel panoramas te gaan maken of je visnet vol te krijgen. Bonuskaarten helpen je hierbij wat meer richting in te geven. Deze zorgen er namelijk voor dat je bijvoorbeeld nog 1 extra vis mag vangen, of dat je een panorama van een andere stapel mag kiezen. Tijdens de spellen die wij speelden voelde het niet alsof er 1 strategie beter was dan de andere. Hierdoor voelde het spel heel gebalanceerd.

De art in Namiji is vrij minimalistisch maar prachtig getekend. Het sluit ook heel goed aan bij de gameplay, de acties die je kan doen met de bijpassende art sluiten goed aan bij de thematische bedoeling. Zo kan je vissen ‘vangen’ uit een poel van tokens en deze vervolgens in het zo goed mogelijk gesorteerd in het net op je boot leggen.

Het enige minpunt wat wij tot zover hebben kunnen vinden is dat de panoramakaarten van vrij lage kwaliteit zijn. Ze zijn erg dun waardoor ze ook moeilijk te pakken zijn. Het speelbord scheurde bij ons al bijna bij de eerste keer spelen. Deze componenten zouden dus wel een upgrade mogen krijgen. Natuurlijk heeft dit helemaal geen impact op de geweldige gameplay. Wij vinden Namiji echt een topspel en zeker een aanrader!

Plus- en minpunten

+ Prachtige vormgeving
+ Tactisch
+ Makkelijk te leren
+ Goede ‘3e speler’

– Panoramakaarten en speelbord voelen kwalitatief niet heel goed aan.

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Funforge.