Uitgever
Libellud
+/- 30
minuten
€25
prijs
2-6
spelers

Speluitleg
Mysterium is een coöperatief bordspel waarin je samen een mysterie probeert op te lossen. Mysterium Park is het kleinere broertje van zijn voorganger Mysterium. Mysterium Park is een snellere versie van het spel met een nieuw, kleurrijk thema. Het spel speelt zich af in een vreemd circus dat bekend staat om zijn ontroerende opvoeringen en de prachtige attracties. Er gebeuren helaas ook vreemde dingen in het Mysterium Park. Er gaan geruchten dat de voormalige directeur van het circus ooit op mysterieuze wijze verdwenen is. Zijn de geruchten waar?
In het spel neemt 1 speler de rol van de geest van de directeur op zich. De andere spelers zijn helderzienden die op onderzoek uitgaan in het mysterieuze circus. De helderzienden moeten zien te achterhalen wat er gebeurd is met de voormalig directeur. De directeur blijkt vermoord te zijn! Als geest geeft hij door middel van visioenen aanwijzingen over de dader en de locatie van zijn moord.
De speler die de rol van de geest op zich neemt kan gedurende het spel niet praten. Deze speler zal door middel van visioenen moeten communiceren met de helderzienden. De geest mag iedere ronde visioenkaarten met de helderzienden delen. Dit zijn kaarten met daarop dromerige, vreemde en kleurrijke afbeeldingen. De artwork herken je waarschijnlijk wel als je Dixit, een ander spel van Libellud al eens gespeeld hebt. Op de visioenkaarten staan hints waarmee de helderzienden de dader en de locatie van de moord kunnen achterhalen.
Het spel bestaat uit 3 rondes. In de 1e ronde hebben alle helderzienden de taak om 1 onschuldige aan te wijzen en in de 2e ronde moeten alle helderzienden 1 locatie elimineren. De geest geeft alle helderzienden aparte hints door middel van de visioenkaarten. Uiteindelijk blijven er 3 personages en 3 locaties over in de laatste ronde. In deze ronde mag de geest nog 1 ultiem visioen geven. Dit visioen bestaat uit 1 kaart voor de dader en 1 kaart voor de locatie. De helderzienden hebben in deze ronde slechts 1 kans om de juiste dader en locatie te raden. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar het is nog best lastig. Je hebt in de laatste ronde namelijk maar één kans. Hebben de helderzienden het mis? Dan verliest iedereen het spel en blijft de geest van de voormalige directeur ronddwalen in het circus.


Beoordeling
Wij zijn fan van Dixit vanwege het prachtige artwork en het leuke spelmechanisme. Het is voor ons dan ook geen verassing dat we aangenaam verrast zijn door Mysterium Park. De voorganger, Mysterium, hebben we nog niet gespeeld, maar na het spelen van Mysterium Park zijn we hier wel erg benieuwd naar. Mysterium Park is een snel party spel waarin je je creativiteit de vrije loop kunt laten gaan.
Mysterium Park is een kleiner spel dat makkelijk te begrijpen en uit te leggen is. Je hebt niet veel nodig en kunt het spel binnen enkele minuten klaarzetten op tafel. Daarnaast duurt een potje niet te lang. Je kunt gerust meerdere potjes achter elkaar spelen zodat alle spelers een keer de geest en keer helderziende zijn geweest. De verschillende rollen vinden wij sowieso erg leuk gedaan. Je kunt het spel zo op 2 totaal verschillende manieren beleven.
Mysterium Park is een compact spel met een leuk thema. Het spel had misschien iets beter tot zijn recht gekomen wanneer het iets uitgebreider was geweest. Wat ons betreft had er wel een extra onderdeel in mogen zitten voor de geest. Als geest moet je namelijk meekijken op hetzelfde speelbord als de helderzienden. Iedereen kan dus zien waar je naar kijkt. Je moet dus echt afspreken dat je als helderzienden even wegkijkt wanneer de geest zich voorbereid. Bij het spel Mysterium zit een apart scherm voor de geest. Wanneer je als geest wat meer privacy hebt kun je je iets beter voorbereiden en beter op de details letten. Dit is bij Mysterium Park wel een uitdaging.

Spelen met 2 spelers
Mysterium Park speelt met 2 spelers praktisch hetzelfde als met een grotere groep. In de spelregels staat nog de suggestie om tijdens een spel met 2 of 3 spelers als helderziende speler in de huid te kruipen van 2 helderzienden. Op deze manier kun je het spel nog wat uitdagender maken. Dit is wat ons betreft een goede suggestie. We vonden het erg leuk om dit spel met zijn 2en te spelen. We hebben wel gemerkt dat het met 2 spelers voor de geest ook wat lastiger kan zijn. Wanneer de geest aan de beurt is mag deze een aantal kaarten geven aan de helderzienden. Hierdoor ververst de geest de kaarten in zijn hand. Wanneer je met 2 spelers speelt ververs je per beurt misschien 2 of 3 kaarten. Je blijft dus best lang met dezelfde kaarten zitten. Dit kan het erg lastig maken om de goede hints te geven. Daarnaast is het in een spel met meer spelers ook leuk dat je als helderzienden met elkaar kunt overleggen. Dit is wel een gemis in een spel met 2 spelers.
Plus- en minpunten
+ Leuk thema
+ Prachtig artwork
+ Makkelijk te leren spelregels
+ Snel op te zetten
– Geen eigen scherm voor de geest
– Soms sluiten de visioenkaarten totaal niet aan bij de personages of locaties
– De locatiekaarten lijken erg veel op elkaar
Gebruik de actiecode ‘SPELLENPLANK’ voor 10% korting op je bestelling!