Review: Museum Pictura

In Museum Pictura ben jij de beheerder van een museum en moet je op een georganiseerde manier schilderijen ten toon gaan stellen.

Uitgever

Holy Grail Games

60
minuten

€44
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

Museum Pictura is een set collection spel waarin je schilderijen in je museum gaat plaatsen.

Je zet het spel op door een museumbord te pakken en de internationale musea te vullen met 4 schilderijen. Deze internationale musea zijn een soort gemeenschappelijke markt waar iedereen uiteindelijk kaarten uit kan krijgen. Elk museum heeft een eigen trend. Dat wil zeggen dat je punten krijgt of verliest als je schilderijen met dat museum ruilt.

Aan het begin van je beurt raap je altijd 2 kaarten. Daarna mag je 1 kaart met een internationaal museum ruilen. Je tegenspelers mogen dat omstebeurt dan ook doen. Hierna mag je een keuze maken uit 3 acties. Je mag kaarten spelen in je eigen museum. Dit doe je door een andere kaart af te leggen. Ook mag je kaarten uit de aflegstapel van je tegenspelers spelen. Diegene krijgt hier wel een punt voor en jij een minpunt. 
Als je een aantal collecties in je museum hebt liggen kan je een tijdelijke tentoonstelling doen. Je scoort dan een bepaalde collectie van schilderijen. Dit zijn aaneengesloten schilderijen van dezelfde kleur of van dezelfde stroming. Hier scoor je gelijk punten voor. Je mag je schilderijen voor het einde van het spel ten alle tijden herschikken.
Ten slotte kan je nog je inventaris bijhouden door alle kaarten van je aflegstapel terug in je hand te nemen. Let wel op dat je maar 8 kaarten in je hand mag hebben aan het einde van de ronde.

Het spel is afgelopen zodra iemand 50 punten heeft bereikt. Je telt dan alle punten van alle collecties in je museum op. Ook heb je een geheime persoonlijke trend kaart waarvoor je punten kan scoren voor de maker, het tijdperk en de stijl van je schilderijen. De speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Een spel met leuke mechanismen, mooi artwork en een interessant thema, valt bij ons al snel in de smaak. Museum Pictura heeft dit allemaal! We kunnen daarom alvast verklappen dat we erg enthousiast zijn over dit spel. Het spel draait namelijk om een van onze favoriete mechanismen, namelijk set collection. Het thema is daarnaast niet alleen interessant, maar ook super mooi vormgegeven. De kaarten zijn prachtig en bevatten ontzettend veel bekende en mooie schilderijen. Dit is sowieso een plaatje in onze collectie!

Museum Pictura is een verfrissend set collectie spel met genoeg opties en uitdaging. Naast het feit dat je kaarten verzameld in sets, ga je ze namelijk zo neerleggen op je spelersbord dat je sets op elkaar aansluiten. Dit zorgt voor een interessante puzzel en geeft net dat beetje extra. We hebben dit nog niet eerder in andere set collectie spellen gezien, maar wij vinden het een erg leuke twist. De gameplay van Museum Pictura is ook op andere vlakken interessant. Zo moet je tijdens het spelen rekening houden met veranderende publieke doelen, maar heb je ook je eigen, persoonlijke doel. Je kunt op verschillende manieren punten scoren en dit zorgt voor interessante keuzes.

Museum Pictura speelt snel. Niet alleen omdat de regels duidelijk zijn en de gameplay smooth is, maar ook omdat je het einde van het spel in gang zet als je 50 punten hebt. De ene keer duurt dit wat langer, maar als je wil kun je het spel ook zo snel mogelijk eindigen. Soms kom je hiermee voor lastige keuzes te staan. Zo komt het soms voor dat je wel punten kunt scoren, maar dit niet wil omdat je het einde van het spel nog niet wil triggeren. Dit biedt een extra laag diepgang en zorgt ervoor dat je gedurende het hele spel goed moet nadenken over je keuzes. 

Er zijn verschillende uitbreidingen voor Museum Pictura, maar wij denken dat we niet snel uitgekeken zullen raken op het basisspel. Het basisspel bevat alleen al meer dan 100 kaarten, waardoor je ieder spel weer nieuwe, prachtige schilderijen in je handen hebt. Dit is een set collectie spel dat wij voor langere tijd zullen spelen. Al kunnen we niet ontkennen dat we wel heel benieuwd zijn naar de uitbreidingen! Meer van een leuk spel is natuurlijk altijd welkom.

Museum Pictura is leuk met 2 spelers, maar misschien nog wel interessanter met meer spelers. Dit omdat je dan de kaarten in de internationale musea sneller ververst. In een 2 speler spel liggen er soms aan het begin niet de kaarten die je nodig hebt voor je persoonlijke doel. Omdat de kaarten niet snel verversen, is het soms ook moeilijk om die juiste kaarten alsnog te verzamelen.

Wij kunnen weinig tot geen minpunten noemen wat betreft de gameplay van Museum Pictura. Het enige minpunt vinden wij de grote doos en de museum spelersbordjes. De doos is namelijk erg groot en bevat een hele boel loze ruimte. Daarnaast zijn de spelersbordjes erg dun en blijft er altijd een lelijke vouw in zitten. Bij een mooi spel als dit hadden wij graag spelersbordjes gezien van betere kwaliteit, bijvoorbeeld van dikker karton of een neopreen mat.

Als je van set collection spellen houdt en op zoek bent naar een mooi spel met een bijzonder thema, dan is Museum Pictura het spel waar je naar op zoek bent. Wij raden dit spel zeker aan! Voor ons is het een nieuwe sterke titel naast populaire set collection spellen zoals Meadow. 

Plus- en minpunten

+ Verfrissende set collection 
+ Prachtig artwork
+ Veel diepgang en interessante keuzes

– Veel lege ruimte in de doos
– Spelersbordjes zijn van slechte kwaliteit
– Met 2 spelers ververst de markt minder snel 

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Holy Grail Games.