Review: Mountains Out Of Molehills

In Mountains out of Molehills ga je proberen zo hoog mogelijke molshopen te maken terwijl je ook je tegenstanders in de weg probeert te zitten

Uitgever

The OP

45-60
minuten

€38
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

In Mountains out of Molehills ga je zo hoog mogelijke molshopen proberen te maken terwijl je je die van je tegenstander probeert af te pakken!

Je begint elke ronde met het kiezen van bewegingskaarten. Deze kaarten vertellen je op wat voor manier je je mol mag gaan bewegen. Je pakt steeds om de beurt een kaart tot iedereen er 4 heeft. Vervolgens leg je deze kaarten op een volgorde neer hoe jij wilt bewegen. Dit mag je later niet meer veranderen, denk dus goed na hoe je met je mol wil gaan bewegen!

Beginnend met de startspeler mag iedereen nu een kaart spelen. Hierop staat een richting en het aantal stappen. Je mag zelf bepalen of je eerst de stap zet of eerst de richting draait. Zo kan je bijvoorbeeld een stap zetten en dan naar rechts draaien of gelijk een stap naar rechts zetten. Elke keer als je een stap zet zet je een molshoop in jouw kleur op het vakje van het speelbord er boven. Als er al een molshoop staat komt jouw molshoop daar onder en wordt de toren hoger. Aan het einde van de ronde krijg je punten voor elke hoop waar de onderste molshoop van jou is. Het kan dus zomaar zijn dat andere spelers onder molshopen die nu nog van jou zijn door bewegen en deze zo claimen.

Naast bewegingskaarten zijn er ook nog kaarten waarmee je de molshoop er boven kan om laten vallen. Je mag kiezen welke kant de molshoop op valt. Als dit gebeurt zet je van die toren van molshopen de bovenste op de eerste toren van de kant waar het naar toe valt, het 2e blokje op het 2e vakje enzovoort. Molshopen mogen elke ronde maar een bepaalde hoogte hebben, anders zijn ze instabiel en vallen ze om. Het kan dus zomaar zijn dat je met het omvallen van een toren weer een andere toren moet om laten vallen. Dit kan je ook heel tactisch gebruiken om je eigen toren hoger te maken!

Aan het einde van elke ronde krijg je 1 punt voor elke molshoop van elke toren die van jou is (dus waar de onderste molshoop in jouw kleur is). Aan het einde van het spel tel je alle einde ronde scores op en wint de speler met de meeste punten!

Beoordeling

Mountains Out Of Molehills is een vernieuwend en creatief spel! De productie van het spel trok onze aandacht meteen. Spelen op een speelbord van 2 lagen met plexiglas mollen, dat belooft veel goeds!

Mountains Out Of Molehills is een familiespel. Er zijn niet teveel spelregels en de regels die er zijn, zijn makkelijk te begrijpen en te onthouden. Het spel is daarnaast erg thematisch en de acties zijn grotendeels erg logisch. Dit helpt zeker bij het onthouden en begrijpen van de acties die je uit kunt voeren. Er is één actie die voor ons niet logisch voelde, namelijk het omgooien van molshopen. Wanneer dit gebeurt valt je molshoop namelijk één kant op. Dit kan andere molshopen ook doen omvallen in de vorm van een kettingreacties. Soms vallen hierdoor wel 3 tot 4 andere molshopen om. Wij vonden dit niet logisch en de mensen waarmee we speelden ervaarden deze actie vaak ook als gedoe.

Gedoe is iets wat we wel vaker dachten tijdens het spelen van het spel. Hoewel het idee van het dubbele speelbord met de molshopen leuk is, werkt het in de praktijk niet altijd handig. Wanneer je mouw achter een van de molshopen blijft hangen, gooi je zo alle torens om. Wanneer je niet meer weet welke toren waar stond, is het hele spel eigenlijk verpest. Je moet hier dus op letten tijdens het spelen. 

Wij hadden op basis van de productie en de looks, hoge verwachtingen van Mountains Out Of Molehills. Voor een familiespel ziet het er namelijk erg uniek en verrassend uit. Helaas kon Mountains Out Of Molehills niet aan onze verwachtingen voldoen. Het spel voelt in zijn geheel niet heel soepel en speelt niet heel vloeiend. Zo trokken wij tijdens verschillende spellen, regelmatig slechte kaarten. Zo ontstond de situatie dat er geen enkele kaart in het aanbod lag, waarmee je kon draaien. Dit zorgde ervoor dat geen van ons kon bewegen. Eigenlijk was hiermee een hele ronde overbodig. Dit soort situaties kwamen bij ons helaas te vaak voor. Dit deed voor ons erg af aan het speelplezier.

Mountains Out Of Molehills is een veelbelovend spel qua looks, thema en productie. Helaas valt de gameplay soms een beetje tegen. Wanneer je slechte kaarten trekt, de torens omstoot of alleen maar bezig bent met het laten omvallen van molshopen, valt het spel een beetje tegen. Die ene keer dat dit niet gebeurt, is het spelen van Mountains Out Of Molehills zeker vermakelijk! Alleen heb je dit helaas niet altijd zelf in de hand. 

Plus- en minpunten

+ Unieke componenten en gameplay
+ Leuk 3d speelveld

– Het wordt irritant om bij elke beweging molshopen te plaatsen
– Gaat op een gegeven moment steeds hetzelfde voelen

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door The OP.