Review: Mille Fiori

In Mille Fiori ben je een glasblazer en handelaar die zoveel mogelijk winst wilt verzamelen tijdens het maken van glaskunst.

Uitgever

Schmidt Spiele

60-90
minuten

€19
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

In Mille Fiori ga je glastegels neerleggen op verschillende gebieden om zo de meeste punten te scoren.

Je begint een ronde van Mille Fiori altijd met het trekken van 5 kaarten. Elke speler kiest uit deze 5 kaarten 1 kaart en geeft de overgebleven kaarten door. De startspeler mag nu beginnen met het spelen van die kaart. Op de kaart staan een bepaald gebied en/of symbool waar je een glastegel neer kan leggen. Voor elk gebied scoor je op een andere manier. Een voorbeeld hiervan is de workshop. Je mag een glastegel op het symbool leggen wat op je kaart staat. Als je eerder al aangrenzende tegels hebt geplaatst krijg je daar ook nog punten voor. Punten scoor je direct. In een ander gebied krijg je bijvoorbeeld weer punten voor hoeveel glastegels jij of je tegenstanders in dezelfde kolom hadden. Zo zijn er in totaal 6 gebieden waar je tegels neer kan leggen en kan scoren.

Nadat iedereen zijn kaart gespeeld heeft pakt iedereen de doorgegeven kaarten op en kiest een nieuwe kaart. De startspeler mag nu weer beginnen. Als startspeler heb je dus een enorm voordeel omdat jij eerste keus hebt waar je je glastegel neer kan leggen. Zo kan je je tegenstanders soms behoorlijk in de weg zitten. Je blijft kaarten kiezen en spelen totdat je nog maar 1 kaart in je hand hebt, deze leg je in de markt. Tijdens het spel kan je namelijk extra kaarten krijgen die je direct mag pakken en spelen.

Na het spelen van de 5 kaarten wordt de volgende speler startspeler. Als alle kaarten op zijn, of als al iemand zijn glastegels behalve 3 op zijn is het spel afgelopen. Iedereen mag zijn kaart nu nog uitspelen en telt de einde-spel punten nog bij de score op. Deze kan je krijgen als je aan bepaalde voorwaarden in een gebied voldoet. De speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Mille Fiori is een spel dat een grote groep bordspelspelers aan zal spreken. Ben je fan van spellen zoals Azul? Dan zal Mille Fiori je qua looks en componenten waarschijnlijk meteen aanspreken. Hou je van kettingreacties zoals in spellen als Clever en Witchstone? Dan is Mille Fiori perfect voor jou! Dit kleurrijke drafting spel zit er namelijk vol mee!

In Mille Fiori kun je op verschillende manieren punten verdienen. Het is een echte point salad vol met kettingreacties. Mille Fiori biedt daarnaast een hoop interactie. Qua interactie is het waarschijnlijk het meest bijzondere spel in onze collectie. Zelfs in een spel met 4 spelers, heeft iedere beurt invloed op je tegenstander(s).  Je moet tijdens het spelen dus niet alleen rekening houden met jezelf, maar minstens even veel met je tegenstanders. Wat zijn zij aan het doen? Kun je voorkomen dat ze veel punten scoren? Soms zul je een goede beurt van jezelf moeten opofferen om te zorgen dat je tegenstanders niet nog meer punten scoren. Dit houd je gedurende een potje Mille Fiori zeker wel even bezig. Het spel zit vol met interessante keuzes en acties. 

Om bovenstaande redenen vinden wij Mille Fiori het leukst met 4 spelers. Wij speelden ons eerst potje Mille Fiori met 2 spelers en hadden hierbij meteen de ‘wow’ factor. Na afloop wilden we meteen nog een keer spelen! Het spel speelt daarnaast zelfs met 4 spelers erg vlot. Er zit weinig downtime tussen de beurten. Een zeer vermakelijk spel voor een spellenavondje met vrienden! Naast plezier, biedt Mille Fiori soms ook frustratie. Niet alle velden op het speelbord voelen namelijk even gebalanceerd. Daarnaast kun je snel achter komen te staan waardoor je eigenlijk niet meer kunt winnen. Voor ons mocht dit de pret niet drukken, wij spelen Mille Fiori nog steeds erg graag.

Inmiddels hebben we Mille Fiori ook een aantal keer met 2 spelers gespeeld. Dit is een hele andere ervaring. Het spel komt een stuk minder snel op gang en je komt elkaar ook minder snel tegen. Daarnaast zijn er een aantal velden op het speelbord die in een 2 speler spel niet erg goed zijn. We vonden Mille Fiori met 2 spelers nog steeds leuk, maar zouden hem niet snel meer met zijn 2en spelen. Tijdens een spelletjesavond met vrienden daarentegen, stellen we Mille Fiori maar al te graag voor!

Mille Fiori heeft de perfecte hoeveelheid interactie en speelduur voor een 4 speler spel. Het spel is vermakelijk, speelt soepel en snel en is uitdagend. Wat ons betreft zeker een aanrader voor groepen die graag een licht, maar toch uitdagend en vermakelijk bordspel zoeken!

Plus- en minpunten

+  Prachtige productie
+ Veel verschillende manieren van scoren
+ Weinig downtime

– 2 speler variant is minder leuk
– Sommige scoremogelijkheden voelen uit balans

 

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Schmidt Spiele.