Review: Merchants of the Dark Road

In Merchants of the Dark Road ben je een kooplied die zoveel mogelijk geld of prestige probeert te verzamelen door te handelen of op avontuur te gaan!

Uitgever

Elf Creek Games

60-120
minuten

€55
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Merchants of the Dark Road is een expertspel waarin je de rol aanneemt van kooplied die door middel van handelen en avonturen probeert zoveel mogelijk geld of prestige te krijgen.

In een beurt begin je altijd met het kiezen van een dobbelsteen om naar je actiepool te schuiven. Je hebt keuze uit 3 dobbelstenen die elk een andere actie activeren. Zo kan je bijvoorbeeld geld of een lantaarn krijgen maar ook een gratis voorwerp smeden. Vervolgens gebruik je de dobbelsteen om met de klok mee over de Dark Road te bewegen. Je eindigt altijd op een kruispunt waarbij je een van de plaatsen mag activeren. (of allebei als je een oranje dobbelsteen geactiveerd hebt). 

Deze acties zijn bijvoorbeeld goederen kopen, goederen verkopen, helden werven of commissies aannemen. Ten slotte kan je ook nog op avontuur gaan. Op een avontuur is veel te verdienen, maar je loopt soms ook een risico. Andere spelers kunnen als ze willen ook mee op avontuur.

Als je beurt voorbij is leg je een dobbelsteen uit je voorraad op de lege plek en is de volgende speler aan de beurt. Mochten al je dobbelstenen op zijn mag je de dobelstenen die je gebruikt hebt behalve 1 opnieuw rollen en een nieuwe voorraad vormen zo heb je dus steeds minder dobbelstenen in je voorraad tot ze allemaal op zijn. Dit zal voor elke speler op hetzelfde moment zijn. Aan het einde van het spel kijk je of je meer prestige punten hebt of meer munten. De hoogste van deze 2 tel je op bij je overwinningspunten. Degene die vervolgens de meeste punten heeft wint het spel!

Beoordeling

Merchants of the Dark Road is een spel dat onze aandacht meteen wist te vangen. Tussen alle kleurrijke en schattige spellen van tegenwoordig, viel deze prachtige doos met donker en duister artwork meteen op. Geen vrolijke kleurtjes en geen schattige dieren, maar zeker niet minder mooi. We waren razend benieuwd wat voor spel er schuil ging achter deze bijzondere cover!

Merchants of the Dark Road kan op het eerste gezicht een redelijk intimiderend spel zijn. Niet per se vanwege het duistere artwork, maar meer vanwege de vele componenten en de uitgebreide spelregels. De learning curve van Merchants of the Dark Road is namelijk best stijl. De eerste keer dat je het spelregelboekje openslaat vliegen de regels en iconen je om de oren. Het is even werk om je hier doorheen te werken, maar toen we eenmaal begonnen met spelen viel het ons eigenlijk reuze mee. De acties die je kunt doen in Merchants of the Dark Road zijn namelijk best straightforward. Je weet meteen wat het doel van het spel is en je ziet alle opties die je hebt om daar te komen. Even doorbijten dus, maar daarna is Merchants een stuk minder spannend dan dat je in eerste instantie misschien verwacht had!

Spannend is Merchants of the Dark Road echter wel, maar dan meer in het maken van de juiste keuzes. Het spel zit namelijk bomvol uitdagende keuzes. Het is een behoorlijke uitgebreide, maar toffe puzzel om op te lossen. Merchants of the Dark Road is niet mega vernieuwend, maar weet toch leuke elementen en keuzes op tafel te brengen die vernieuwend voelen. Het spel laat je met een tevreden gevoel achter wanneer je merkt dat je precies de juiste keuze hebt gemaakt. Zo geeft het plannen van je dobbelstenen toch meer controle over je acties dan je misschien zou verwachten. Lukt het je om dit precies goed te doen? Dan ga je daar heel veel profijt van hebben tijdens het spel. 

Inmiddels hebben we Merchants of the Dark Road een aantal keer gespeeld en hebben we ook nog steeds niet het gevoel dat er één weg is naar de winst. Ieder spel komen er weer andere kansen voorbij in de vorm van andere helden, andere bonussen en andere goederen. Daarnaast is het meestal tot het einde spannend om te zien wie er gaat winnen. En laten we eerlijk zijn, niets is leuker dan tijdens het berekenen van de scores op het puntje van je stoel zitten. 

Er zijn 2 punten aan Merchants of the Dark Roads waar we razend enthousiast over zijn. Punt is 1 de productie van het spel. Tijdens het opzetten van het spel ontdekken we een erg bijzonder component, namelijk het magnetische wiel! Dit hebben we nog niet eerder gezien in spellen, maar is ontzettend slim gedaan. Je werkt niet met stukjes karton die kunnen afbreken, maar het wiel blijft gewoon op magische wijze vastzitten aan het speelbord. Ontzettend leuk om deze oplossing te zien! Daarnaast ziet het spel er zoals eerder gezegd ontzettend mooi uit en dat geldt ook voor de componenten. Een groot nadeel is dat Merchants heel veel componenten bevat. In deze versie van het spel zit echter geen insert waardoor het opzetten van Merchants een hele klus is. Dit is een van de redenen waardoor het spel minder snel op tafel zal komen, zonde! Je moet dankzij de setup echt wel wat tijd uittrekken voor Merchants, terwijl het spel zelf erg soepel en vlot speelt.

Het 2e punt is meteen ook ons favoriete onderdeel van het spel, namelijk de interactie tussen spelers! Spellen zoals Merchants of the Dark Road voelen vaak grotendeels aan als solitaire puzzel. Merchants of the Dark Road heeft deze elementen ook, maar voegt daar super leuke spelersinteractie aan toe. In het spel kun je namelijk meegaan met een andere speler wanneer deze de Yurg’s Excursion actie kiest. Met deze actie kun je goederen en helden afleveren in een stadje naar keuze. Wanneer je met een andere speler meegaat, kun je niet zelf kiezen waarheen, maar je krijgt in feite een gratis actie erbij. Je acties zijn in dit spel beperkt, dus dit is super waardevol! Het loont daarom ook zeker om elkaar goed in de gaten te houden bij dit spel. Het is geen spel waar je tijdens de beurt van de ander op je telefoon gaat zitten. Dit element maakt van Merchants of the Dark Road echt een ander spel in onze ogen. Een mooie manier om iedereen gedurende de hele spelduur betrokken te houden!

Al met al zijn wij erg enthousiast over Merchants of the Dark Road. We maken ons alleen zorgen dat het spel vanwege de uitgebreide, onhandige setup, minder vaak op tafel zou komen dan dat we zouden willen. Dat is jammer, want dit spel heeft potentie voor heel wat gezellige en uitdagende gamenights. We zouden een insert voor dit spel dus zeker aanraden zodat je sneller en vaker kunt genieten van een potje Merchants of the Dark Road!

Plus- en minpunten

+ Prachtig, origineel artwork
+ Toffe productie met magnetisch wiel 
+ Bijzondere spelersinteractie

– Veel spelregels voor een redelijk straightforward spel
– Geen insert maakt de opzet erg lang

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Elf Creek Games.