Review: Merchants Cove

In Merchants Cove speel je verschillende handelaren die zoveel mogelijk proberen te verkopen aan avonturiers die het eiland bezoeken!

Uitgever

Final Frontier Games

60-90
minuten

€85
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Merchants Cove is een asymmetrisch eurospel waarin je de rol van een handelaar speelt. Je probeert zoveel mogelijk spullen te verkopen aan avonturiers die de stad bezoeken.

Om te beginnen kiest elke speler een handelaar. In het basisspel zijn er 4 verschillende handelaren met elk hun compleet eigen manier van spelen. Zo heb je de Blacksmith die gebruik maakt van dice placement, de Chronomancer die tegels legt op een soort rondel mechanisme, de Alchemist waar set collection belangrijk is en de Captain waarbij je navigeert met boten. Uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde doel en dat is goederen verzamelen. Elke actie van je personage kost een aantal uren die je vooruit moet zetten. Na een bepaald aantal uren en als de boten vol zijn is de ronde voorbij.

Op het centrale bord gebeurt voor iedereen hetzelfde. Na een bepaald aantal beurten plaats je steeds nieuwe avonturiers in de boten. Afhankelijk van de soort avonturiers kan je goederen voor een bepaalde prijs verkopen en er meer punten voor krijgen. Je moet de avonturiers op een slimme manier in de boten plaatsen waardoor ze op een plek komen waar jij veel goederen van hebt.

Aan het eind van de 3e ronde kan je nog 1 keer spullen verkopen en tel je alle overige punten bij elkaar op. Degene met de meeste punten wint dan het spel!

Beoordeling

Merchants Cove was een impulsaankoop van ons. We waren helemaal verkocht toen we het leuke artwork en de bijzondere componenten zagen. Verder waren we erg enthousiast om wat meer asymmetrische spellen aan onze collectie toe te voegen. In Merchants Cove speel je 4 asymmetrische, compleet andere spellen tegen elkaar. Wat ons betreft kon het hiermee niet mis gaan. Voor ieder wat wils en een super hoge herspeelbaarheid! Gelukkig hadden we gelijk, wij vinden Merchants Cove ontzettend leuk. We kunnen alvast verklappen dat het snel een van onze favoriete spellen is geworden.

Merchants Cove is een spel dat super goed geproduceerd is. Je moet alleen wel uitkijken bij het in elkaar zetten van de bootjes en standaarden. Deze zijn gemaakt van karton en beschadigen heel erg snel, doe dit dus heel zorgvuldig. Het spel speelt zich af in een fantasie wereld die helemaal is doorgevoerd in het artwork en de componenten. Wij worden er erg enthousiast van als een spel zo’n sterke productie heeft. Bij Merchants Cove is dat zeker het geval! Wanneer je dit spel op tafel legt dan waan je je meteen in de kleurrijke fantasie wereld. Ga je vandaag zwaarden, schelpen of drankjes verkopen?

Het spelen van Merchants Cove is een unieke ervaring. Voor een spel met een ontzettend hoge herspeelbaarheid, zoveel variatie en moeilijke keuzes, zijn de spelregels erg duidelijk en simpel. Merchants Cove is geen zwaar spel, maar ook geen instapspel. Het is een kleurrijk, medium weight spel met simpele spelregels maar genoeg uitdaging. Wat ons betreft is dit erg fijn. Aangezien het spel komt met 4 verschillende merchants en dus 4 verschillende spellen, is het erg fijn dat de spelregels duidelijk zijn. Wanneer je met nieuwe mensen speelt, ben je waarschijnlijk wel even bezig met uitleggen, maar het is zeker geen onbegonnen werk. Erg fijn, want dit spel is zo leuk dat wij het het liefste aan iedereen willen laten zien. 

Wij vinden het erg leuk dat Merchants Cove asymmetrisch is. De 4 merchants in het basisspel zijn erg gevarieerd en spelen allemaal op een andere manier. Dit zorgt voor een erg hoge herspeelbaarheid. De ene merchant is wat moeilijker dan de ander en iedereen zal de voorkeur geven aan een andere merchant. Persoonlijk zijn in het basisspel de Alchemist en de Blacksmith onze favoriet. De verschillende merchants zijn redelijk gebalanceerd, maar de ene merchant heeft een wat grotere geluksfactor dan de andere. In onze ogen is de Alchemist bijvoorbeeld een van de moeilijkere merchants om mee te winnen, maar naarmate je het spel leert kennen is ook deze merchant goed gebalanceerd. Naast de merchants uit het basisspel zijn er nog 5 uitbreidingen. Nog meer herspeelbaarheid en speelplezier dus. Om het kleine verschil tussen de merchants uit te sluiten spelen wij altijd 2 potjes met elkaars merchant. Als je de score dan bij elkaar optelt kom je op een eerlijkere score uit.

Merchants Cove is een prachtig spel dat iets heeft voor iedereen. De verschillende merchants komen met verschillende spelmechanismen waardoor het spel veel mensen zal aanspreken. Met het mooie artwork, de redelijk simpele spelregels en de hoge herspeelbaarheid is dit een spel dat in onze ogen zeker niet in je collectie mag ontbreken.

Plus- en minpunten

+ Hoge herspeelbaarheid door verschillende karakters
+ Prachtige art
+ Erg goed gebalanceerd

– Karton beschadigt snel bij in elkaar zetten