Review: Marvel Champions

In het kaartspel Marvel Champions ga je samen als Marvel superhelden vechten tegen kwaadaardige schurken!

Uitgever

Fantasy Flight Games

45-90
minuten

€60
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Marvel Champions is een coöperatieve Living Card Game waarin je het samen als helden gaat opnemen tegen kwaadaardige tegenstanders.

Je begint een potje Marvel Champions altijd door een held te kiezen en een deck met kaarten samen te stellen. Dit bestaat altijd uit een set met standaardkaarten en een aantal kaarten dat je zelf kan kiezen. Na het samenstellen van je held doe je dit ook voor de villain. Je kan deze dus makkelijker of moeilijker maken als je wilt. Als je alle decks klaar hebt gelegd ben je klaar om te beginnen.

De helden beginnen altijd met hun beurt. Je kan in een beurt een aantal dingen doen. Zo kan je kaarten uit je hand spelen waarvoor je de kosten betaalt door andere kaarten uit je hand af te leggen. Kaarten kunnen verschillende effecten hebben. Upgrades zijn meestal blijvende effecten, events zijn eenmalige gebeurtenissen en met allies kun je aanvallen en schade pakken. Het doel van het spel is om de villain op 0 leven te brengen. Dit doe je dus door schade te doen met je held of kaarten.

Nadat alle helden aan de beurt zijn geweest slaat de villain toe. Je begint daarbij altijd met een aantal ’threat’ op de ‘scheme(s)’ te leggen. Dit zijn blijvende kaarten waar de villain tokens op verzamelt. Als er een bepaald aantal threat tokens ligt wint de villain doordat hij zijn scheme voltooid heeft. Vervolgens valt de villain je aan als je in heldvorm ligt of schemed hij als je in alter-ego vorm ligt. Bij elke aanval of scheme krijgt de villain een ‘boost’ kaart. Deze boost kaart geeft de held extra aanval of scheme. Als laatste trekt elke speler een ‘encounter’ kaart. Op deze vervelende kaarten staat precies wat je moet doen. Zo kan het zijn dat je leven verliest of je bepaalde status kaarten krijgt. 

Het spel gaat op dezelfde manier door en je wint als de villain geen leven meer heeft. Helaas kan je ook makkelijk verliezen doordat alle spelers uitgeschakeld zijn of het main scheme voltooid is door de villain. 

Beoordeling

Marvel Champions is een spel dat wij vaak voorbij zagen komen op Instagram. Ondanks dat we niet allebei grote fans zijn van Marvel, trok dit spel vanwege het interessante deck construction element en het feit dat het een living card game is, al snel onze aandacht. We waren dan ook ontzettend blij om dit spel aan onze collectie toe te voegen, zodat we hem eindelijk konden proberen.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Wij zijn blij met Marvel Champions, onze portemonnee minder. Omdat Marvel Champions een living card game is, blijven er nieuwe packs en expansions uitkomen. Dit is ontzettend leuk, maar kan ook al snel duur worden. Wij vinden Marvel Champions erg leuk en dat betekent dat we al binnen een week naar uitbreidingen zaten te kijken. Bij een spel als dit, is dat nou eenmaal erg verleidelijk.

Door Marvel Champions zijn we samen alle Marvel films in chronologische volgorde gaan kijken. Dit vinden wij een van de leuke dingen aan het spel. Het spel zuigt je namelijk echt een wereld in waar je meer over wil weten. Doordat je in het spel dingen herkent, maar ook buiten het spel bezig kunt zijn met het thema, word je al snel extra enthousiast. Bij ons werkt dit in ieder geval erg aanstekelijk.

Marvel Champions komt met 5 verschillende helden en 3 scenario’s. Deze kun je allemaal combineren en je kunt de helden ook nog eens veranderen door andere kaarten aan hun deck toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat er, ondanks dat 3 scenario’s misschien niet klinkt als mega veel, toch genoeg herspeelbaarheid in de doos zit. Je kunt met alle helden eerst de makkelijkste schurk verslaan, maar je kunt ook met je favoriete held het 2e scenario gaan spelen. Deze combinaties zorgen ervoor dat het spel telkens weer anders speelt. En het spel speelt zeker telkens anders! De verschillende helden, maar ook de andere kaarten die je toe kunt voegen, zorgen voor een hele andere speelstijl. Zo begint Iron Man bijvoorbeeld met bijna geen kaarten, maar kun je deze held slim spelen waardoor je na een paar beurten mega veel kettingreacties hebt. Maar een held als Captain Marvel, kun je bijvoorbeeld al gelijk gebruiken voor leuke kettingreacties.

Die kettingreacties en combinaties zijn overigens ook iets wat wij erg leuk vinden aan dit spel. Door het spel vaker te spelen, kun je er ook echt beter in worden. Het is een erg tactisch kaartspel met veel diepgang. De regels zijn daarnaast alsnog erg simpel te begrijpen. Dit zorgt ervoor dat wij ontzettend fan zijn van Marvel Champions. Dit spel heeft namelijk zoveel te bieden! En dan bedoelen we niet alleen de verschillende packs en uitbreidingen, maar ook zeker qua plezier en uitdaging.

Marvel Champions speelt perfect met 2 spelers. Het coöperatieve element waarbij je mag overleggen over je acties en elkaar kunt helpen, vinden wij erg leuk. We willen daarbij nog benadrukken dat we ook meteen zien dat Marvel Champions ijzersterk is als solo spel. De schurk die je namelijk moet spelen, is erg simpel en dit kost je weinig tot geen moeite. Wij spelen zelf nooit solo, maar kunnen zeker begrijpen dat dit een aanrader is.

Als je van Marvel en kaartspellen houd, dan hoef je zeker niet te twijfelen. Dan is dit spel zeker de moeite waard om in te investeren. Wij hebben al ontzettend veel plezier beleeft aan Marvel Champions. Misschien is dit spel uiteindelijk wat duurder dan andere spellen in onze collectie, maar we weten zeker dat we hier nog lang plezier aan gaan beleven. Vanaf nu, zijn wij allebei zeker grote fans van Marvel!

Plus- en minpunten

+ Spannende gameplay
+ Alle decks zijn aanpasbaar
+ Enorm veel uitbreidingen
+ Herspeelbaarheid

– Veel speciefieke regels waardoor je snel dingen mist
– Je speelt niet echt een doorlopend verhaal

Gebruik de actiecode ‘SPELLENPLANK’ voor 10% korting op je bestelling!

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Valhalla Boardgames.