Review: Mandala Stones

In Mandala Stones vorm je torens van kleurrijke stenen. Deze torens plaats je op een zo slim mogelijke manier op je spelersbord om zo de winst binnen te slepen.

Uitgever

Board & Dice

30
minuten

€40
prijs

2-4
spelers

Speluitleg

In Mandala Stones vorm je torens van kleurrijke stenen. Deze torens moet je op een slimme manier op je spelersbord plaatsen. Punten scoor je door bovenste stenen van dezelfde kleur op het mandala bord te plaatsen. 

Voordat het spel begint zet je het hoofdbord op. Dit doe je door op elke met een mandala aangegeven plek een stapel van 4 willekeurige stenen te plaatsen. Deze stenen trek je willekeurig uit de bijgevoegde zak. Vervolgens zet je op elk van de 4 lege plekken in de hoek een artiest, dit is de zwarte staaf. Als laatste geef je iedere speler 2 opdrachtkaarten. Nadat je dit gedaan hebt kan het spel beginnen. Je hebt in een beurt steeds 2 opties, namelijk kiezen en scoren.

Kiezen

Als je stenen wilt gaan verzamelen kan je voor ‘kiezen’ gaan. Je mag een artiest kiezen en deze verplaatsen naar een lege locatie. Vervolgens moet je alle omringende stenen pakken met hetzelfde symbool als de artiest. Je pakt altijd de bovenste steen van de stapel. Je mag geen stenen pakken die aangrenzend aan een andere artiest liggen. Stenen die je pakt moet je op elkaar leggen om een toren te vormen. Deze toren mag je vervolgens op je spelersbord plaatsen om er punten mee te scoren.

Scoren

Op je spelersbord zijn 5 verschillende vakjes waar je torens op kan plaatsen. Torens plaatsen mag alleen maar op een leeg vakje. Bij de vakjes staan verschillende manieren waarop je punten kunt scoren. In het meest linker vakje scoor bijvoorbeeld je 1 punt voor elke verschillende hoogte die je hebt. Voor de middelste 3 vakjes krijg je steeds punten afhankelijk van hoe hoog je steen ligt. Het 2e vakje geeft je bijvoorbeeld maar 1 punt voor een steen die op 4 hoog ligt. In het meest rechter vakje krijg je 1 punt voor elke verschillende kleur die in die toren zit. Als je besluit om te gaan scoren dan verwijder je de bovenste steen van 2 of meer torens (in dezelfde kleur). Dit moeten minstens 2 stenen van dezelfde kleur zijn. De verwijderde stenen plaats je op het mandala bord. Heb je geen stenen van dezelfde kleur bovenaan je torens? Dan kan je er ook voor kiezen om 2 of meer willekeurige stenen op het mandalabord te plaatsen. Hier krijg je echter maar 1 punt per steen voor.

Punten die je scoort houd je met een marker bij op scorespoor. Het doel is dus om rekening te houden met de kleur en hoogte van de stenen en torens die je op vakjes neerlegt. Als je dit op een slimme manier doet kan je een hoop punten scoren. 

Het spel is afgelopen als je het vakje met daarop handen bereikt op het mandala bord. Met 2 spelers is het spel dus afgelopen nadat je het vakje met 2 handen hebt bereikt. Aan het einde mag je kiezen welke van de 2 opdrachtkaarten je gebruikt. Als je een opdrachtkaart voltooid hebt krijg je de punten daar voor. Dit zijn doelen zoals minstens 3 rode stenen op je spelersbord hebben liggen aan het eind. Deze punten tel je op bij het aantal punten wat je al had op het scorespoor. De speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Mandala Stones ziet er enorm mooi en uitnodigend uit. Het spel was voor ons ook zeker uitnodigend aangezien wij groot fan zijn van abstracte puzzel spellen. Mandala Stones past perfect in dat straatje. Mandala Stones is weer een perfecte toevoeging aan de abstracte puzzel spellen in onze collectie.

De regels van het spel zijn duidelijk en makkelijk op te pakken. Het is even wat werk om alle torens op te zetten, maar je kan redelijk snel spelen. Mandala Stones speelt heerlijk weg. Het is geen intens spel waar je echt de strijd met elkaar aan gaat. Wij vinden dit soort spellen heerlijk om tussen andere spellen door te spelen. We begrijpen de vergelijking met Azul die vele mensen maken, maar de gameplay voelt toch net wat anders. Als je van Azul houdt, zul je dit spel ongetwijfeld ook kunnen waarderen.

Mandala Stones is niet erg moeilijk en is daarom goed te spelen met minder ervaren spelers. Daarnaast biedt het spel genoeg uitdaging voor de ervaren speler door het gebruik van extra doelkaarten. Je bent tijdens ieder spel weer met een ander doel bezig. Je merkt ook dat je naarmate je meer speelt steeds beter wordt. Voor het spelen van Mandala Stones heb je inzicht nodig en je gaat steeds beter zien welke keuzes je moet maken om een hogere score te krijgen. Het spel is dus zeker te leren! 

Mandala Stones ziet er prachtig uit op tafel. Alle stenen bij elkaar op tafel vormen een vrolijk tafereel. Eigenlijk zijn alle spelcomponenten van hoge kwaliteit behalve de spelersborden. Deze zijn van erg dun plastic. Ook zijn de scoremarkers best licht en schuiven daardoor makkelijk over het scorespoor, dit zorgt voor problemen als je het per ongeluk aanstoot. Wij vinden dit vooral vervelend omdat wij al onze scores bijhouden en graag willen dat het klopt. 

Al met al is Mandala Stones een spel van hoge kwaliteit dat heerlijk speelt. Wij worden erg enthousiast van de vrolijke kleuren en de uitdagende puzzel. Wij zullen Mandala Stones zeker vaak gaan spelen. Het is een van onze nieuwe favorieten in het genre van abstracte puzzel spellen! 

Spelen met 2 spelers

Mandala is een erg leuk spel met 2 spelers. Het tempo van het spel ligt lekker hoog en je hoeft je geen enkel moment te vervelen. Wanneer je tegenstander aan de beurt is heb je precies genoeg tijd om na te denken over jouw volgende zet. Met meerdere spelers zit er iets meer tijd tussen je beurten. Voor de rest verandert er niet heel veel aan het spel. Wij zouden Mandala Stones voor 2 spelers zeker aanraden. 

Plus- en minpunten

+ Simpel en snel
Kleurrijk
+ Hoge kwaliteit stenen

Mindere kwaliteit spelersborden
– Scoremarker schuift gemakkelijk

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Board & Dice.