Review: Lost Cities Roll & Write

In deze Roll & Write versie van Lost Cities ga je op expeditie op de 6 gekleurde paden op je scorevel en probeer je zover mogelijk te komen.

Uitgever

Kosmos Games

30
minuten

€16
prijs

2-5
spelers

Speloverzicht

Lost Cities: Roll & Write is de roll&write versie van de bekende bord- en kaartspellen. Deze roll&write deed ons meteen een beetje denken aan Qwixx, maar dan anders! In Lost Cities Roll & Write ga je op expeditie op de 6 gekleurde paden op je scorevel. Op de paden kun je verschillende bonussen krijgen. Iedere beurt gooi je 6 dobbelstenen, 3 voor de kleur en 3 voor het getal. Je kiest telkens een combinatie van een kleur en een getal. De actieve speler mag altijd als eerste kiezen. De dobbelstenen die hij kiest, zijn voor de andere spelers niet meer beschikbaar.

Als je kiest voor een 0 in combinatie met bijvoorbeeld rood (en je hebt je rode expeditie nog niet gestart), dan kun je onderaan het bonusveld af kruisen. Je krijgt dan voor de rode expeditie dubbele punten! Dit kan echter alleen als je nog geen getallen in hebt gevuld in het rode pad. Kies je voor een ander getal? Dan mag je deze invullen in het lege veld het verst onderaan je scorevel. Je mag in Lost Cities: Roll & Write alleen getallen gelijk aan of hoger dan invullen. Dit herkenden wij heel erg van Qwixx. Het is dus handig om in het begin lage getallen op te schrijven. Dan blijft de kans groter dat je tijdens je volgende beurt opnieuw een getal in kan vullen.

Kan of wil je je geen getal meer opschrijven? Dan kruis je een dobbelsteen rechts op je scorevel af. Mislukte worpen gaan je punten opleveren dus het kan handig zijn om tijdens het spel een aantal keer te passen. Maar let op! Als je te vaak niet kan dan krijg je uiteindelijk geen punten. Zodra beide spelers geen worp meer kunnen passen of als alle paden tot een bepaald punt voltooid zijn, is het spel afgelopen. De speler met de meeste punten wint dan het spel.

Beoordeling

Lost Cities: Roll & Write is onze eerste kennismaking met Lost Cities. We kunnen deze versie helaas niet vergelijken met de bestaande bord- en kaartspellen. Wel kunnen we zeggen dat we de roll&write versie erg leuk vinden! Zoals we in het speloverzicht al aangaven deed het spel ons denken aan Qwixx, maar dan anders. Lost Cities: Roll & Write heeft vergelijkbare elementen, maar voelt iets uitgebreider en tactischer. Toch was het spel simpeler dan verwacht. We konden binnen 5 minuten gaan spelen! 

Wij speelden deze roll&write voor het eerst op een hotelkamer en tijdens onze vakantie. Dit laat meteen zien dat het een prima spel is om mee te nemen. Het is namelijk ook echt een leuk spelletje voor tussendoor. Snel te leren, makkelijk om te spelen, maar toch ook uitdagend. Net zoals Qwixx kun je deze roll&write gemakkelijk uitleggen aan de onervaren speler. Het kost je weinig tijd om uit te leggen en om op te zetten dus je kunt super snel gaan spelen! Je kunt het spel spelen met 2 tot 5 spelers, maar wat ons betreft speelt ieder spelersaantal prima. Lost Cities: Roll & Write is dus erg geschikt voor verschillende gezelschappen. 

Het enige wat ons opviel was dat het spel soms redelijk lang kan duren voor wat het is. Wanneer wij een roll&write spelen zijn we vaak op zoek naar een wat sneller spelletje. Een potje Lost Cities duurde daarentegen soms toch iets langer dan verwacht. Op de doos staat 30 minuten, dit is ook ongeveer hoe lang wij erover deden. Toch gingen wij er automatisch vanuit dat we het spel ook sneller konden spelen omdat het een roll&write is. We vinden het een leuk spel, dus het is zeker niet erg dat het een half uurtje duurt, maar het is wel iets om rekening mee te houden als je even denkt snel een spelletje te spelen.

Als je houdt van roll&writes en deze vaak op tafel legt, dan is Lost Cities: Roll & Write zeker de moeite waard. Voor zover wij kunnen zien lijkt deze roll&write versie zeker op de bestaande bord- en kaartspellen. Dus ook voor fans van deze voorgaande spellen is het zeker aan aanrader! 

Plus- en minpunten

+ Snel te leren en makkelijk te spelen
+ Ook leuk met onervaren spelers

– Het spel duurt wat lang voor wat het is 

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Kosmos Games UK.