Uitgever
Stonemaier Games
45-60
minuten
€44
prijs
1-6
spelers

Speloverzicht
Libertalia Winds of Galecrest is een hand management spel waarin je als rivaliserende piratenbendes de meeste buit probeert binnen te slepen. Libertalia Winds of Galecrest is een nieuwe versie van het originele Libertalia uit 2012.
Je krijgt in Libertalia elke ronde een aantal piratenkaarten. Je tegenstanders krijgen exact dezelfde kaarten waardoor je dus heel goed op de timing van je kaarten moet letten die je speelt. Elke kaart heeft een bepaalde sterkte, hoe hoger die sterkte, hoe meer naar rechts je kaart tijdens een ronde op de activersingsvelden mogen. Hogere kaarten worden in de nachtfase eerder geactiveerd, waardoor je soms kaarten van andere spelers van het veld mag halen voordat ze hun actie activeren. Je probeert elkaar hier dus goed dwars te zitten terwijl je zelf zoveel mogelijk buit verzamelt. Bij het activeren van je piratenkaart mag je ook een buittoken van die dag pakken, waar ook nog een actie aan verbonden zit.
Als iedereen zijn kaarten heeft gespeeld is de ronde voorbij en handel je alle kaarten op je schip af die een ankersymbool hebben. Hierdoor krijg je een geld die je in je kist kan doen. Eenmaal in je kist kan je geld nooit meer gestolen worden.
Er worden 3 rondes gespeeld die elk een dag langer duren, de laatste ronde duurt 6 dagen! In latere rondes kan het zijn dat je kaarten bewaard hebt omdat je 5 startkaarten hebt en in de eerste ronde maar 4 dagen. Hierdoor wordt het spel naarmate het vordert wat meer assymmetrisch. Aan het einde van het spel wint de speler die het meeste geld heeft verzameld!


Beoordeling
Libertalia is een spel waar wij vooraf heel enthousiast over waren. We wilden dit spel heel graag leuk vinden, maar hadden ook de verwachting dat dit zo zou zijn. Na het lezen van de spelregels waren we nog enthousiaster geworden. Libertalia leek precies een spel dat binnen ons straatje zou passen!
Voordat we Libertalia op tafel legden, hebben we zelf ook verschillende reviews gelezen. De reviews waren erg wisselend, maar een terugkomend argument was toch wel dat Libertalia minder leuk is met 2 spelers. Omdat wij bijna altijd met 2 spelers spelen, was ons eerste potje van Libertalia, ook met 2 spelers. Mede dankzij de hoge verwachtingen en het feit dat we met 2 spelers speelden, was ons 1e potje van Libertalia een beetje teleurstellend. Het spel voelde wat ‘random’ en we haalden er niet veel plezier uit. We konden het niet helemaal plaatsen, want de mechanismen die terugkomen in het spel vinden we super leuk. Het was een combinatie van negatieve spelersinteractie die ons minder aanspreekt en een algemeen ‘hm’ gevoel. De conclusie na ons 1e potje was dat onze liefde voor Libertalia moest groeien, en dat we dit spel graag eens met meerdere spelers zouden spelen.
Libertalia is een enorm tactisch spel omdat iedereen dezelfde kaarten krijgt en je dus heel goed na moet denken wanneer je deze kaarten speelt. Ook moet je goed in kunnen schatten wat andere spelers nog hebben of willen gaan spelen. Dit mechanisme maakt Libertalia echt een spel wat je moet leren spelen om goed in te worden. Hoe beter je de sterktes en zwaktes van alle kaarten kent, hoe beter je ook in het spel wordt. Wij kunnen ons voorstellen dat het heel competitief kan worden op hoog niveau!
Na een aantal potjes merkten we dat Libertalia inderdaad een spel is dat je vaker moet spelen. Wanneer je vaker speelt, leer je welke kaarten goed zijn en hoe je ze moet spelen. Wanneer je dat doorhebt, zorgt het voor interessante keuzes. Zelf hebben we ook gemerkt dat het uitmaakt welke kaarten er in het spel zijn. Sommige kaarten vinden we bijvoorbeeld leuker dan andere. Libertalia begon langzaam leuker te worden voor ons. Maar, we geven toe dat het spel met 2 spelers niet de ‘wow’ factor heeft die we verwacht hadden.
Die ‘wow’ factor, kwam bij ons pas om de hoek kijken nadat we het spel met meerdere spelers gespeeld hadden. In een spel met meer dan 2 spelers, komt de spelersinteractie goed tot zijn recht en voelen je keuzes veel betekenisvoller. In tegenstelling tot sommige spellen duurt Libertalia niet vervelend lang met bijvoorbeeld 4 spelers. Het is een leuk, uitdagend bordspel dat ook nog vlot wegspeelt met een groepje van 4. Dat is fijn, omdat het ons bijvoorbeeld de kans geeft om ook eens een spel als Libertalia te spelen met vrienden in plaats van alleen maar kleinere spelletjes. Het spel heeft met meerdere spelers een andere dynamiek. In onze ogen geeft dit het spel de ‘chaos’ die het nodig heeft om beter tot zijn recht te komen.
Inmiddels kunnen we zeggen dat we Libertalia een leuk spel vinden. Met 2 spelers zullen we deze niet snel meer op tafel leggen, maar voor een avondje met vrienden blijft het een mooie optie. De mechanismen zorgen voor een uitdagende, tactische avond met veel interactie. Zeker de moeite waard als je vaker met meer spelers speelt!


Plus- en minpunten
+ Mooie componenten
+ Interessante mechanismen
+ Veel interactie tussen spelers
– Minder leuk met 2 spelers
– Negatieve interactie tussen spelers