Review: Lamaland

In Lama Land beheer je een lamaboerderij. Je koopt lama's door je land te oogsten en uit te breiden in de breedte en hoogte!

Uitgever

999Games

45
minuten

€29
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

Lama Land is een tegellegspel waarin je grondstoffen gaat verzamelen en verkopen om er vervolgens lama’s mee te kopen.

Je begint je boerderij met een grote starttegel. Hierna mag je in een beurt steeds een tegel pakken om je boerderij mee uit te breiden of verhogen. Kies je ervoor om je boerderij uit te breiden? Dan mag je een tegel recht aan een andere tegel leggen. Na het uitbreiden van je boerderij mag je je doelfiche op een van de doelen leggen of verleggen. Als je dat doel aan het einde van het spel voltooid hebt krijg je er punten voor. Kies je om je boerderij te verhogen? Dan mag je een tegel pakken en deze op je boerderij leggen. Je mag daarbij een tegel niet 1 op 1 op een andere tegel leggen en er mag geen ruimte tussen de tegels zitten. Vervolgens krijg je alle grondstoffen die je overbouwd hebt waarmee je eventueel een lamakaart mee mag kopen. Je pakt hierbij de bovenste lamakaart die dus de meeste punten waard is. Bij een lamakaart moet je altijd een lama op je boerderij zetten. Lama’s zet je op een grasveld op je boerderij en mag je niet overbouwen. Naast een lama kopen kan je ook een boer kopen die je bonussen opleveren bij bijvoorbeeld het overbouwen.

Het spel is afgelopen als er nog maar 4 tegels liggen. Je telt dan alle punten bij elkaar op en de speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Wij zijn groot fan van tegellegspellen en waren erg benieuwd naar Lama Land vanwege het schattige thema en het feit dat dit spel bedacht is door Phil Walker -Harding. Op het eerste oog beloofde Lama Land veel goeds. Helaas was voor ons Lama Land niet helemaal het spel wat we verwacht hadden.

Puzzel- en tegellegspellen komen bij ons regelmatig op tafel. Je kunt dan denken aan een simpel spelletje als Patchwork, maar ook de wat uitdagendere spellen zoals Cascadia of Calico. Vaak zijn het simpele spellen die je snel op kunt zetten, maar die toch ook je hersenen laten kraken. Dit verwachtten we bij Lama Land eigenlijk ook, maar dit zit toch een beetje anders. Lama Land is een uniek puzzelspel waarbij je inderdaad tegeltjes gaat plaatsen. Naast het feit dat je in Lama Land een gebied uitbreid, ga je ook de hoogte in bouwen. Dit vonden wij erg leuk bedacht. Dit element in het spel zorgt voor net die extra uitdaging en tactiek. Hierover waren wij in eerste instantie erg enthousiast. In vergelijking met puzzel- en tegellegspellen die wij gespeeld hebben, is dit namelijk een erg unieke manier van spelen!

Waar wij Lama Land een beetje vonden teleurstellen is de in onze ogen ‘poespas’ die bij het spel komt kijken. Hetzelfde gevoel hadden we bij New York Zoo. Zoals eerder aangegeven vinden wij tegellegspellen normaal gesproken erg leuk. Dit komt onder andere omdat ze simpel zijn en weinig set up bevatten. Lama Land heeft niet alleen tegeltjes, maar ook doelkaarten, assistenten, goederen en natuurlijk de lama’s. Misschien vind je dit juist heel leuk als je op zoek bent naar een uitgebreid spel, maar wij vonden het een beetje veel. Lama Land is namelijk een simpel en licht spel, hierbij voelen alle toevoegingen een beetje overbodig. Tijdens het spelen merkten wij dat we de assistenten meestal niet gebruikten. De effecten van de assistenten voelen namelijk erg random. Voor ons was dit in ieder geval geen waardevolle toevoeging.

Je kunt Lama Land ook spelen met de simpelere beginner variant. Hierbij laat je de doelkaarten weg. Helaas voelden het spelen van Lama Land voor ons ook op deze manier niet geweldig. We kunnen zeker inzien dat mensen Lama Land leuk vinden, aangezien het plaatsen van de tegeltjes op een unieke en interessante manier gebeurt. Voor ons is dit helaas niet ons nieuwe favoriete tegellegspel. 

Plus- en minpunten

+ Leuke componenten
+ Origineel tegellegspel

– Veel (voor ons) onnodige elementen

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door 999games.