Review: Kohaku

In het relaxte tegellegspel Kohaku ga je je eigen koivijver maken door elke ronde een koi en een ornament in je vijver te leggen!

Uitgever

Gold Seal Games

30
minuten

€45
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Kohaku is een tegellegspel waarin je met vissen en ornamenten je eigen vijver gaat bouwen.

Kohaku is een vrij simpel tegellegspel. Je mag elke beurt 1 vistegel pakken en 1 ornamenttegel. Deze tegels moet je altijd naast een andere tegel die al in je vijver ligt leggen. Ornamenten geven je op een bepaalde manier punten voor bijvoorbeeld bepaalde kleuren vissen direct naast het ornament, maar ze zijn soms ook punten op zichzelf waard. 

Na het pakken van de 2 verschillende tegels wordt de markt aangevuld en mag de andere speler hetzelfde doen. Dit gaat zo verder totdat je de markt niet meer aan kan vullen, het spel is dan afgelopen. Je telt alle punten van alle ornamententegels bij elkaar op en de speler met de meeste punten wint het spel! 

Beoordeling

Sommige spellen zijn simply amazing. Denk bijvoorbeeld aan Herbaceous of het populaire tegellegspel, Cascadia. Maar, Kohaku is ook zeker simply amazing en doet wat ons betreft niet onder voor tegellegspellen als Cascadia, Kingdomino en Calico! 

Het thema van Kohaku is origineel en je ziet het niet vaak. Voor sommige zal het thema misschien weinig zeggen of totaal niet aanspreken, maar voor ons is dat anders. Als je opgegroeid bent met een vijver vol Japanse koikarpers, dan zie je de schoonheid van Kohaku zeker! Wij vinden het een prachtig spel met een leuk thema, maar begrijpen ook dat niet iedereen hier waarschijnlijk iets mee heeft. Voor ons is het bijzondere thema zeker van toegevoegde waarde.

Kohaku is, zoals je misschien wel verwacht, een ontspannen en simpel spel. Het is een tegellegspel met weinig regels. Je hoeft niet moeilijk te doen met een lange setup en ingewikkelde spelregels die je je telkens opnieuw moet herinneren. Je legt Kohaku op tafel en je kunt gaan spelen. Een perfect spel voor na een lange werkdag of om te spelen met beginnelingen. Deze eenvoud weet Kohaku te behouden, zonder saai te worden. Het is namelijk een perfect spel in zijn soort, een ontspannen tegellegspel met een interessante puzzel. Iedere tegel kan scoren in Kohaku en dit zorgt soms voor lastige keuzes. 

Waar je in sommige tegellegspellen soms het gevoel hebt dat je aan het einde van het spel niet hebt kunnen doen wat je wilde, is dat bij Kohaku niet het geval. Wij vinden Kohaku precies lang genoeg. Aan het einde van het spel heb je een goed gevulde vijver die er ook nog eens leuk uitziet! Na het spelen van een potje kun je tevreden kijken naar je eindresultaat.

Wij vinden dat Kohaku minstens zoveel aandacht verdient als het populaire tegellegspel Cascadia. Eerlijk gezegd begrijpen wij niet waarom Kohaku nog steeds een ondergeschoven kindje is. Dit spel ziet er mooi uit, is makkelijk te leren en speelt ongelofelijk soepel. 100% een aanrader voor fans van tegellegspellen! 

Plus- en minpunten

+ Prachtig artwork
+ Makkelijk, simpel en snel
+ Goede combinatie tussen uitdagend en ontspannend

– Geen opties voor variatie

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Miniature Market.