Review: Kodama Forest

In Kodama Forest bouw je samen met je buren het mooiste bos door tegels op gedeelde bordjes te plaatsen.

Uitgever

Indie Boards & Cards 

30
minuten

€40
prijs

3-6
spelers

Speloverzicht

Kodama Forest is een abstract puzzelspel waarin je tegels gaat plaatsen. Het spel is vergelijkbaar met Patchwork en Alice’s Garden met een verrassende twist! In Kodama Forest heb je 2 spelersbordjes die je deelt met de spelers links en rechts van je. Op de spelersbordjes staan vakjes met grond, kodama poppetjes en de cijfers 5 en 10. Het doel van het spel is om door middel van de tegels zoveel mogelijk van je spelersbordjes te bedekken. Hiervoor moet je dus samenwerken met de spelers links en rechts van je! Jouw spelersbordjes, zijn namelijk ook de spelersbordjes van je medespelers.

Iedere ronde plaats je 1 tegel op je linker spelersbordje en 1 tegel op je rechter spelersbordje. Net zoals in Alice’s Garden kun je bonustegels verdienen door bepaalde tegels, zoals de tegels met bloemen, aansluitend aan elkaar te plaatsen. Deze bonustegels zijn 1, 3 of 4 vakjes groot en kun je gebruiken om meer van je spelersbordje te vullen. Het spel is afgelopen als op een bordje alle vakjes met 5 en 10 bedekt zijn. Aan het einde van het spel krijg je punten voor alle grondvakjes en alle cijfers die niet bedekt zijn. Spelers krijgen punten voor zowel hun spelersbordje links en rechts. Degene met de minste punten wint het spel. 

In principe is Kodama Forest een spel voor 3 tot 6 spelers. Het spel komt wel met extra varianten voor solo en 2 speler spellen. 

Beoordeling

Wij zijn fan van abstracte puzzelspellen en Patchwork is hier in huis nog steeds favoriet. Wij waren dus ook zeker erg benieuwd naar Kodama Forest! Niet alleen het spelmechanisme, maar ook de doos met de schattige wezentjes en de kleuren, trok meteen onze aandacht. 

Vooraf maakten we ons een beetje zorgen om het feit dat Kodama Forest een spel is voor 3 tot 6 spelers. Wij spelen bijna altijd met 2 spelers, dus een spel heeft in dat geval voor ons een goede 2 speler versie nodig. Kodama Forest heeft ons hierbij positief verrast. Het spel heeft namelijk niet 1, maar 2 versies voor 2 spelers. Er is zowel een coöperatieve als een competitieve variant. Na het spelen van beide varianten gaat onze voorkeur sterk uit naar de competitieve variant. Toch is het spelen van Kodama Forest het leukste wanneer je met minimaal 3 spelers bent. Het spel is namelijk gebaseerd op het feit dat je gedeelde spelersbordjes hebt, je moet hierdoor samenwerken met je tegenstander, maar hem of haar toch ook een beetje dwarszitten. In een spel met 2 spelers verandert dit mechanisme en maak je hier eigenlijk geen gebruik van. Wij vinden Kodama Forest leuk met 2 spelers, maar het is nog leuker met minimaal 3!

De kwaliteit van het spel is prima en het ziet er ontzettend leuk uit. Het spel bevat verschillende spelersbordjes met daarop andere patronen. Dit zorgt ervoor dat iedere speler een ander bordje heeft en verhoogt daarnaast de herspeelbaarheid. Het enige minpunt dat wij hierbij konden vinden is het feit dat de spelersbordjes erg dun zijn. Er zitten er maar liefst 6 in de doos, dus we begrijpen het ergens wel, maar het was fijn geweest als ze iets steviger waren. 

Als je fan bent van puzzelspellen zoals Patchwork dan is Kodama Forest voor jou zeker de moeite waard. Het is een makkelijk spel om uit te leggen en te spelen. Daarnaast hoef je niet teveel na te denken en is het spelen van een spelletje Kodama Forest zeker ontspannend. Vergis je echter niet, je moet zeker wel tactisch spelen en je tegeltjes op de juiste plek neerleggen. Speel je graag Patchwork, maar ben je meestal met meer dan 2 spelers? In dat geval zouden wij Kodama Forest zeker aanraden. Wij vinden het namelijk een ontzettend leuke twist dat je hier speelt met gedeelde spelersbordjes.

Plus- en minpunten

+ Snel te leren en makkelijk te spelen
+ Origineel en verrassend mechanisme 

– Het spel komt pas goed tot zijn recht met meer dan 2 spelers
– De spelersbordjes zijn erg dun

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Indie Boards & Cards.