Review: Kobito

In Kobito ga je met de hulp van kabouters regenbogen maken en de geldpotten aan het einde van de regenbogen proberen te winnen!

Uitgever

Jolly Dutch

20-30
minuten

€11
prijs

2-6
spelers

Speloverzicht

Kobito is een kaartspel waarin je regenbogen gaat maken om de geldpot aan het einde van de regenboog te winnen.

Je begint een beurt van Kobito met het aanvullen van je hand tot 5 kaarten. Vervolgens moet je minimaal 1 kaart spelen plus 1 kaart voor elke regenboog in je persoonlijke gebied. Als je dus 2 regenbogen bent begonnen in je eigen gebied moet je minimaal 3 kaarten spelen. Je mag altijd meer kaarten spelen. 

Kaarten kan je aan de regenbogen bij de 3 goudpotten spelen of in je persoonlijke gebied. Bij elke goudpot ligt een regenboog en op de goudpot staat aangegeven hoe groot die regenboog moet zijn. Degene die de laatste kaart aan de regenboog legt mag de goudpot pakken die aan het einde van het spel punten waard is. Kaarten mag je zowel links als rechts van de regenboog leggen en moeten altijd aansluiten op het nummer wat er al ligt. Je kan kaarten in je persoonlijke gebied spelen en daarmee kaarten sparen om in een keer een regenboog af te kunnen maken. Kijk wel uit dat je niet teveel regenbogen start in je persoonlijke gebied omdat alle kaarten die je niet kan spelen je punten kosten aan het einde van het spel. 

Als er nog maar 2 goudpotkaarten liggen en de voorraad op is is het spel direct afgelopen. Je telt dan alle punten van je goudpotten bij elkaar op en trekt hier 3 punten  per kaart die je niet kon spelen van af. De speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Kobito is een kleurrijk en vrolijk kaartspel waarin je regenbogen gaat verzamelen. Bij het openen van het doosje kaarten, word je al meteen vrolijk. De vrolijke kleuren komen je namelijk meteen tegemoet! 

Dit kleine spelletje ziet er ondanks dat het alleen uit kaarten bestaat, leuk uit op tafel! Kobito leg je in minder dan 5 minuten uit aan je medespelers, maar bezorgt je wel een goede 20 tot 30 minuten speelplezier! Wij hebben ons al meerdere keren erg vermaakt met een potje Kobito. Het is een luchtig spelletje waar toch genoeg uitdaging in zit om je aandacht vast te houden. Wel vonden wij het spel persoonlijk wat aan de lange kant voor wat het is. Wij zijn gek op simpele, set collection kaartspellen, maar de meeste daarvan spelen een stuk sneller dan Kobito. Wij zouden die spellen toch sneller op tafel leggen dan Kobito. Voor ons was het een perfect kaartspelletje geweest voor tussendoor, als je Kobito in ongeveer 15 minuten kon spelen.

Ondanks de in onze ogen lange speelduur, is Kobito een vermakelijk spel dat soepel speelt. Het spel heeft simpele spelregels, maar bevat gedurende het spel genoeg interessante keuzes die het spel vaak tot het einde spannend houden. Wij kunnen het altijd erg waarderen als een spel simpel, maar toch uitdagend is. Bij Kobito is dit zeker het geval. Het spel is daarnaast aan de lange kant, maar speelt wel vlot. De langere speelduur is daarom niet meteen een groot minpunt.

Wat ons betreft is het altijd handig om je collectie kleine kaartspellen uit te breiden. Wij zijn zeker blij met de toevoeging van Kobito aan onze collectie. Het spel zal niet standaard op tafel komen tijdens spelletjesavonden, maar we zullen er zeker regelmatig plezier van beleven! Als jij ook gek bent op kleinere kaartspellen, dan is Kobito zeker een aanrader!

Plus- en minpunten

+ Vrolijke kleuren
+ Simpel maar uitdagend

– Speelduur is redelijk lang

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Jolly Dutch.