Review: Keer op Keer 2

Keer op Keer 2 is de opvolger van Keer op Keer. In deze versie heb je extra opties die het spel meer diepgang geven. Dit zorgt voor nog meer speelplezier!

Uitgever

999games

30
minuten

€15
prijs

1-6
spelers

Speluitleg

Keer op Keer 2 is de opvolger van het bekende spel Keer op Keer. In deze roll&write heb je weer meer opties dan in de eerste versie. Je kunt dit spel met 1 tot 6 personen spelen. 

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren door hele kolommen of rijen vol te krijgen. Dit doe je door gekleurde vakjes af te kruisen. Een beurt begint met het dobbelen van alle dobbelstenen. Vervolgens mag de startspeler hier een combinatie van een cijfer en een kleur uitkiezen. Je mag dan zoveel vakjes van die kleur afkruisen. Afkruisen mag alleen maar in de startkolom H of aangrenzend aan al eerder afgekruiste vakjes. Op deze manier kun je dus kolommen en rijen vol gaan maken. Maak je een kolom of rij als eerste vol? Dan krijg jij de 1e bonus. Andere spelers kunnen alleen nog maar de 2e bonus krijgen als ze die kolom ook volledig afkruisen. Deze 2e bonus is minder waard.

Naast cijfers en kleuren staat er op de dobbelstenen een vraagteken en een zwarte kleur, dit zijn jokers. Jokers mag je gebruiken voor een willekeurige kleur of cijfer. Dit kost je echter wel een jokerveld. Er staan 6 jokervelden op je scorevel. Let er dus goed op dat je ze niet te snel gebruikt. Voor elk jokerveld wat je aan het einde niet afgekruist hebt krijg je een punt.

Anders dan in de eerste versie van dit spel is hier een speciale dobbelsteen aan het spel toegevoegd. Op deze dobbelsteen staan verschillende acties die je kan gebruiken mits je een speciale dobbelsteenveld op je scorevel omcirkeld hebt. Deze velden kan je vrijspelen door bepaalde vakjes af te kruisen of door bijvoorbeeld als eerste de startkolom vol te hebben. Als je de speciale dobbelsteen besluit te gebruiken, kruis je 1 veld dat je omcirkeld hebt op je scorevel af. Als je geen omcirkelde velden meer hebt mag je de speciale dobbelsteen dus niet gebruiken. De speciale acties zijn als volgt: 

Bom: je laat een bom ontploffen en mag direct 4 vakjes in een vierkant van 2×2 afkruisen ongeacht de kleur of locatie. Dit hoeft dus ook niet aangrenzend aan andere vakjes te zijn.
Hart: je mag een hartje omcirkelen op je scorevel. Elke kolom heeft naast de standaardscore die je er voor krijgt een hartjesscore. Als je een kolom vol hebt schrijf je hier de actuele hartjeswaarde in. Met deze hartjes krijg je dus steeds bonuspunten voor het vol maken van een kolom.
Sterren: Je mag direct 2 sterren op je scorevel afkruisen. Deze sterren moeten wel grenzen aan al afgekruiste vakjes of in de startkolom liggen.
Drie in een rij: Je mag direct 3 vakjes in een rij (geen kolom) afkruisen. Deze vakjes hoeven niet aan elkaar te grenzen maar moeten wel grenzen aan al afgekruiste vakjes of in de startkolom liggen.
Kleurenblok: Je kruist direct een blok van 1 kleur aan. Dit mag tot maximaal 6 vakjes. Het eerste vakje moet grenzen aan een al afgekruist vakje of in de startkolom liggen. Dit is dus een goede manier om een blok van 6 vakjes in 1 beurt af te kruisen.

Het spel eindigt als een van de spelers 2 kleuren volledig heeft afgekruist, of als je solo speelt na 30 rondes. Je krijgt ook bonuspunten als je een kleur volledig afgekruist hebt. Na deze ronde telt iedereen zijn scores bij elkaar op. Hier is aan de rechterkant van je scorevel een handig plekje voor. Je krijgt punten voor volledig afgekruiste kleuren, totale rij/kolomscore, hartjesscore, overgebleven jokervelden, overgebleven speciale dobbelsteenvelden en minpunten voor overgebleven sterren. Degene met de meeste punten wint uiteraard het spel. 

Beoordeling

Na het spelen van keer op keer via de mobiele app is ons oog al snel op Keer op Keer 2 gevallen. Bij keer op keer mis je op een gegeven moment wel wat extra opties die je bij deze versie wel hebt. Het zorgt net voor wat meer diepgang en herspeelbaarheid. Keer op Keer blijft een heerlijk spelletje wat we graag tussendoor snel op mobiel spelen. Echter zullen we met meerdere mensen of wat meer tijd toch altijd Keer op Keer 2 kiezen.

Deze opties zorgen wel voor wat meer regels en is dan ook misschien ietsje lastiger uit te leggen, maar de regels zijn nog steeds erg simpel en goed te leren. Zeker als je keer op keer al hebt gespeeld zal deze versie geen probleem voor je zijn. Omdat dit spel zo toegankelijk is en makkelijk op te zetten nemen wij het ook graag mee op reis of naar ouders.

Het scorevel ziet er goed verzorgd uit en alles staat er heel duidelijk op. Het afkruisen van de vakjes geeft veel voldoening, zeker wanneer je een vakje af kunt kruisen dat je echt nodig had. Het enige nadeel aan de vellen vinden wij dat ze niet dubbelzijdig zijn, dit zou een hoop papier (en ook geld) kunnen besparen. Als je een fanatieke speler bent speel je namelijk vrij snel door de scorevellen heen. Gelukkig kan je wel losse scoreblokken kopen. Je kan ook een scorevel plastificeren en deze dus ongelimiteerd gebruiken. Voor veelspelers van Keer op Keer is dit een slimme optie.

Bij roll&writes houden wij altijd graag onze score bij en willen steeds opnieuw spelen om onze highscore te verbeteren. Dit zorgt er samen met de toegankelijkheid voor dat we dit spel vaak van onze Spellenplank zullen pakken. Ook voelt het spelen zelf redelijk makkelijk. Je bent niet steeds aan het rekenen zoals bij Clever wel het geval is, maar het is zeker tactisch genoeg.  Zelfs na het spelen van ontelbare potjes is Keer op Keer 2 nog uitdagend voor ons. Wij kunnen niet wachten op (hopelijk) Keer op Keer 3.

Spelen met 2 spelers

Wij vinden Keer op Keer 2 ideaal met 2 spelers. Je kan een beetje in de gaten houden wat de andere speler doet en je bent niet te lang aan het wachten op elkaar. Een beurt duurt bij meerdere spelers niet perse langer omdat je steeds alleen hoeft te wachten op de startspeler. Met 2 spelers heb je wel ietsje meer interactie omdat je er ook echt op let wat je tegenspeler doet. Je kan diegene dus ook met bepaalde keuzes dwars proberen te zitten. Bij meerdere spelers heb je niet echt een overzicht en kiest de startspeler waarschijnlijk gewoon voor zichzelf en niet om anderen dwars te zitten.

 Plus- en minpunten

+ Simpel en snel
+ Meer opties
+ Duidelijk scorevel

Scorevel is niet herbruikbaar
– Slechts 1 soort scorevel in het basisspel

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door 999games.