Review: Jaws No swimming, beach closed

In Jaws sta je recht tegenover elkaar en probeer je zwemmers op te eten, of juist Jaws te elimineren!

Uitgever

Shuffle Card Games

30
minuten

€12
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

Jaws is een hidden movement spel, wat betekent dat een speler kan bewegen zonder dat andere spelers weten waarheen. Zoals de naam al doet vermoeden gaat Jaws op jacht naar zwemmers en proberen de andere spelers, die op een boot zitten, Jaws te elimineren.

Het speelgebied bestaat uit een aantal zeekaarten die in een soort grid worden neergelegd. Op willekeurige plekken op dit grid worden zwemmers neergelegd waar Jaws op gaat jagen. Jaws heeft de eerste beurt die op zijn afgeschermde spelersbordje mag markeren waar hij heen beweegt. De andere spelers komen alleen te weten in welke kolom of rij Jaws zich bevindt. Hierna is de beurt aan de bootspeler(s) die mogen bewegen en naar beneden mogen schieten. Als Jaws zich daar bevindt verliest hij een hartje en moet hij weer vanaf zijn startpositie beginnen. Aan het einde van elke beurt moet je steeds een zeekaart afleggen waardoor het speelgebied steeds kleiner wordt.

Naast de gewone acties heb je ook nog tokens die je mag inzetten tijdens het spel. Zo kan Jaws bijvoorbeeld een extra veld bewegen of hoeft hij niet te laten zien in welke rij of kolom hij zit voor een beurt. De bootspelers kunnen bijvoorbeeld op een aangesloten veld schieten of een bom neerleggen. Het spel is afgelopen als Jaws alle 3 de zwemmers op heeft gegeten of als Jaws 3 keer geraakt is door de boot!

Beoordeling

Jaws: No swimming, beach closed is een klein kaartspel dat je niet moet verwarren met het grotere bordspel Jaws. Beide spellen hebben hetzelfde thema en bevatten het hidden movement mechanisme, maar het zijn totaal andere spellen. Waar het bordspel Jaws nog een redelijk tactisch spel is waar je wel even mee bezig bent, is dit kleine kaartspel een grappig en snel spelletje voor tussendoor. 

Wij vinden het altijd leuk om wat kleinere spelletjes in onze collectie te hebben die makkelijk mee te nemen zijn. De spelletjes van Shuffle Card Games passen zeker in deze categorie. Ideaal voor op vakantie of wanneer je gewoon een spelletje in je tas mee wilt nemen. Wij hebben Jaws het bordspel wel eens gespeeld en vonden deze verrassend leuk, we waren dan ook erg benieuwd naar dit kaartspel. 

Jaws is een hidden movement spel wat je zowel met 2 spelers als in teams kan spelen. Persoonlijk denken we dat het spel te klein is en te weinig diepgang bied om met meer spelers te spelen. Wij zien het meer als een klein en snel spelletje voor 2 spelers. Het is echt een kat en muis spelletje. Ondanks dat het erg simpel is, zaten we tijdens het spelen soms toch op het puntje van onze stoel. Je wil natuurlijk allebei winnen en dat betekent dat je goede keuzes moet maken. Hoe blijf je als haai ongezien en weg van de boot? Dit bleek nog niet zo makkelijk te zijn. Normaal gesproken houden wij niet zo van directe, negatieve spelers interactie, maar in een simpel spelletje als dit zorgde het voor grappige situaties.

Je moet van dit spel niet veel verwachten. Het is een klein en grappig kaartspelletje, maar zeker geen bijzondere toevoeging aan je collectie. Als je graag wat snellere en makkelijke spelletjes in je collectie wil die je ook met mensen kunt spelen die nooit spelletjes spelen, dan is Jaws waarschijnlijk leuk voor jou! Voor de doorgewinterde bordspelfans zal Jaws waarschijnlijk tegenvallen. Het is grappig voor een paar keer, maar daarna heb je het ook wel gezien. Als je echt van het thema houdt en een Jaws fan bent is deze lijn van spellen heel leuk om te hebben als collector’s item. Naast Jaws zijn er van heel veel retro films, zoals E.T., Back to the Future en Knight rider, spellen in deze lijn. Wij zouden in de categorie van dit thema wel voor het grotere bordspel gaan, maar dat is zoals eerder gezegd wel een heel ander spel en een stuk complexer.

Plus- en minpunten

+ Klein
+ Simpel en grappig 

– Weinig tot geen diepgang
– Slechts leuk voor een paar keer

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Shuffle Card Games.