Review: It’s a Wonderful World

In It's a Wonderful World ga je je rijk het snelste uitbreiden door je productie te ontwikkelen en krachtige kaarten te spelen.

Uitgever

Geronimo Games

30-50
minuten

€30
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

It’s a Wonderful World is een card drafting spel waarin je kaarten mag uitkiezen die je vervolgens kan gaan bouwen. Deze kaarten geven je in latere beurten weer meer productie waardoor je nieuwe kaarten sneller kan bouwen.

Je begint het spel door iedereen 7 kaarten te geven. Je mag steeds 2 kaarten uitkiezen die je wilt bouwen of recyclen. De overgebleven kaarten geef je door aan de persoon naast je. Hier worden weer 2 kaarten uitgekozen totdat iedereen zijn kaarten op zijn. Als het goed is heeft iedereen dan 7 kaarten voor zich liggen. Vervolgens mag je kiezen om deze kaarten te bouwen of te recyclen. Als je ze wilt bouwen leg je ze voor je neer. Voor gerecyclede kaarten krijg je direct de grondstof rechtsboven op de kaart. Grondstoffen kan je op kaarten in aanbouw leggen. Deze mag je daarna nooit meer verplaatsen. Als je een grondstof niet kan leggen komt deze op je empire kaart. Mocht je daar 5 ongebruikte grondstoffen op hebben liggen mag je die omruilen voor een rood blokje. Dit is een joker grondstof. Als je alle vakjes op een kaart gevuld hebt met een grondstof voltooi je dat project en leg je het boven je empire kaart. Voltooide kaarten leveren soms een directe bonus op of extra productie.

Na het bouwen en recyclen gaan spelers de productiefase in. Je gaat het productiebord af en kijkt voor elke grondstof hoeveel productie je hebt en pakt dat aantal blokjes. Deze mag je gelijk gebruiken om projecten te voltooien en zo kan de productie van de volgende grondstof toch opeens hoger zijn. Als je de hoogste productie van een grondstof hebt krijg je een bonusfiche dat punten waard is. Na de productie van het blauwe blokje begin je weer opnieuw met het rapen en kiezen van kaarten. 

Na de 4e ronde is het spel afgelopen en tel je alle punten van de kaarten die boven je empire kaart liggen bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Een tijdje geleden hebben wij kaartspellen opnieuw ontdekt. Van de kleine kaartspellen als Cahoots, tot de wat uitgebreide kaartspellen zoals Splendor. Met veel plezier speelden we verschillende kaartspellen. Toen kwamen we erachter, dat we veel bordspellen in onze collectie hadden, maar weinig kaartspellen. Dit was voor ons het perfecte moment, om een van de meest populaire kaartspellen aan te schaffen, namelijk It’s a Wonderful World.

Op het moment dat we It’s a Wonderful World kochten, wisten we er nog niet erg veel van. We wisten dat het een kaartspel was met het drafting element, maar we hadden onszelf nog niet in de gameplay verdiept. Voor ons was It’s a Wonderful World dus een impulsaankoop die goed, maar ook slecht uit kon pakken. Om het nog gekker te maken hebben we meteen de War or Peace uitbreiding erbij gekocht, omdat we zo gek zijn op campagne spellen. Gelukkig voor ons, pakte deze impulsaankoop goed uit. Wij zijn namelijk erg blij met de toevoeging van It’s a Wonderful World aan onze collectie.

It’s a Wonderful World is een spel dat elementen uit 7 Wonders en Splendor samenvoegt in een simpel, maar super uitdagend spel. Wij spelen Splendor erg graag en vinden It’s a Wonderful World hier erg op lijken. It’s a Wonderful World is een stapje hoger qua uitdaging en moeilijkheid. Net zoals Splendor, leg je It’s a Wonderful World snel op tafel. De set up is kort en zelfs met nieuwe spelers heb je de spelregels zo uitgelegd. Het spel zelf heeft echter erg veel te bieden. Ondanks de simpele regels, bevat het spel een lastige puzzel. It’s a Wonderful World is een kwestie van rekenen en de juiste keuzes maken om zo genoeg productie te krijgen voor de kaarten die je wil spelen. Het is een puzzel die niet snel verveeld en die keer op keer leuk blijft.

It’s a Wonderful World maakt gebruik van het drafting mechanisme waarbij je je hand met kaarten doorgeeft aan de volgende speler. In een spel met 2 spelers werkt dit anders, maar komt het gevoel toch goed terug omdat je telkens je kaarten wisselt met je tegenstander. Als je Sushi Go gespeeld hebt, dan ken je dit mechanisme waarschijnlijk erg goed. Dit zorgt meteen voor directe spelersinteractie die wij zeker kunnen waarderen. Je moet elkaar namelijk goed in de gaten blijven houden en onthouden welke kaarten de ander in zijn handen had. 

Wij vinden It’s a Wonderful World een erg leuk, uitdagend en vermakelijk spel. Het enige wat voor ons nog net iets spannender had gemogen, was het thema en de herspeelbaarheid. Het thema is voor ons namelijk wat afwezig en de herspeelbaarheid van het basisspel valt ook een beetje tegen. Het basisspel bevat namelijk maar een paar verschillende soorten kaarten om te scoren. Wij zijn daarom blij dat we de War or Peace expansion al hebben en kijken er al naar uit om de andere uitbreiding, Corruption & Ascension, toe te voegen aan onze collectie.

Voor fans van kaartspellen zoals 7 Wonders en Splendor, is It’s a Wonderful World een goede keuze. Dit spel is een blijvertje in onze collectie!

Plus- en minpunten

+ Simpel
+ Uitdagende puzzel
+ Leuke spelersinteractie 

– Thema is wat afwezig
– Mist wat herspeelbaarheid / variatie in kaarten