Review: It’s a Wonderful Kingdom

It's a Wonderful Kingdom is een standalone 2 speler spel met meer interactie, nieuwe mechanismen en nieuwe uitdagingen

Uitgever

Geronimo Games

45-60
minuten

€30
prijs

1-2
spelers

Speloverzicht

It’s a Wonderful Kingdom is een standalone 2 speler/solo card drafting spel waarin je kaarten gaat verzamelen en bouwen in je koninkrijk. Door het spelen van kaarten krijg je inkomen en wordt het makkelijker om volgende kaarten te spelen.

Elke speler neemt aan het begin van een ronde 7 kaarten in handen. Daarbij pak je ook een onheilkaart of een andere kaart afhankelijk van de module waar je mee speelt. Aan het begin leg je ook 1 kaart aan beide kanten van het productiebord. Als je aan de beurt bent moet je steeds de kaarten van 1 kant van het bord in je koninkrijk leggen. Hierna leg je gelijk 2 kaarten terug. Je mag zelf kiezen of je die links of rechts legt. Ook heb je 2 val fiches die je in mag zetten om een kaart gesloten te spelen. Dit kan slim zijn om je tegenstander de onheilkaart te laten pakken, deze is namelijk minpunten waard. Maar je kan het natuurlijk ook gebruiken om je tegenstander te misleiden. Na deze fase speelt dit spel eigenlijk hetzelfde als It’s a Wonderful World. Je kan namelijk kaarten recyclen om gelijk de blokjes te krijgen en je kan kiezen om kaarten te bouwen in je koninkrijk. Als je alle grondstoffen van een kaart hebt leg je deze boven je koninkrijkkaart. Deze kaart brengt in de volgende productiefase dan extra grondstoffen op.

In de productiefase krijg je grondstofblokjes afhankelijk van hoeveel kaarten met die grondstof je in je koninkrijk hebt liggen. Deze blokjes mag je gelijk op kaarten in aanbouw leggen. Aan het einde van de productiefase is er ook nog een gevechtsfase mocht je met deze module spelen. Je kan dan militaire fiches inleveren om vijanden te verslaan. Hierna begint er weer een nieuwe ronde.

Als de 4e ronde is afgelopen tel je alle punten van de kaarten in je koninkrijk bij elkaar op. Hier gaan eventueel punten van vijanden af als je deze nog hebt liggen. De speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Wij waren al enige tijd benieuwd naar It’s a Wonderful Kingdom. It’s a Wonderful World beviel ons namelijk erg goed, maar aangezien wij meestal met 2 spelers spelen, leek dit ons het perfecte spel voor onze collectie. It’s a Wonderful Kingdom is een leuk en innovatief spel voor 2 spelers, maar wij zitten niet helemaal op één lijn wat betreft onze beoordeling. We vertellen je er graag meer over!

It’s a Wonderful Kingdom bevat elementen uit zijn grote broer, It’s a Wonderful World, maar maakt er een compleet eigen spel van met nieuwe en innovatieve mechanismen. Dit zorgt ervoor dat It’s a Wonderful Kingdom, sowieso niet voelt als teveel van hetzelfde wanneer je beide spellen in je collectie hebt. 

Er zijn meerdere dingen anders in dit 1/2 speler spel, maar de verandering die je als eerste tegenkomt is de manier waarop je je kaarten verzamelt. In It’s a Wonderful Word komt het bekende drafting mechanisme voor waarbij je een kaart kiest en vervolgens je hand doorgeeft aan de volgende speler. In deze versie ga je ‘bieden’ op de kaarten. Deze manier van draften zorgt voor meer diepgang en strategie, maar je moet elkaar ook goed dwarszitten. Wij zijn het niet eens over welke manier van draften we leuker vinden, onze meningen verschillen hierover.

Wat ook nieuw is in It’s a Wonderful Kingdom, is de modules. Dit is meteen ons favoriete onderdeel! Het spel bevat 3 verschillende modules die het spel allemaal anders maken. De modules hebben namelijk allemaal een eigen twist. Zo draait de ene module voornamelijk om elkaar dwarszitten, heb je een module waarin je een eigen doel moet voltooien om te kunnen winnen en is er een module waarin je hulp kan krijgen van dorpelingen. Onze favoriet is de module waarin je een doel gaat voltooien. Dit zorgt ervoor dat je het spel heel anders speelt dat je gewend bent. Wij vinden dit de leukste, maar ook de meest vernieuwende module van allemaal. 

It’s a Wonderful Kingdom is een super sterke 2 speler variant van een erg geliefd spel. Deze versie doet zeker niet onder voor zijn grote broer en is een mooie toevoeging aan je collectie als je vaak met 2 spelers speelt. De nieuwe manier van spelen biedt meer diepgang en interessante keuzes, maar zorgt er ook voor dat je elkaar actief dwarszit. Niet iedereen zal dit even leuk vinden. Bij ons zijn de meningen hier ook over verdeeld. Toch zouden wij It’s a Wonderful Kingdom aanraden als je al fan was van het basisspel en vaak met 2 spelers speelt. Het is een sterk 2 speler spel met uitdaging, diepgang en genoeg herspeelbaarheid! 

Plus- en minpunten

+ Leuke twist
+ Meer herspeelbaarheid door modules
+ Mooie componenten

– Je moet van negatieve interactie houden

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Geronimo Games.