Review: Istanbul The Dice Game

In deze dobbelvariant van Istanbul bezoek je de bazaar. Gebruik de dobbelstenen slim en verzamel zo de meeste robijnen!

Uitgever

Pegasus Spiele

30
minuten

€25
prijs

2-4
spelers

Speluitleg

Istanbul The Dice Game is de dobbelvariant van het originele spel Istanbul. In dit spel gebruik je dobbelstenen om geld en goederen te verzamelen. Hiermee kun je vervolgens robijnen kopen die je nodig hebt om te winnen.

Je zet het spel op door robijnen op alle velden van het speelbord te leggen. Deze kan je later in het spel kopen. Naast het speelbord leg je 6 moskeetegels open neer, deze vormen de markt. Ook leg je de stapel met bazaarkaarten gedekt naast het bord. Na het klaarleggen krijgt elke speler een kristal, waarna de startspeler begint met het werpen van 5 dobbelstenen.

Met behulp van de juiste combinaties dobbelstenen kan je een aantal acties uitvoeren. Je mag aan het begin maximaal 2 acties per beurt uitvoeren. De acties zijn als volgt:

Goederen kopen

Goederenmarkers gebruik je om dat goed mee te nemen naar volgende rondes. Dobbelstenen ben je na de ronde weer kwijt, maar goederenmarkers mag je mee blijven nemen tot je ze wilt gebruiken. Je koopt ze door 2 dobbelstenen van dezelfde kleur daarvoor af te leggen. Zo kan je 2 blauwe dobbelstenen afleggen voor 1 blauwe goederenmarker. Je mag ook 4 verschillende kleuren dobbelstenen afleggen om 2 goederenmarkers naar keuze te pakken.

Kristallen kopen

Kristallen mag je inleveren om 1 dobbelsteen opnieuw te werpen. Je kan ze kopen door 2 dobbelstenen van een verschillende kleur af te leggen.

Kratten kopen

Een krat geldt als jokergoed. Je mag deze gebruiken voor elk ander goed. Je kan een krat kopen door 3 verschillende kleuren dobbelstenen af te leggen.

Lira verdienen

Je kan met de dobbelstenen ook lira verdienen. Als je dit dobbelt mag je al je dobbelstenen waar lira op staat afleggen om zoveel lira te pakken. Lira kun je gebruiken om robijnen van te kopen.

Bazaarkaarten spelen

Dobbel je een of meerdere bazaarkaarten? Dan mag je bij het afleggen van die dobbelstenen zoveel bazaarkaarten pakken, je mag er echter altijd maar 1 gebruiken. Hier staan bonussen op die je dan gelijk mag gebruiken. Een voorbeeld van zo een bonus is dat je 4 lira mag pakken.

Moskeetegels

Om verder te komen in het spel en inkomen te krijgen zal je moskeetegels nodig gaan hebben. Deze tegels geven je permanente bonussen. Om een moskeetegel te kopen leg je 3 dobbelstenen van de afgebeelde kleur af. Een voorbeeld van een moskeetegel is dat je voortaan 1 extra dobbelsteen mag werpen. 

Robijnen kopen

Robijnen heb je nodig om het spel te winnen. Deze zijn dus heel waardevol. Je kan ze op verschillende manieren kopen. Op het speelbord staat aangegeven hoeveel je van wat nodig hebt. Bij het aanschaffen van robijnen wordt het steeds duurder om de volgende robijnen te kopen.

Dit zijn natuurlijk een hoop acties om uit je hoofd te onthouden. Gelukkig zit er een hele handige player aid bij het spel waar alles duidelijk op staat. Het spel is afgelopen als een van de spelers 6 robijnen heeft. Diegene wint dan het spel!

Beoordeling

Wij zijn gek op dobbelspellen. Het leuke aan dobbelspellen is dat deze spellen vaak een stuk sneller op te zetten zijn dan de bordspellen in onze collectie, maar toch ontzettend veel uitdaging en diepgang bieden! Rajas of the Ganges: The Dice Charmers is een van onze favoriete dobbelspellen. Na onze eerste potjes van Istanbul The Dice Game kregen we hetzelfde enthousiasme als bij Rajas. Dat is goed nieuws dus!

Istanbul The Dice Game is een snel en makkelijk te leren spel. Een potje duurt niet erg lang en we hebben na het leren van de spelregels dan ook meteen een paar potjes achter elkaar gespeeld. Vanaf het begin waren wij erg enthousiast over het spel. Het is een snel dobbelspel, maar toch krijg je het gevoel van een wat uitgebreider bordspel. Istanbul The Dice Game is zeker een leuke, kleinere versie van het bordspel. Deze versie pak je er op ieder moment van de dag gemakkelijk bij. Heb je weinig tijd voor een spelletje of ben je op zoek naar een snel spelletje voor tussendoor? Dan is Istanbul The Dice Game perfect. 

Wij hebben het spel inmiddels al erg vaak gespeeld. Het spel duurt niet lang en is makkelijk op te zetten en daarom komt het vaak op tafel. We zijn bij Istanbul The Dice Game wel sneller gaan twijfelen aan de herspeelbaarheid dan bij andere spellen. Er zitten veel verschillende soorten bazaarkaarten en moskeetegels in het spel die ervoor zorgen dat je ieder spelletje weer andere bonussen kunt krijgen. Toch voelde voor ons na een tijdje ieder potje hetzelfde. Het komt vaker voor dat snellere en kleinere spelletjes vaak op hetzelfde neerkomen, maar bij Istanbul viel het ons erg op. We vinden Istanbul The Dice Game nog steeds een erg leuk spel, maar omdat voor ons inmiddels veel potjes hetzelfde voelen zullen we het niet meerdere keren op een avond spelen. We kunnen ons voorstellen dat je als veelspeler snel uitgekeken bent op het spel, maar als je Istanbul The Dice Game af en toe speelt dan blijft hij ook op de lange termijn erg leuk!

Over het algemeen vinden wij Istanbul The Dice Game zeker een geslaagd dobbelspel. Het is logisch dat een kleiner dobbelspel niet dezelfde diepgang en herspeelbaarheid biedt als een uitgebreid bordspel, maar deze versie doet zeker zijn best! Als je op zoek bent naar leuk en snel dobbelspel dan kunnen we Istanbul The Dice Game zeker aanraden. 

Spelen met 2 spelers

Istanbul The Dice Game speelt prima met 2 spelers. Het speelbord heeft aparte vakjes voor een variant met 2 of meer dan 3 spelers. Het is fijn dat het spel hierop aangepast is. Hierdoor speelt het spel met ieder spelersaantal soepel. Wij vonden het erg leuk om dit dobbelspel met 2 spelers te spelen. Het duurt niet lang, je bent snel weer aan de beurt en als je verloren hebt kun je meteen verder gaan met je revanche! 

 Plus- en minpunten

+ Simpel en snel
+ Tactisch dobbelspel

Lage herspeelbaarheid

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Pegasus Spiele.