Review: The Isle of Cats

The Isle of Cats dreigt vernietigd te worden door Vesh Darkhand. Het is jouw taak om zoveel mogelijk katten te redden van dit magische eiland!

Uitgever

The City of Games

70
minuten

€60
prijs

1-4
spelers

Speluitleg

In Isle of Cats vaar je met je schip naar een geweldig eiland. Al langere tijd gaan er geruchten rond over een eiland vol met prachtige katten. De geruchten zijn waar! Helaas is het eiland in gevaar. Het leger van Vesh Darkhand is onderweg om het eiland te vernietigen. Gelukkig ben jij op tijd aangekomen bij het eiland en kun je proberen om zoveel mogelijk katten te redden! 

Het doel van The Isle of Cats is om zoveel mogelijk katten te redden en te verzamelen op je schip. Daarnaast verzamel je ook zoveel mogelijk waardevolle schatten. De katten en schatten leveren je aan het einde van het spel op diverse manieren punten op.

The Isle of Cats kost even wat tijd om op te zetten. Iedere speler krijgt een eigen spelersbord in de vorm van een schip inclusief een mandje om katten in te vervoeren. In het midden van de tafel plaats je het eiland. Hierop staat het rondespoor en hou je de beurtvolgorde bij. Aan de linker- en rechterkant van het eiland plaats je de voorraad van katten. Deze trek je willekeurig uit de zak. Per speler plaats je 2 katten zowel links als rechts. In een spel voor 2 spelers liggen er dus aan beide kanten 4 katten. Het verschil tussen de linker- en rechterkant is de prijs. Katten die links liggen kosten 3 vis, katten die rechts liggen kosten 5 vis. Verder plaats je de gewone schatten, de speciale Oshax katten, de kat meeples, de vis tokens, de kaarten en natuurlijk de grote zak met katten op tafel. 

The Isle of Cats wordt in 5 rondes gespeeld. Deze 5 rondes zijn onderverdeeld in 5 fases. 

Fase 1: Vissen

In de eerste fase van het spel gaan alle spelers vissen. Om genoeg katten te kunnen lokken heb je namelijk veel vis nodig!  Tijdens deze fase krijgen alle spelers 20 vissen. 

Fase 2: Ontdekken

De ontdekkingsfase is opgedeeld in 2 delen: het kiezen van ontdekkingskaarten en betalen voor de kaarten die je besluit te houden.

In deze fase ga je kaarten trekken van de trekstapel. Iedere speler krijgt 7 kaarten. Van deze 7 kaarten kiest iedere speler er 2 om te houden. Vervolgens geeft iedereen de 5 overgebleven kaarten met de klok mee door aan de volgende speler. Dit herhaal je totdat alle kaarten op zijn. 

Er zijn verschillende soorten kaarten. Je kunt de kaarten onderscheiden door de verschillende kleuren. 

Goud: Met de gouden kaarten kun je zowel gewone als zeldzamen schatten verzamelen. 
Blauw: De blauwe kaarten zijn lessen. De lessen kunnen persoonlijk en publiek zijn. Persoonlijke lessen hou je geheim, publieke lessen komen open op tafel te liggen. De lessen leveren je aan het einde van het spel punten op. Een voorbeeld van een persoonlijke les is bijvoorbeeld het hebben van 5 groene katten op je schip.
Groen: Groene kaarten bepalen de beurtvolgorde door middel van de laarsjes en geven je extra mandjes om katten in te vervoeren. Voor iedere kat die je op je schip wil plaatsen heb je een mandje nodig. 
Paars: Deze kaarten kun je op ieder moment spelen en geven je verschillende bonussen. Zo kun je bijvoorbeeld meteen 5 visjes krijgen door een paarse kaart te spelen. Handig om te hebben, want om katten op je schip te kunnen plaatsen heb je visjes nodig! 

Uit alle kaarten die je in je hand hebt mag je kiezen welke je wil houden. Linksboven staat de prijs van de kaarten. Deze moet je in visjes betalen. 

Fase 3: Lessen voorlezen

Tijdens deze 3e fase bekijk je alle kaarten die je in je hand hebt en speel je de leskaarten. Alle persoonlijke lessen leg je voor je neer, de publieke lessen lees je voor en leg je vervolgens midden op tafel neer zodat alle spelers ze kunnen zien. Als je voor een publieke les een kleur moet kiezen dan doe je dat en plaats je een kat van die kleur op de kaart. 

Fase 4: Katten redden

Aan het begin van deze fase spelen alle spellers hun groene kaarten. Dit zijn de reddingskaarten. Deze kaarten bepalen wie er als eerste katten mag gaan redden en ook hoeveel katten iedereen mag redden. De voetjes geven aan wie er eerst mag en de hoeveelheid mandjes die op je groene kaarten staan laten zien hoeveel katten je mag redden. Tijdens deze fase kun je dus katten gaan redden. Als je een kat wil redden dan moet je 3 of 5 vissen betalen en heb je een mandje nodig. Als je de vissen en het mandje kunt betalen dan mag je een kat pakken en deze op je spelersbord plaatsen. De eerste kat mag je plaatsen zoals je wil. De volgende katten plaats je altijd aangrenzend aan een andere kat. Als je een kat plaatst over de scroll van dezelfde kleur dan mag je meteen een schat pakken en deze ook op je spelersbord plaatsen. Bij het plaatsen van de katten op je spelersbord moet je proberen om je boot zo goed mogelijk te vullen, zoveel mogelijk katten van dezelfde kleur bij elkaar te plaatsen en om zo min mogelijk ratten zichtbaar op je boot te hebben. 

Fase 5: Zeldzame vondsten

Als iedereen klaar is met het redden van katten dan begint de laatste fase. Tijdens de 5e fase mag je de gouden en de bruine kaarten gaan spelen. Deze kaarten leveren je schatten of speciale Oshax katten op. De schatten plaats je zoals gebruikelijk op je boot. De Oshax katten zijn joker katten. Op het moment dat je een Oshax op je boot plaatst mag je de kleur kiezen. Je geeft de kleur van de Oshax aan door er een kat in een kleur naar keuze op te plaatsen. 

Aan het einde van iedere dag verwijder je alle katten die niet gered zijn van tafel en plaats je 8 nieuwe katten naast het eiland. Vervolgens krijgt iedere speler weer nieuwe kaarten en doorloop je alles fases opnieuw! Dit doe je 5 keer. Na de 5e ronde is het tijd om de punten te tellen. Je krijgt aan het einde van het spel een strafpunt voor elke rat op je boot en 5 strafpunten voor elke kamer die niet volledig gevuld is. Punten verdienen doe je met de katten families op je boot! Daarnaast krijg je ook nog punten voor zeldzame kaarten en de lessen. De speler met de meeste punten is de winnaar van The Isle of Cats. 

Beoordeling

Wij zijn gek op tegellegspellen zoals Patchwork, MyCity en Calico. Die laatste verklapt misschien ook al wel dat we gek zijn van het thema katten. The Isle of Cats is daarom perfect voor ons! Nadat wij MyCity uitgespeeld hadden gingen we op zoek naar een nieuw soortgelijk spel met genoeg uitdaging. We hebben toen besloten om The Isle of Cats aan te schaffen. Tot op de dag van vandaag hebben we hier zeker geen spijt van!

The Isle of Cats is een leuk en erg veelzijdig spel. Het spel zit in een grote doos en biedt gelukkig ook genoeg opties en herspeelbaarheid! Je kunt het spel op 2 manieren spelen, op de gewone manier en volgens de familie modus. Onze meningen zijn verdeeld over wat de leukste versie is. De gewone versie is uitgebreider door het gebruik van de leskaarten. De familie versie speelt sneller en is een stuk simpeler. De ene keer hebben wij meer zin in een uitgebreid spel en de andere keer willen we gewoon snel een leuk puzzelspel spelen. In het laatste geval bevalt de familie modus ons beter. Over het algemeen vinden we het erg leuk dat je de keuze hebt tussen deze 2 versies. Dit laat zien dat The Isle of Cats erg veelzijdig is. Tijdens een spelletjesavond met je doorgewinterde bordspelvrienden kun je namelijk de uitgebreide versie spelen, maar speel je The Isle of Cats samen met je ouders of onervaren bordspelvrienden? Dan kun je ook lekker simpel en snel de familie versie spelen. Om deze reden komt The Isle of Cats bij ons vaak op tafel 

De herspeelbaarheid is niet alleen hoog omdat je verschillende varianten van het spel hebt, het spel komt ook met een behoorlijke stapel leskaarten. Ieder spel heb je waarschijnlijk weer nieuwe leskaarten om uit te kiezen. Dit zorgt ervoor dat geen enkel potje van The Isle of Cats hetzelfde voelt. Met het oog op de nieuwe uitbreidingen die binnenkort weer uitkomen kunnen we alleen maar voorspellen dat de herspeelbaarheid van dit spel gigantisch gaat zijn!

Tijdens het spelen van The Isle of Cats heb je wellicht niet veel directe interactie, maar er is zeker genoeg interactie aanwezig. Het is elke ronde weer een strijd wie er als eerste aan de beurt is, vervolgens pak je katten voor elkaars neus weg en kun je nog strijden om gedeelde, publieke lessen. The Isle of Cats voelt dus zeker niet als een solo spel, maar juist als een gezellig spel om samen met vrienden te spelen! 

Wat ons betreft is The Isle of Cats perfect als je van puzzel en tegellegspellen houdt en op zoek bent naar een spel met veel mogelijkheden. The Isle of Cats wil je ongetwijfeld in je collectie vanwege het leuke thema, maar het spel zelf is zeker ook een waardige toevoeging aan iedere spellenplank! 

Spelen met 2 spelers

Isle of Cats is geschikt voor 1 tot 4 spelers. Wij vonden het spel met 2 spelers erg leuk. Zowel de normale als de familie versie speelt soepel met 2 spelers. Er zijn eigenlijk geen speciale regels. Je bent snel weer aan de beurt en hoeft nooit lang op je tegenstander te wachten. Extra veel speelplezier dus! Wij vinden het altijd fijn dat je in dit soort spellen ook nog goed vooruit kunt plannen, met 2 spelers gaat dat ook nog eens een stuk makkelijker. We zouden The Isle of Cats zeker aanraden om te spelen met 2 spelers.

 Plus- en minpunten

+ Leuk thema en mooi artwork
+ Extra familie modus

+ Uitdagend puzzelspel 

Geen inlay in de doos