Review: Imperium Legends

In Imperium Legends ga je met behulp van deckbuilding een beschaving ontwikkelen van barbaren naar een bloeiend rijk!

Uitgever

Osprey Games

120
minuten

€36
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Imperium Legends is een deck-building kaartspel waarbij je een beschaving uit de oudheid gaat ontwikkelen naar een bloeiend rijk. Dit doe je door je rijk uit te breiden, handel te drijven en wetenschappelijk onderzoek te doen.

Je kan in Imperium Legends kiezen uit 8 beschavingen. Elke beschaving heeft andere kaarten en daarmee een andere tactiek om te winnen. De gameplay is in grote lijnen voor iedereen hetzelfde. Elke beschaving heeft een startdeck waar je 5 kaarten van raapt. Elke beurt heb je 3 acties die je mag doen. Een kaart spelen kost vaak een actie, maar kan je grondstoffen of nieuwe kaarten opleveren. Na een beurt mag je kaarten afleggen en je hand weer aanvullen tot 5 kaarten. Als je trekstapel leeg is schud je alle kaarten op de aflegstapel samen met een nation kaart om een nieuwe trekstapel te vormen. Als je stapel met nation kaarten leeg is, evolueert je beschaving van een barbaarse staat naar een rijk. Als je een rijk bent kan je nieuwe kaarten spelen, maar kan je barbaarse kaarten niet meer spelen. Hierna kan je elke keer als je de aflegstapel schudt een ontwikkelkaart kopen en er doorheen schudden.

Het spel is afgelopen als je ontwikkelstapel leeg is, de roemstapel (krachtige kaarten) leeg is of als er teveel unrest is en de unreststapel leeg is. Spelers tellen dan alle punten van de kaarten die ze hebben bij elkaar op en degene met de meeste punten wint het spel.

Beoordeling

Imperium Legends (of Classics) is een spel dat deckbuilding schreeuwt. Wij zijn groot fan van deckbuilding, het is zelfs een van onze favoriete mechanismen, dit spel mocht dus zeker niet in onze collectie ontbreken. Imperium Legends mag zichzelf terecht een deckbuilder noemen, want het deckbuilding mechanisme is enorm sterk in dit spel.

Wanneer je een van de Imperium Legends of Classic spellen gaat spelen, zul je eerst even door de zure appel heen moeten bijten. De spelregels zijn namelijk erg lastig omschreven in het boekje. Om het spel te leren hebben wij een video gekeken. Het is logisch dat het leren van Imperium Legends wat moeilijker is, het is namelijk ook een redelijk zwaar en complex spel (het krijgt een 3.72 op BGG). Toch zijn de spelregels van Imperium Legends moeilijker omschreven dan nodig. Wij waren na ons eerste potje redelijk overweldigd, de kaarten liggen namelijk overal op tafel verspreid en je moet veel dingen onthouden. Na een paar keer spelen kregen we het spel al veel beter onder de knie en inmiddels vinden we het helemaal niet zo complex als we dachten. De acties die je uit kunt voeren zijn namelijk redelijk simpel. Het duurt alleen even voordat je de flow van het spel doorkrijgt. 

Als je van deckbuilders houdt en niet bang bent voor wat meer complexiteit, dan kunnen we je zeker aanraden om eens naar Imperium Legends of Classics te kijken. Wij waren inmiddels wel toe aan een deckbuilder met iets meer uitdaging. Je moet goed nadenken over de kaarten die je toevoegt aan je deck, potentiële combinaties die je kunt maken en de hoeveelheid punten die je kunt scoren. Imperium Legends is daarom zeker een hersenkraker. Dit is geen spelletje wat je even snel speelt. Een potje duurt gemiddeld 1,5 uur en tijdens die 1,5 uur zal je ook goed moeten focussen als je de overwinning binnen wil slepen! 

Het spel bevat 8 verschillende beschavingen die allemaal op een andere manier spelen. Je hebt makkelijkere beschavingen en moeilijkere beschavingen. Op deze manier biedt het spel veel herspeelbaarheid en variatie. Binnen de verschillende beschavingen heb je ook nog de optie om je beschavingskaart op de A of B kant te leggen. De B kant is voor beginners en de A kant is voor gevorderden spelers. Je kunt dus rustig aan beginnen en het spel steeds iets uitdagender maken. Wij vinden dit een groot pluspunt! Daarnaast zijn de verschillende beschavingen allemaal erg anders en is het ontzettend leuk om te ontdekken hoe ze allemaal spelen. Voor ons is dit echt een spel wat we telkens opnieuw willen spelen omdat we weer nieuwe tactieken willen ontdekken. 

Wij zouden Imperium Legends vanwege de speeltijd alleen aanraden wanneer je met 2 spelers speelt. De wachttijd tussen beurten is namelijk best lang. Natuurlijk kun je alvast nadenken over je eigen beurt, maar vaak zit je ook gewoon te wachten terwijl je tegenstander bezig is met een heleboel acties. 

Als laatste willen we het nog hebben over het berekenen van de eindscore. Doordat je veel verschillende kaarten hebt in verschillende locaties, die allemaal op een andere manier scoren, is het berekenen van de eindscore erg chaotisch. De eerste keer dat we dit deden hadden we geen idee of er een handige manier was. Die blijkt erg gelukkig wel te zijn! Met de webapp kun je alle kaarten invoeren waarna je score automatisch berekend wordt. Maar zelfs met deze app ben je nog wel even bezig.

Imperium Legends zouden we aanraden aan iedereen die van deckbuilders houdt en niet terugdeinst voor de complexiteit van het spel. De deckbuilding in Imperium Legends is erg sterk en ontzettend leuk. Daarnaast zit de doos bomvol content en nieuwe manieren en tactieken om mee te spelen. Met Imperium Legends kun je zeker weer een tijdje vooruit! 

Plus- en minpunten

+ Sterke deckbuilder 
+ Hoge herspeelbaarheid 
+ Mooi artwork 

– Spelregels zijn omslachtig omschreven
– Eindscore berekenen is onoverzichtelijk 
– Speeltijd is aan de lange kant