Review: Hues and Cues

Hues and Cues is een kleurrijk partyspel waarin je door middel van hints zo dicht mogelijk bij de goede kleur probeert te komen!

Uitgever

The OP

30
minuten

€25
prijs

3-10
spelers

Speloverzicht

Hues and Cues is een kleurrijk partyspel waarin je kleuren gaat raden door middel van hints.

De actieve speler krijgt een kaart waarop 4 kleuren staan. Deze kleuren zijn allemaal terug te vinden op het speelbord. Je mag er hier 1 uit kiezen en een zo goed mogelijk hint geven die bij die kleur past. Alle andere spelers mogen daarop hun pion op een kleur plaatsen waarbij zij denken dat het woord hoort. Als de actieve speler niet tevreden is mag hij nog een woord noemen waarop spelers nog een pion weg mogen zetten. Hierna zet je het hekje op het speelbord zodat de kleur die geraden moest worden in het midden staat. Hoe dichterbij je bij het goede vakje staat hoe meer punten je krijgt. De actieve speler krijgt ook punten als iemand binnen het hekje geraden heeft.

Een voorbeeld van een woord zou kunnen zijn ‘zon’. Maar als spelers te oranje raden zou je het woord ‘banaan’ bijvoorbeeld nog kunen noemen! 

Zo gaat het spel verder totdat iedereen 2 keer actieve speler is geweest. De speler met de meeste punten wint dan het spel.

Beoordeling

Hues and Cues is een super origineel party spel. Het heeft wat weg van Codenames en Dixit, maar speelt toch weer totaal anders. Dit originele party spel is dankzij het feit dat je het met maar liefst 10 mensen kan spelen, uitermate geschikt voor grote groepen!

Hoe leuk Hues and Cues is, hangt in onze ogen grotendeels af van de groep waarmee je speelt. Het is namelijk een party spel en zeker geen serieus spel. Het spel heeft erg makkelijke spelregels, maar het spelen zelf is nog best moeilijk. In het begin voelt het praktisch onmogelijk om een hint te geven waarmee je tegenstanders meteen de juiste kleur gaan raden. Mensen die heel slecht zijn in het raden van de kleuren of het geven van hints of die de humor niet inzien van dit spel, zullen Hues and Cues niet leuk vinden. Speel je echter met een groepje dat zichzelf en het spel niet te serieus neemt? Dan is Hues and Cues een gezellig en grappig party spel! 

In het begin dachten wij dat het praktisch onmogelijk zou zijn om dit spel te spelen. De kleuren op het bord lijken namelijk erg veel op elkaar. Toch komen in de praktijk, mensen vaak dichtbij in de buurt van de kleur die je bedoelt. Dankzij de manier van scoren hoeven mensen het ook niet precies te raden. Dit maakt het gelukkig een stuk makkelijker. Wat het wel moeilijker maakt, is gezichtsbedrog. De kaarten die je gebruikt om een kleur te kiezen, zijn namelijk zwart. De kleur op die kaarten, lijkt vaak anders dan de kleur op het bord. Hierdoor werden soms hints gegeven die helemaal niet bleken te kloppen bij de echte kleur op het bord. Dat is in onze ogen erg jammer. Het is namelijk al moeilijk genoeg om goede hints te geven.

Hues and Cues is precies wat een gemiddeld party spel is. Het is grappig, je kunt er zeker mee lachen, maar je moet het niet te vaak spelen. Sommige spellen als Dixit en Stella willen wij altijd wel spelen met vrienden, Hues and Cues is geen spel waar we altijd zin in zullen hebben. We zijn benieuwd of dit spel op lange termijn leuk blijft. Toch zullen wij Hues and Cues niet snel uit onze collectie halen. Het is namelijk ideaal dat je dit spel met grotere groepen kunt spelen! Er zijn niet veel spellen die in zulke situaties nog leuk zijn. Omdat Hues and Cues erg simpel is en niet te lang duurt, is het hiervoor perfect.

Ben je op zoek naar een grappig, origineel en snel party spel dat je ook met grotere groepen kan spelen? Dan is Hues and Cues een hele goede keuze! 

Plus- en minpunten

+ Origineel
+ Geschikt voor grote groepen
+ Makkelijke regels
+ Snel te spelen

– Kleuren komen anders over op de kaarten
– Kwaliteit van de doos, de kaarten en het speelbord laat te wensen over

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door The OP