Uitgever
Happy Meeple Games
45-90
minuten
€40
prijs
1-4
spelers

Speluitleg
Is de lente niet de perfecte tijd van het jaar om een nieuwe hobby te leren? Voor de bijen in de bossen van Sweetwater Grove wel. De bijen hebben namelijk de kunst van economie ontdekt! De bijenkoningin wil namelijk honing gaan verkopen op de bosmarkt. In Honey Buzz ga jij de bijenkoningin helpen als haar accountant! Als haar accountant mag je je eigen bijenkorf en workers beheren. Door je workers erop uit te sturen kun je je bijenkorf uitbreiden. Hoe groter je bijenkorf, hoe meer honing je uiteindelijk zult kunnen verzamelen. Deze honing kun je op de markt verkopen en je kunt bestellingen van de hongerige beren, vossen en muizen voltooien! Word jij de favoriete accountant van de bijenkoningin? Bewijs dat je het in je hebt door zoveel mogelijk geld te verdienen en de Queen’s contests te behalen!
Wanneer je aan de beurt bent kun je kiezen uit 2 acties: Een tegel pakken of je workers terugroepen.
Een tegel pakken
Als je een tegel pakt doorloop je 3 stappen. Je plaats een of meerdere workers bij de tegel die je wil pakken. Als er nog geen andere workers bij de tegel liggen is 1 worker voldoende. Liggen er al meerdere workers? Dan moet je altijd 1 extra worker plaatsen om de tegel te mogen pakken.
Je bijenkorf uitbreiden: zodra je een tegel hebt gepakt kun je deze toevoegen aan je bijenkorf. Hiermee maak je je bijenkorf groter. De tegel moet altijd grenzen aan een andere tegel in je bijenkorf.
Voer je bijenkorf acties uit: als je met het plaatsen van je tegel een lege ruimte ontstaat tussen verschillende tegels dan heb je een lege cel gemaakt! Je maakt deze lege cellen voor de 4 verschillende soorten honing. Wanneer je een lege cel maakt activeer je alle acties die op de tegels staan die rond deze lege cel liggen. Je mag zelf kiezen in welke volgorde je deze acties uitvoert. Je bent echter wel verplicht om ze allemaal uit te voeren. Er zijn 6 verschillende soorten tegels met 6 verschillende soorten acties. We zullen deze acties later bespreken.
Je workers terugroepen
Als je geen of niet genoeg workers meer hebt kun je ervoor kiezen om je workers terug te roepen. Je mag dan geen nieuwe tegel pakken. In plaats daarvan krijg je al je workers terug en mag je op zoek naar nectar. Je mag met jouw bij (forage token) gratis 1 stapje zetten op het bord vol nectar. Je krijgt echter geen nectar als je deze actie uit mag voeren tijdens het terugroepen van je workers.


Zoals eerder beschreven zijn er 6 verschillende tegels met 6 verschillende acties: forage, produce, market, new bee, decree en accounting. In het kort kun je op zoek naar voedsel, honing produceren, honing verkopen op de markt, nieuwe bijen aannemen, 5 muntjes verzamelen of een actie naar keuze uitvoeren met de joker tegel (decree). We leggen alle acties hieronder ook nog wat uitgebreider uit:
Forage: Verplaats je bij (forage token) 1 stapje in het veld met nectar. Kom je op een nectar waar je de bijbehorende cel al in je bijenkorf hebt? Dan mag je deze nectar pakken en in je bijenkorf plaatsen. Kun je de nectar niet plaatsen? Dan krijg je een stuifmeel.
Produce: Plaats je waaier token op een locatie naar keuze in je bijenkorf. Alle nectar die grenst aan deze locatie produceert nu honing. Je mag nu ook honing in je bijenkorf plaatsen.
Market: Ga naar de markt om 1 transactie uit te voeren: verkoop honing of stuifmeel of voltooi een van de bestellingen.
New bee: Pak 1 van de bijen uit de voorraad en plaats deze op het speelbord op de daarvoor bedoelde locatie bovenaan het speelbord. In het spel wordt dit ook wel de kinderkamer genoemd. De perfecte plek voor jouw jonge, nieuwe bijen!
Decree: De decree tegel is eigenlijk een joker tegel. Je mag een actie naar keuze uitvoeren.
Accounting: Wanneer je de actie accounting uit mag voeren mag je 5 munten uit de voorraad pakken.
Verder is er nog 1 ding belangrijk in het spel: de wedstrijden van de bijenkoningin! Ieder spel komen er 3 contest cards op het speelbord te liggen. Dit zijn doelen die je tijdens of aan het einde van het spel moet behalen om punten te scoren. Zo kun je bijvoorbeeld punten scoren door als eerste 10 workers in gebruik te hebben of door aan het einde van het spel de meeste bestellingen voltooid te hebben. Deze contests leveren je 20 punten op. Ze zijn dus zeker de moeite waard.
Het spel is afgelopen als 2 van de 3 stapels met bestellingen op zijn of als er een bepaald aantal keer honing verkocht is op de markt. Het verschilt dus heel erg per spel hoeveel keer je aan de beurt bent. Je hebt het niet altijd door wanneer het spel gaat eindigen. Als jouw tegenstander in zijn beurt toevallig 2 bestellingen kan voltooien kan het zomaar zijn dat jij niet meer aan de beurt komt om de acties die je aan het plannen was uit te voeren.
Dit lijkt wellicht veel om allemaal te onthouden. We geven toe, dat is het ook! Er zitten ook redelijk veel spelregels in het spel. We kunnen ze daarom ook zeker niet allemaal hier bespreken. Gelukkig zit er een erg handige player aid bij het spel! Op deze player aid staan de verschillende patronen die je kunt aanleggen om zo een lege cel te creëren. Zoals we eerder al aangaven kun je namelijk een lege cel maken voor 4 verschillende soorten honing. Deze cellen maak je door je tegels op een andere manier te plaatsen. Dit en alle acties die je uit kunt voeren staan overzichtelijk weergegeven op je player aid. Je hebt dus praktisch voor alles een spiekbriefje bij de hand!


Beoordeling
Honey Buzz heeft een welverdiend plekje op onze spellenplank gekregen. Wij zijn fan van dit spel. Wat ons betreft is de ‘buzz’ over Honey Buzz helemaal terecht. Honey Buzz is een prachtig spel, zowel de doos als de componenten zijn erg mooi. Maar vergis je niet! Honey Buzz is niet alleen een leuk spel omdat het er zo leuk uitziet. Het is ook een erg leuk spel om te spelen. Je zou kunnen denken dat alle ‘buzz’ ontstaan is vanwege de looks, maar dat zou Honey Buzz geen eer aandoen! Dit spel verdient het oprecht om zo goed gewaardeerd te worden.
Het spel biedt een zoet en schattig uitziend thema, maar ook een hoge mate van strategie en tactiek. Wij hebben het spel al vaak gespeeld en onze scores zijn nog steeds niet erg hoog. We kunnen met zekerheid zeggen dat Honey Buzz geen makkelijk spelletje is. Omdat je zoveel verschillende keuzes kunt maken en je ieder spel weer nieuwe doelen en bestellingen hebt is ieder spel anders. Je doorloopt ieder spel een andere route naar de winst. Wij denken dat de herspeelbaarheid van Honey Buzz daarom redelijk hoog ligt. Zelf hebben wij ook de mini uitbreiding Honey Pot aangeschaft, maar wij hebben nog geen behoefte gehad om deze toe te voegen aan het spel. We hebben overigens wel gehoord dat deze zorgt voor meer interactie tussen de spelers. Wij zijn erg fan van interactie in spellen, dus we zijn zeer benieuwd naar deze uitbreiding!
Ondanks dat we hierboven zeggen dat het zeker geen makkelijk spel is, zouden we ook zeker niet zeggen dat het erg moeilijk is. Hiermee willen we zeggen dat je dit spel ook prima met nieuwe spelers kunt spelen. Ze moeten dan wel gemotiveerd zijn om eerst even goed naar de spelregels te luisteren. Maar, als je de spelregels eenmaal een keer gehoord hebt kun je de handige player aid gebruiken als een geheugensteuntje. Het is daarom zeker niet onmogelijk om Honey Buzz te introduceren bij nieuwe spelers. En zeg nou zelf, met zo’n mooi spel kun je zeker voor de dag komen bij je vrienden en/of familie!
Honey Buzz combineert daarnaast verschillende van onze favoriete spelmechanismen zoals worker placement, tegels leggen en het maken van een abstracte puzzel. Wij vinden het altijd leuk om te zien dat een spel zulke combinaties maakt. Dit zorgt ervoor dat Honey Buzz weer een verfrissende toevoeging is aan onze collectie.
De enige reden waarom wij Honey Buzz niet op tafel zouden leggen is de tijd die het kost om het op te zetten. Er zit helaas geen insert in de doos. Alles zit in losse ziplock zakjes. Een insert zou hiervoor zeker een perfect uitkomst zijn. Maar als we dit weglaten dan is Honey Buzz op het moment zeker 1 van onze favorieten spellen. Twijfel je of heb je interesse gekregen in het spel omdat het er zo leuk uitziet? Wij zouden zeggen: voeg hem gewoon toe aan je collectie! Je gaat er geen spijt van krijgen.


Spelen met 2 spelers
Honey Buzz is ook met 2 spelers erg leuk om te spelen. Het speelbord heeft speciale aanpassingen voor een spel met 2 spelers. Dit soort details waarderen wij heel erg in spellen. Het is altijd fijn dat je kunt merken dat er nagedacht is over het spelen met verschillende spelersaantallen. Wat ons betreft is dat bij Honey Buzz prima gedaan. Er zit in het basisspel weinig tot geen interactie met andere spelers dus we zijn wel erg benieuwd of wij Honey Buzz met meer spelers leuk vinden. Maar, omdat de Honey Pot uitbreiding extra interactie biedt zou dit zeker de oplossing kunnen zijn bij een spel met meer spelers.
Plus- en minpunten
+ Prachtige art en componenten
+ Veel tactiek en strategie
+ Er zijn relatief goedkope mini uitbreidingen beschikbaar
– Het kost veel tijd om het spel op te zetten
– Soms heb je niet door dat het spel al voorbij is