Review: Homebrewers

In Homebrewers doe je mee aan een competitie om met de gekste ingrediënten die er zijn het beste bier te brouwen!

Uitgever

Greater Than Games

45-60
minuten

€40
prijs

2-5
spelers

Speloverzicht

In Homebrewers ga je acties ondernemen door dobbelstenen te rollen. Met deze acties probeer je met de gekste ingrediënten de beste bieren te brouwen!

Je begint elke ronde met het rollen van 3 dobbelstenen. Op deze dobbelstenen staan een aantal acties die je kan doen. Zo kan je ingrediënten pakken, graan op je biervat leggen, je biervat schoonmaken en natuurlijk bier brouwen. Als je niet de acties krijgt die je wilt mag je nog ruilen met andere spelers, mits die dat natuurlijk ook willen. Na het kiezen van je acties mag je ze uit gaan voeren. Dit kan iedereen tegelijkertijd doen. Het spel draait vooral om de hoofdactie, bier brouwen. Om bier te brouwen moet je in dat vat minimaal 1 graan hebben liggen. Ook moet er minimaal 1 schone plek zijn in je vat. Als je bier brouwt wordt het graan namelijk omgezet in afval. Hoe meer afval je hebt hoe minder plekken je vaak vooruit mag op het scorespoor. Als je bier gebrouwen hebt mag je je bierglas een aantal plekken vooruit zetten op het scorespoor van het bier wat je net gebrouwen hebt. Als je ingrediënten bij bij het biervat had liggen mag je de actie hiervan ook nog eens activeren. Dit kan onder andere zijn dat je geld krijgt of overwinningspunten.

Nadat iedereen zijn acties voltooit heeft begint er weer een nieuwe ronde. Elke ronde is een maand en je speelt 8 rondes van maart tot oktober. In de zomer vinden de zomerfeesten plaats. Dit is een tussentijdse scoring waarin spelers overwinningspunten krijgen afhankelijk van hun plek op het scorespoor van elk soort bier. Aan het einde van het spel vinden de oktoberfeesten plaats waar je in principe hetzelfde doet. Je krijgt hier ook nog punten van de jury, dit zijn bepaalde doelen die je gedurende het spel kan halen. De speler met de meeste punten wint uiteindelijk het spel!

Beoordeling

Soms heb je van die spellen die zo thematisch zijn, dat ze het perfecte cadeau zouden zijn voor die ene vriend of vriendin. Bijvoorbeeld omdat het spel goed aansluit bij een hobby. Homebrewers is zo’n spel. Dankzij dit leuke thema is Homebrewers hoe dan ook een perfect cadeau voor die ene vriend of vriendin die houdt van speciaalbier! Maar, is het spel ook leuk?

Het thema van Homebrewers is op een leuke manier doorgevoerd in het spel. Niet ieder detail is passend, maar het thema komt regelmatig terug in de gameplay. Het thematische werkt als een leuk geheugensteuntje bij het onthouden van de acties en het leren van de spelregels. Homebrewers is een redelijk simpel spel dat vlot speelt. Het spel wordt gespeeld in verschillende rondes, maar is eigenlijk zo voorbij. Dat is wel meteen een van onze minpunten. Je kunt omdat je met dobbelstenen je acties bepaalt, niet altijd de actie uitvoeren die je graag had gewild. Daarnaast heb je maar 3 acties per beurt, wat je wel naar 4 kan brengen met genoeg geld. Acties zijn dus best schaars en het is heel lastig om tijdens een potje Homebrewers te doen wat je wil. Dit zorgt natuurlijk voor interessante keuzes en uitdaging, maar ging bij ons soms een beetje de kant op van frustratie. Het is namelijk ook wel leuk om voldoening te kunnen halen uit je acties. Dat hadden wij niet altijd bij het spelen van Homebrewers.

De spelregels zijn simpel, maar toch is het spel tactischer en uitdagender dan we verwacht hadden. Dat komt, zoals we hierboven al uitleggen, vooral omdat je acties schaars zijn. Daarnaast moet je goed vooruit plannen en moet je al je keuzes optimaal inzetten om punten te scoren. De gameplay van Homebrewers is daarom zeker interessant. Het spel is redelijk snel voorbij en weet daarom iedereens aandacht goed vast te houden. Je hoeft bij Homebrewers geen simpel order completion spel te verwachten, want dat is het zeker niet!

Wij hebben Homebrewers het vaakst met 2 spelers gespeeld. Met 2 spelers komt Charlie in het spel, dit is de NPC. Wij zijn hier normaal niet zo’n fan van. Charlie zorgt er in Homebrewers wel dat je iets meer keuze hebt in dobbelstenen, maar verder zit hij je eigenlijk alleen maar dwars. Als Charlie namelijk de meeste punten heeft bij een telling krijgen de andere spelers minder punten. Je kunt heel strategisch gespeeld hebben, maar als Charlie geluk heeft met het trekken van een bepaalde kaart dan verlies je flink wat punten. Een spel verliest voor ons al snel een deel van zijn charme als er een NPC bij komt kijken. Wij spelen Homebrewers daarom liever met een paar vrienden. Omdat er toch ook wat interactie tussen spelers bij komt kijken, is dat sowieso leuk!

Homebrewers is een leuk, thematisch spel met interessante en uitdagende gameplay. Het spel weet je aandacht al te trekken met het leuke thema. Hoe leuk is het om alle ingrediënten te zien die je in je speciaalbiertje kunt stoppen? Bacon, banaan, je kunt het zo gek niet bedenken! Gelukkig is het spel meer dan een leuk thema. Daarmee heb je een leuke toevoeging aan je collectie te pakken! Helemaal als je vaak spellen speelt met meer dan 2 spelers. 

Plus- en minpunten

+ Superleuk thema 
+ Thema is goed doorgevoerd in gameplay

– Gameplay voelt gelimiteerd en oppervlakking

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Greater Than Games.