Uitgever
Geronimo Games
90
minuten
€52
prijs
1-4
spelers

Speloverzicht
Hippocrates is een soort order completion spel waarin je als oud-Griekse dokter patiënten gaat genezen.
Elke ronde begint met het verwelkomen van patiënten in je kliniek. De spelers van wie de pion het meest naar links staat mag als eerste een patiënt kiezen die bij een dobbelsteen ligt, daarbij krijg je gelijk de bonussen die er onder staan. Als je met minder dan 4 speelt zijn er ook NPC pionnen. Als die aan de beurt zijn wordt de patiënt met het hoogste aantal punten afgelegd en krijgt de NPC alleen de reputatie er onder. Het is dus erg belangrijk om in de gaten te houden wanneer je aan de beurt bent en of een NPC misschien een patiënt afpakt die jij nodig had. Deze fase speel je 3 keer, waarin je de volgende keren misschien een andere beurtvolgorde hebt. Na het verwelkomen van patiënten krijg je geld van ze en betaal je je dokters afhankelijk van je reputatie.
In de fase daarna mag je dokters aan gaan schaffen die je nodig hebt om patiënten te behandelen. Je moet hierbij goed kijken naar de specialiteit van deze dokters en of ze jouw patiënten wel kunnen behandelen. Je kan hier ook nog medicijnpakketten kopen en speciale bonustegels. Vervolgens mag je alle patiënten waarvoor je de benodigde medicijnen hebt aan de dokters gaan passen. Je kan bijvoorbeeld ook 2 dokters gebruiken voor een patiënt. Behandelde patiënten draai je om en geven je direct punten. Als je aan alle zijdes van een dokter een patiënt hebt liggen krijg je ook de punten van de dokter en mag je deze met de patiënten afleggen. Patiënten die niet zijn behandeld schuif je een niveau naar beneden op je spelersbord.
Hierna begint weer een nieuwe ronde tot er 4 rondes zijn gespeeld. Je mag nu nog eenmaal patiënten behandelen die op het 2e niveau liggen, je hebt daar alleen de medicijnen voor nodig maar je krijgt er geen punten voor. Patiënten op het 2e niveau zijn namelijk 1 minpunt waard, terwijl patiënten op het laagste niveau 3 minpunten waard zijn. De speler die hierna de meeste punten heeft wint het spel!


Beoordeling
Hippocrates is zo’n bordspel dat in de spellenkast niet erg veel aandacht vraagt, de witte doos valt namelijk niet meteen op. Hippocrates verrast juist wanneer je de doos open maakt en het spel op tafel ligt. Niet alleen zit de doos, de eerste keer dat je hem opent, stampvol met punchboards, de doos bevat ook een mega groot speelbord dat nauwelijks op tafel past. Op tafel vraagt Hippocrates daarom alle aandacht. De componenten en het artwork zijn mooi en het speelbord springt er zeker uit.
Hippocrates heeft ons op meerdere vlakken verrast. Laten we eerlijk zijn, de eerste verrassing was niet geheel positief. De punchboards waar de doos mee gevuld zit, zijn namelijk niet de beste. Het is een hele klus om alle onderdelen (heel) uit de punchboards te drukken en om de boel te ordenen. Wij zijn hier een behoorlijke tijd mee bezig geweest. Meestal vinden we punchen niet vervelend, maar bij Hippocrates had het best wat minder mogen zijn. Daarbij komt meteen ons 2e puntje van kritiek, dit spel heeft dringend een insert nodig. Bij deze dus meteen een oproep aan alle makers van inserts, dit is een pareltje om een insert voor te bedenken! De opzettijd is nu namelijk erg lang door de vele onderdelen die je moet uitzoeken. Mocht er een insert komen voor Hippocrates, dan zouden wij die meteen gaan halen.
Als je eenmaal klaar bent met het punchen en het opzetten van het spel, kun je eindelijk gaan spelen. Na het zien van alle componenten, waren wij reuze benieuwd! Hippocrates ziet er indrukwekkend en ingewikkeld uit, maar het is qua spelregels zeker te doen. Na het kijken van een filmpje en het opzoeken van een paar extra dingen, konden wij meteen aan de slag. Het was minder ingewikkeld dan wij van te voren dachten. Onderschat Hippocrates echter niet, het is zeker geen makkelijk spel!
Hippocrates is een ijzersterk, uitdagend puzzelspel. Het spel bevat elementen van order completion, maar dan uitgebreider en ingewikkelder. Dat is maar goed ook, want meestal zijn wij niet zo’n fan van order completion. Hippocrates daarentegen, vinden wij erg leuk. Het is een spel waar je helemaal in opgaat, terwijl je probeert om de beste acties te kiezen om de meeste punten te behalen. Hippocrates is een typische brainburner. Als je houdt van spellen als Paladins of the West Kingdom, vanwege de lastige en tactische keuzes die je moet maken, dan is Hippocrates zeker ook iets voor jou.
Wij spelen eigenlijk altijd met 2 spelers. Bij de meeste bordspellen is dit geen probleem en verandert er niet veel. Soms is er een NPC nodig, waar wij meestal niet zo’n fan van zijn. Hippocrates doet dit anders! Bij Hippocrates ‘speel’ je namelijk altijd met 4 spelers. Ben je met 2? Dan ‘speel’ je 2 NPC’s. Deze NPC’s houden plekken bezet en zorgen dat de beschikbare dokters en medicijnen op het speelbord sneller vernieuwd worden. Het klinkt als gedoe, maar het valt reuze mee. Het is de 1e keer dat we de NPC erg kunnen waarderen. Dit element zorgt er namelijk voor dat je ook in een 2 speler spel, de tightness van een 4 speler spel ervaart. De NPCs verdienen namelijk wel reputatie, waardoor ze soms eerder een dokter mogen kiezen dan jij. En het kan dan net zo zijn dat ze een dokter wegpakken die jij nodig had. Je gaat hierdoor echt anders spelen. Een interessante twist! Wij hebben namelijk nog geen spel in onze collectie die op deze manier speelt.
Wij vinden Hippocrates een ontzettend leuk, uitdagend spel. Helaas brengt het ook zeker wat minpuntjes met zich mee. Zo vinden wij het speelbord onnodig groot, waardoor het snel een zooitje wordt op tafel, vooral als je geen insert hebt. Je hebt namelijk veel spelonderdelen op tafel liggen en moet er tijdens het spelen een hoop van het spelbord halen. Dit zorgt in onze ogen voor onnodige chaos. Iets wat wij al vaker tegen zijn gekomen in spellen, is dat de kleuren slecht te onderscheiden zijn. De kleuren van de patiënten en dokters lijken erg op elkaar, vooral licht en donkerblauw. Dit zorgt ervoor dat wij tijdens het spelen telkens boven het bord hangen en met onze ogen zitten te knijpen, om te zien of we wel de goede kleur hebben. Dit doet wel wat af aan het spelplezier. We hadden het ook leuk gevonden om te zien dat er een vorm van vooruitgang in het spel zat. Er is niet echt een manier om meer inkomen te krijgen of geld te sparen. Daardoor voelt elke ronde een beetje hetzelfde.
Gelukkig wegen de minpunten voor ons niet op tegen de pluspunten. Wij vinden Hippocrates ontzettend leuk. Het spel komt vanwege de lange opzettijd en spelduur, misschien niet snel op tafel, maar wanneer hij wel op tafel komt is het ontzettend leuk. Zodra we Hippocrates opgeruimd hebben, is er alweer iets in ons dat denkt aan het volgende potje. Dit is een spel dat je aan het denken zet, iets wat we vaker zien bij dit soort brainburners. Persoonlijk vinden wij het erg leuk als een spel je deze ervaring kan meegeven. Ben jij dus op zoek naar een bijzondere bordspelervaring, hou je wel van een uitdagende puzzel en ben je niet bang om je ‘brain te burnen’? Probeer dan zeker Hippocrates eens!


Plus- en minpunten
+ Originele vorm van order completion
+ Tactisch
+ Spannend
+ Innovatieve NPC spelers
– Slecht te onderscheiden kleuren
– Veel losse componenten
– Rondes voelen hetzelfde aan
Gebruik de actiecode ‘SPELLENPLANK’ voor 10% korting op je bestelling!
of:
Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Geronimo Games.