Review: Great Plains

In Great Plains ga je proberen het meeste gebied te veroveren terwijl je je tegenstander in de weg probeert te zitten!

Uitgever

999Games

20
minuten

€20
prijs

2
spelers

Speloverzicht

In Great Plains ga je proberen zoveel mogelijk invloed over verschillende gebieden te krijgen.

Je begint het spel door om de beurt een grottegel op een daavoor bestemde plek te leggen. Dit zijn als het ware je startpunten van waaruit je dieren mag neer gaan zetten. Na het leggen van je grottegels mag je steeds om de beurt een dier naast een grottegel of een ander dier zetten. Als je een dier op een veld met een symbool er op legt mag je dat fiche pakken. Met deze fiches kun je speciale acties uitvoeren tijdens het plaatsen van een dier. Zo kan je met een paard je dier 2 velden verder zetten. Met een beer kan je een dier van de tegenstander een veld naar achter duwen (en soms zelfs elimineren als je het de bergen in duwt). Ten slotte kan je met de vogel over een berg heen vliegen en je volgende dier op dat veld zetten. 

Het doel is om de meeste dieren op de graslanden te hebben staan. Elk grasland is zoveel punten waard als het velden heeft. Zo kan je op een listige manier bijvoorbeeld net voor het einde je tegenstander van een veld afduwen en de meerderheid op een stuk grasland krijgen. De speler die na de eindtelling de meeste punten heeft wint het spel!

Beoordeling

Omdat wij meestal met 2 spelers spelen, zijn wij altijd benieuwd naar de nieuwste 2 speler spellen. Het nieuwe, compacte 2 speler spel van 999Games kwam dus zeker op onze radar. We hadden in eerste instantie niet veel van het spel verwacht, maar Great Plains heeft ons positief verrast.

Great Plains is een klein spel dat je super snel hebt uitgelegd. Wij konden na een korte uitleg van 5 minuten eigenlijk meteen gaan spelen. Denk je nu dat het spel weinig te bieden heeft? Dat dachten wij ook, maar we hadden het mis. Great Plains lijkt simpel, maar achter de simpele spelregels zit eigenlijk een super tactisch, area control spelletje verstopt. De spelregels zijn simpel, maar je moet echt goed nadenken over je acties. Je kunt namelijk maar een paar dingen doen, maar met die beperkte acties moet je je tegenstander wel zien te verslaan. Dat bleek nog niet zo makkelijk!

Het spel is snel voorbij en eigenlijk wilden we meteen weer gaan spelen. Hoe kun je het de volgende keer beter doen? Is een andere tactiek misschien beter? Great Plains gaf ons veel stof tot nadenken. Grappig, want dit hadden we in eerste instantie totaal niet verwacht.

Je kunt Great Plains zien als een super simpel, instap niveau area control spel. Je kunt dit spel aan iedereen uitleggen. Vervolgens kun je gezellig aan de slag gaan om beter te worden in het spel. Dat is namelijk wel lastig! Het is leuk om te zien hoe je het spel en de tactieken steeds beter onder de knie krijgt.

Great Plains heeft ons in al zijn simpelheid, echt weten te verrassen. Het is geen mega vernieuwend spel, maar het is zeker leuk om af en toe op tafel te leggen. Speel jij vaak area control spellen? Misschien is Great Plains dan wat te simpel voor je. Maar aangezien wij nog niet vaak area control spellen hebben gespeeld, blijven wij lekker oefenen met Great Plains!

Plus- en minpunten

+ Simpel, maar ontzettend tactisch
+ Korte spelregels en spelduur

– Weinig acties of variatie

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door 999games.