Review: Gardeners

Werk samen aan de opdrachten van de koning door de mooiste tuinen aan te leggen in deze realtime abstracte puzzel!

Uitgever

Sit Down! Games

15
minuten

€27
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

In Gardeners ga je in opdracht van de koning tuinen maken met je medespelers.

Elke speler begint het spel met een stapel tuintegels. Je speelt steeds in rondes. In de eerste ronde trekt 1 speler een beperkingskaart. Deze kaart geeft aan hoe je tuin in elkaar moet zitten. Deze kaart houd je geheim voor de rest. Gelijk na het zien van de kaart draai je de zandloper om en begint het spel. Iedereen mag nu tegels in de tuin gaan leggen. Je mag altijd alleen de bovenste tegel van je stapel aanleggen naast een tegel die er al ligt. Als tegels niet volgens de beperkingskaart liggen mag je een tegel weghalen mits niet helemaal omringd ligt met andere tegels. Deze tegel leg je dan naast de stapel van een andere speler, die mag de tegel weer ergens anders aanleggen. Dit is een goede manier om duidelijk te maken wat voor beperking jij voor je hebt liggen. Een ronde is afgelopen als de tuin afgemaakt is (in een standaardspel 6×6 tegels).

Aan het einde van een ronde controleert iedereen of er voldaan is aan de beperkingskaarten. Als dit niet het geval is ga je verder met tegels verwijderen en aanleggen totdat het wel goed is. Als alle beperkingskaarten goed zijn begin je met een nieuwe ronde waarin de speler naast je een nieuwe beperkingskaart trekt. Je hebt altijd maar maximaal beperkingskaarten gelijk aan het aantal spelers. Als je een beperkingskaart trekt maar er ook nog een hebt, dan leg je de oudste af en scoor je deze.

Als de timer afgelopen is stopt het spel gelijk en heb je een score gelijk aan hoeveel beperkingskaarten je afgelegd hebt. Aan de hand van een tabel kan je zien hoe goed je het gedaan hebt!

Beoordeling

Gardeners biedt een unieke combinatie van verschillende mechanismen. Dit alles komt samen in een real time spel waarin je gezamenlijk een logische puzzel op gaat lossen. Gardeners is namelijk coöperatief! Er zit alleen een addertje onder het gras: het spel is misschien wel coöperatief, maar je mag tijdens het spel niet met elkaar praten. 

Dit snelle en simpele puzzelspel is uniek genoeg in zijn soort. Wij vinden het een vermakelijk spel. De beperking in communicatie maakt het spel verrassend uitdagend. Dit zorgt ervoor dat Gardeners nog steeds een leuke optie is als je zin hebt in een spelletje met uitdaging, maar weinig tijd hebt. 

Een groot pluspunt aan het spel vonden wij de introductie van de spelregels. Dankzij verschillende scenario’s leer je het spel stap voor stap. Je hoeft je hersens niet te kraken over de spelregels, die moeite kun je bewaren voor de uitdagende, real time puzzel. 

Het spel doet ons denken aan Tranquility, waar je ook niet met elkaar mag communiceren. Als dit een spel is wat ook bij jou goed in de smaak viel, dan is de kans groot dat je Gardeners ook leuk vindt. Waar je in Tranquility in alle rust kunt spelen, doet Gardeners er een schepje boven op omdat je in real time speelt. Alhoewel dit niet bij iedereen in de smaak zal vallen, vonden wij dit een leuke twist. 

Gardeners is een leuke aanvulling op je spellencollectie als je op zoek bent naar wat uitdaging in een kort en simpel spelletje. 

Plus- en minpunten

+ Makkelijk te leren
+ Snel spel met voldoende diepgang
+ Origineel

– Realtime aspect is niet voor iedereen

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Sit Down! Games.