Review: Galaxy Trucker

In Galaxy Trucker bouw je je eigen ruimteschip waarna je door de ruimte gaat vliegen en allerlei verschillende evenementen tegenkomt.

Uitgever

Czech Games Edition

60
minuten

€40
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

Galaxy Trucker is een tegellegspel wat je in 2 fases speelt: bouwen en vliegen. In de bouwfase ga je zo snel mogelijk een goed ruimteschip bouwen en in de vliegfase probeer je evenementen zo goed mogelijk te benutten om de meeste punten te scoren.

Aan het begin van het spel krijgt elke speler een spelersbord waarop je een schip kan bouwen. De tegels met alle apparatuur erop liggen op het midden van de tafel, maar je ziet niet wat erop staat. Als iedereen er klaar voor is mag je zo snel mogelijk van deze stapel met tegels gaan rapen en je schip bouwen. Hier zitten wel een aantal regels aan vast. Zo mag je connectors niet dood laten lopen en moet je ook de goede connectors hebben om apparatuur aan te sluiten. Je kan verschillende componenten pakken zoals schilden, batterijen, kanonnen of motoren. Deze tegels dragen zo allemaal bij aan de sterkte van je schip. De hele bouwfase speelt zich realtime af waardoor er dus een flinke tijdsdruk achter zit. Als de eerste speler klaar is hebben de andere spelers nog maar heel kort de tijd om het schip af te maken. Het kan dus zo zijn dat je schip nog niet helemaal af is als je er mee moet gaan vliegen! Aan het einde van deze fase wordt iedereen zijn schip gecontroleerd of er geen fouten zijn gemaakt en dan ga je door naar de vliegfase!

In de vliegfase worden er steeds kaarten met evenementen omgedraaid. Afhankelijk van de kaart en hoe je je schip hebt gebouwd is de uitkomst steeds anders. Als je bijvoorbeeld piraten tegenkomt wordt het eerste schip dat niet genoeg kanonnen heeft aangevallen. Je rolt dan met de dobbelstenen en krijgt schade aan je schip, tenzij je schilden kan gebruiken! Soms kan je bij een evenement ook planeten bezoeken en grondstoffen kopen, mits je genoeg opslagruimte hebt. Zo is elk evenement heel anders en heb je weer ander apparatuur nodig op je schip. Je weet van te voren nooit wat je nodig gaat hebben! Als alle evenementen omgedraaid zijn wint de speler met de meeste punten! 

Beoordeling

Galaxy Trucker is een spel met originele en grappige mechanismen, in een schattig doosje. Galaxy Trucker is echter geen serieus spel. In onze ogen moet je het ook niet serieus willen spelen. Galaxy Trucker is een party spel van een andere niveau. Zie je het als een party spel? Dan zul je ongelooflijk veel plezier beleven aan dit hectische, bijzondere spel.

Galaxy Trucker is geen serieus spel, maar dat probeert het ook niet te zijn. Dit zie je al zodra je het spelregelboekje gaat lezen. Dit boekje staat vol met grappen. Het is daarom ook meteen het leukste spelregelboekje dat we in tijden gelezen hebben. Dat is maar goed ook, want het is een redelijk dik boekje. Gelukkig valt er nu wat te lachen tijdens het lezen! 

Wat ons betreft is Galaxy Trucker echt het leukste wanneer je het als party spel ziet. Dat is ook de reden dat we dit zo expliciet noemen. Omdat je de 1e fase van het spel in real time speelt en de tijd dringt, heb je vooral in de 1e fase weinig tijd om tactisch na te denken. Het heeft geen zin om seconden lang te zitten peinzen over welke tegel je gaat pakken, want je tegenstanders gaan waarschijnlijk vrolijk verder met bouwen. De speler die serieus probeert de beste keuzes te maken, wordt waarschijnlijk teleurgesteld. Het leuke aan deze 1e fase is juist de hectiek aan tafel. Dit real time mechanisme zie je niet vaak in bordspellen. Wat ons betreft is het erg verfrissend en wanneer je het op de juiste manier speelt, ook erg leuk! 

De 2e fase van Galaxy Trucker is wat minder hectisch, maar niet per se heel serieus. Tijdens deze fase kan je schip namelijk flink beschadigen. Helaas kun je daar, onder andere dankzij een slechte worp van de dobbelstenen, vaak weinig aan doen. Wanneer je met uiterste concentratie je ruimteschip hebt gebouwd, kan dit flink frustrerend zijn. Daarom is Galaxy Trucker echt een spel dat je met de juiste mensen moet spelen. Zie het als een grappig partyspel en je zult met je vrienden de grootste lol hebben.

Om die redenen vinden wij Galaxy Trucker ook het leukst met meerdere spelers. Galaxy Trucker kan je spelen met 2 spelers en het is zeker vermakelijk, maar dit spel is het leukst wanneer je het met familie of vrienden speelt. Leg Galaxy Trucker op tafel en je hebt een snel, super grappig spel om te spelen. Omdat er weinig spellen zijn die op dezelfde manier als Galaxy Trucker spelen, moet je wel even je best doen om de regels uit te leggen. Het zijn namelijk iets meer regels dan je zou verwachten. Maar het spel is zeker niet moeilijk en je zou het (met de juiste uitleg) zelfs met kinderen kunnen spelen. 

Omdat Galaxy Trucker zo hectisch is, is iedere spel anders. Je kunt namelijk nooit voorspellen wat er gaat gebeuren. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om te spelen met grotere ruimteschepen en een extra spelmodus waarin je alle 3 de ruimteschepen speelt. Er zit dus stiekem best veel herspeelbaarheid verstopt in dit spel! Galaxy Trucker zal dus niet snel vervelen. 

Wij vinden Galaxy Trucker een leuk, snel en grappig spelletje voor tussendoor. Dit is geen spel wat we keer op keer achter elkaar zouden spelen, maar dat hoeft ook niet. Tussen al onze spellen in onze collectie, is Galaxy Trucker een origineel en verfrissend spel. Pak Galaxy Trucker er op het juiste moment bij, dan heb je gegarandeerd een leuke tijd. 

Plus- en minpunten

+ Origineel en vernieuwend
+ Grappig 
+ Herspeelbaarheid 

– Veel spelregels

Gebruik de actiecode ‘SPELLENPLANK’ voor 10% korting op je bestelling!

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Czech Games Edition.