Uitgever
Arcane Wonders
40
minuten
€37
prijs
2-4
spelers

Speluitleg
Lang geleden, in een prachtig Oosters koninkrijk, bouwde een koningin een mysterieuze pagode om de goden tevreden te stellen. De koningin werd echter ziek en heeft een competitie opgestart om haar opvolger te vinden. De goden kiezen de troonopvolger die de mooiste tuin om de pagode heen heeft gebouwd.
Je zet het spel op door de pagode in elkaar te zetten en hierbij het scorebord naast te leggen. Vervolgens krijg je 5 landschapskaarten. De stapel met resterende landschapskaarten wordt naast de pagode gelegd met daarnaast 3 open landschapskaarten. Als dit klaar ligt kan je beginnen!
In Four Gardens ga je punten verzamelen door sets van landschapskaarten te verzamelen en die te bouwen. Elke afgebouwde set vormt een panorama van een tuin. Je moet in je beurt steeds 3 acties nemen en dus 3 kaarten spelen. Je kan steeds kiezen uit 4 verschillende acties die hier onder staan uitgelegd.
Grondwerk leggen: Om panorama’s te kunnen maken moet je eerst grondwerk leggen. Dit doe je door een kaart voor je neer te leggen. Nu kan je de goederen gaan verzamelen die er op staan afgebeeld. Als je deze goederen verzameld hebt mag je de kaart omdraaien. Je mag steeds maar 3 grondwerkkaarten actief hebben en je mag nooit dezelfde kaart spelen.
De pagode draaien: Om goederen te kunnen verzamelen mag je de pagode een kwartslag gaan draaien. De pagode bestaat uit 4 draaibare lagen. Als je de onderste laag draait, draait de rest mee. Echter, als je de bovenste laag draait, is dat ook de enige laag die draait. Je mag een kaart afleggen om de pagode te draaien. Op de kaart staat aangeven welke laag van de pagode je mag draaien en of je vanaf de boven- of onderkant mag beginnen met verzamelen. Je hebt in je voorraad in het begin maar plek voor 4 goederen. Dit betekent dus dat je vanaf de boven- of onderkant de eerste 4 goederen mag pakken.
Goed naar keuze pakken: Dit symbool kan in plaats van de pagode op een kaart staan. Als je deze kaart aflegt mag je 1 goed naar keuze pakken.
Goederen verplaatsen: Om goederen van je voorraad op je grondwerkkaart te krijgen moet je deze actie uitvoeren. Je mag elke kaart afleggen om deze actie uit te voeren. In plaats van goederen op je kaart te leggen mag je ze ook afleggen, bijvoorbeeld als je ze niet meer nodig hebt.
Het spel draait uiteindelijk om het maken van de panorama’s, elke kaart is namelijk een deel van een panorama. Op elke kaart staat een kleur, dit is het godensymbool. Als je een kaart omdraait en dat deel van de tuin dus bouwt, mag je je scoremarker 1 vooruit zetten op het spoor in die kleur. Ben je op het meest rechter veld van het scorespoor, dan gaan andere spelers voortaan 1 plek achteruit. Als je een panorama helemaal af hebt, krijg je alle godenbonussen van die kaarten nog een keer. Ook krijg je dan nog een aparte bonus, je hebt daarbij keuze uit een extra voorraad, goederen pakken of overwinningspunten.
Het spel is afgelopen als 1 van de spelers 10 grondwerkkaarten heeft afgerond. Je telt dan het aantal punten op de scoresporen bij elkaar op, samen met eventuele bonuspunten. Degene met de meeste punten heeft de beste indruk gemaakt bij de goden en zal de troonopvolger zijn.


Beoordeling
Four Gardens liet ons van de ene verbazing in de andere vallen. Vanaf het openen van de doos tot het spelen van het spel waren we telkens weer verbaasd. De doos van Four Gardens is gevuld met een handige inlay en prachtige spelonderdelen. De grote pagode, de kaarten met het ontzettend mooie artwork en de houten tokens hebben ons ontzettend verrast. Wij begrijpen niet dat er niet meer gepraat wordt over hoe mooi dit spel is! Wat ons betreft mag Four Gardens zeker genoemd worden in het zelfde rijtje als spellen als Everdell en Meadow. De doos van Four Gardens is overigens niet alleen gevuld met prachtige spelonderdelen, maar ook met een erg leuk en tactisch familiespel!
Tijdens het spelen van Four Gardens kwamen we erachter dat het spel misschien wel simpele mechanismen heeft, maar zeker niet makkelijk is om te spelen! Four Gardens bracht ons namelijk in totale analysis paralysis. Je weet bij dit spel meteen wat je moet doen, maar het is nog best lastig om meteen de juiste keuze te maken. Je weet dat je de pagode moet draaien om bijvoorbeeld water en steen te verzamelen omdat je deze nodig hebt voor je grondkaart, maar hoe ga je de pagode dan draaien? Voor ons was Four Gardens een echte brainburner. Wij vinden het spel hierdoor alleen maar leuker! De tactiek en de uitdaging die Four Gardens biedt zijn echte pluspunten.
Wij zijn erg enthousiast over Four Gardens. Het is het perfecte spel om te spelen wanneer je onervaren spelers over de vloer hebt maar wel wat uitdaging in je spel wil hebben. Four Gardens kan iedereen vermaken en aan het denken zetten en is daarom geschikt om te spelen in verschillende soorten gezelschappen. Daarnaast zal de mooie pagode iedereen overhalen om het spel op zijn minst een keer te proberen.
Het enige waar wij onze vraagtekens bij zetten is de herspeelbaarheid. Four Gardens heeft als spel veel te bieden, maar wij missen extra doelkaarten of andere toevoegingen die ieder spel weer anders maken. Het principe en het doel van het spel is namelijk elke keer hetzelfde. Natuurlijk heb je ieder spel weer andere kaarten en staat de pagode weer net iets anders, maar aan het spel zelf verandert er niet veel. Als je Four Gardens vaak speelt dan kun je hierdoor misschien uitgekeken raken op het spel. Hopelijk komt er ooit nog een leuke uitbreiding die weer iets nieuws toevoegt, want wij willen dit mooie spel zeker in onze collectie houden!


Spelen met 2 spelers
Four gardens speelt eigenlijk heel goed met 2 spelers. Je bent snel weer aan de beurt en je kan ook nog een beetje kijken wat je tegenspeler aan het doen is. Je kan de pagode bijvoorbeeld ook zo draaien dat je tegenspeler niet de goederen kan krijgen die hij nodig heeft. Met meerdere spelers kan dit uiteraard ook voor de persoon die na jou aan de beurt is. Beurten kunnen best lang duren, omdat je goed moet kijken welke kaart je voor de pagode moet gebruiken en welke goederen je daar voor krijgt, daardoor kan het met 4 personen misschien iets te lang duren.
Plus- en minpunten
+ Prachtige panorama’s en pagode
+ Fijne inlay waar zelfs de pagode in delen in past
+ Hersenkraker
– Lage herspeelbaarheid
– Beurten kunnen lang duren